GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke otpisale 5,7 milijardi kuna kredita

Banke otpisale 5,7 milijardi kuna kredita
OTPIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2016 / 09:55
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a ukupni krediti sektoru stanovništva krajem travnja spustili su se na razinu blago ispod 118 mlrd. kuna zabilježivši pad na mjesečnoj i godišnjoj razini.
U odnosu na ožujak ukupni krediti stanovništvu su za 348 mil. kuna niži (mjesečni pad od 0,3%) dok su na godišnjoj razini zabilježili značajan pad od preko 10 mlrd. kuna (7,8%). Tako je deseti mjesec zaredom zabilježen pad ukupnih kredita stanovništvu na godišnjoj razini, dodatno podržan snažnim padom stambenih kredita uslijed učinka prisilne CHF konverzije. Naime, prema informacijama HNB-a, tijekom postupka konverzije i djelomičnog otpisa kredita stanovništvu indeksiranih uz švicarski franak, od kraja studenog 2015. godine do kraja travnja ove godine banke su ukupno otpisale 5,7 mlrd. kuna kredita.

Posljedično su se stambeni krediti (koji čine najveći udio u ukupnim kreditima stanovništvu, tj. 45%) krajem travnja spustili na 52,6 mlrd. kuna. U odnosu na prethodni mjesec niži su za 590 mil. kuna (1,1%) dok su u usporedbi s istim mjesecom lani niži za 9,2 mlrd. kuna (14,9%). Važno je naglasiti da u valutnoj strukturi kredita stanovništvu dominiraju devizni krediti (uključujući i one s valutnom klauzulom) s udjelom od 64%, stoga je jačanje kune u odnosu na euro na godišnjoj razini za 1,5% dodatno utjecalo na pad kredita iskazanih u domaćoj valuti.

Promatrajući distribuciju kredita kreditnih institucija prema namjeni, drugo mjesto u strukturi ukupnih kredita stanovništvu (34%) pripada skupini gotovinskih nenamjenskih kredita koji su krajem travnja dosegnuli gotovo 40 mlrd. kuna. U odnosu na prethodni mjesec viši su za 200 mil. kuna (0,5%) dok su na godišnjoj razini zabilježili rast od 724 mil. kuna (1,8%). Također, u odnosu na kraj prošle godine, gotovinski nenamjenski krediti viši su za 185 mil. kuna (0,5%). Obzirom da u ovoj skupini kredita oni s valutnom klauzulom čine gotovo polovicu, spomenute tečajne razlike dijelom su ublažile njihov iskazani rast na mjesečnoj i godišnjoj razini.

Izuzev gotovinskih nenamjenskih kredita, godišnjem padu ukupnih kredita sektoru stanovništva pridonijele su sve preostale komponente kredita prema namjeni: potrošački, stambeni, hipotekarni krediti, krediti za automobile, krediti po kreditnim karticama te prekoračenjima po transakcijskim računima. Obzirom na još uvijek slabo tržište rada, u narednim mjesecima ne očekujemo znatniji zaokret u kreditnoj potražnji od strane sektora stanovništva.
Tagovi: kreditiranje, otpis kredita, konverzija kredita, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Hrvatski lovci na tartufe zabrinuti zbog klimatskih promjena
BRIGE
Hrvatski lovci na tartufe zabrinuti zbog klimatskih promjena
MOTOVUN - Lov na tartufe u šumama sjeverozapadne Hrvatske u opasnosti je zbog klimatskih promjena i krčenja šuma, što izaziva strah da bi gastronomski rudnik zlata u zemlji mogao biti ugrožen.
Pad na azijskim tržištima zbog omikrona
PESIMIZAM
Pad na azijskim tržištima zbog omikrona
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje pesimistično zbog straha od nove varijante koronavirusa.
Wall Street nadoknadio dio gubitaka od petka
U PLUSU
Wall Street nadoknadio dio gubitaka od petka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica nadoknadile dio gubitaka od petka jer se ulagači nadaju da širenje omikron varijante koronavirusa neće dovesti do ponovnog zatvaranja gospodarstva.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u ponedjeljak su kliznuli naniže, već drugi trgovinski dan zaredom te su tako na putu gubitka većeg od jedan posto od početka studenoga.
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
FOREX
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema najvažnijim svjetskim tržištima valutama na međunarodnim tržištima, nakon što je početni šok izazvan pojavom nove varijante koronavirusa splasnuo, a investitori čekaju nove smjernice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE