GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bar-Boljare: 14 ponuda za savjetnika, tender u maju 2012.

Bar-Boljare: 14 ponuda za savjetnika, tender u maju 2012.
ROKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2011 / 11:57
Autor: SEEbiz / Dan
PODGORICA - Na oglas za izbor konsultanta za autoput Bar-Boljare stiglo je 14 ponuda, a pobjednik će biti proglašen do kraja godine, saopšteno je Danu iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. U ministarstvu trenutno prave tzv. shortlistu sa šest najboljih kandidata, koju treba da aminuje Evropska investiciona banka EIB.

Vlada će potom zajedno izabrati konsultanta, zaduženog za reviziju postojeće dokumentacije, izradu tehničke studije i elaborata procjene uticaja na životnu sredinu za kompletan autoput.

Sredinom decembra se očekuje odobravanje granta za finansiranje izrade studije i elaborata.

Od budućeg konsultanta se očekuje da završi posao do maja naredne godine, kad bi se raspisao novi tender po ubrzanoj proceduri.

Iz ministarstva su podvukli da ne odustaju od punog profila autoputa, dok u EIB-u smatraju da je projekat najlakše pojeftiniti svođenjem na tri trake.

Tender za izbor graditelja autoputa do granice sa Srbijom raspisan je 15. oktobra 2008, a tačno godinu kasnije je u Gornjim Mrkama svečano obilježen početak radova, uz prisustvo tri premijera.

Međutim, prvorangirani hrvatski Konstruktor konzorcijum nije uspio da obezbjedi neophodne bankarske garancije. Istu sudbinu doživio je i drugorangirani grčko-izraelski konzorcnjum Aktor-Šikun grup, nakon čega se o realizaciji najskupljeg infrastrukturnog projekta u istoriji Crne Gore pregovaralo sa kineskim kompanijama.

Njihova ponuda je odbijena jer se nije bazirala na principu privatnojavnog partnerstva, koji je konsultantska kuća "Louis Berger" preporučila kao jedini održivi model gradnje autoputa.

Tagovi: Bar-Boljare, Aktor-HCH, Konstruktor, EIB, Vlada Crne Gore
PROČITAJ I OVO
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
MLIJEKO
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila se u petak rastom poljoprivredne proizvodnje, rastom izvoza i smanjenjem uvoza u prošloj godini, te rastom proizvodnje mlijeka u posljednjih osam mjeseci, prvi put nakon sedam godina.
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
OBVEZNICE
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
ZAGREB - Ministarstvo financija objavilo je u petak da je na međunarodnom tržištu kapitala realiziralo dvije tranše obveznica u ukupnom nominalnom iznosu od 2 milijarde eura, što je prvo zaduženje države obveznicama od početka godine.
Deveti uzastopni mjesec rasta vrijednosti udjela mirovinskih fondova
TREND
Deveti uzastopni mjesec rasta vrijednosti udjela mirovinskih fondova
ZAGREB - Na kraju siječnja 2021. vrijednost udjela (NAV) hrvatskih obveznih mirovinskih fondova iznosio je 120,24 milijarde kuna.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli više od dva posto
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi potonuli više od dva posto
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica zaronile na najniže razine u mjesec dana jer je ulagače uznemirio oštar pad cijena dionica na Wall Streetu, nakon što su prinosi na američke državne obveznice dosegnuli najviše razine u godinu dana.
Wall Street oštro pao, tehnološki sektor pod pritiskom
OŠTAR PAD
Wall Street oštro pao, tehnološki sektor pod pritiskom
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi oštro pali, pri čemu je Nasdaq zabilježio najveći dnevni gubitak u četiri mjeseca, što je posljedica pritiska na tehnološki sektor nakon rasta prinosa na državne obveznice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE