GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka

BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
BRODARSKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2021 / 09:43
Autor: SEEbiz / InterCapital
ANALIZA - Za brodarsko tržište ključni pokazatelj Baltic Dry Index (BDI) ove je godine doživio snažan oporavak nakon izbijanja pandemije COVID-19.

BDI Index sastavljen je od različitih cijena otpreme koji se koriste za prijevoz suhih rasutih kontejnera na trgovačkim brodovima. Iako je indeks koristan za određivanje potražnje za suhim bulkerom, može se koristiti i kao važan ekonomski pokazatelj. Naime, ovaj indeks koristi se kao pokazatelj varijacija teme koju je Charles Dow istaknuo prije jednog stoljeća: djelatnost prijevoza signalizira buduću trgovinu.

Promjena BDI Indexa može ulagačima dati uvid u globalne trendove ponude i potražnje. Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta. Temelji se na sirovinama, jer potražnja za njima nagovještava budućnost. Ti se materijali kupuju za izgradnju i održavanje zgrada i infrastrukture, a ne u vremenima kada kupci imaju ili višak materijala ili više ne grade zgrade ili proizvode proizvode.

Indeks BDI gotovo da je prošle godine dosegnuo najnižu razinu u jednom desetljeću, usred izbijanja pandemije COVID-19, kad je globalna trgovina zaustavljena. Međutim, kako je optimizam potaknulo intenziviranje cijepljanja, indeks se uspješno oporavio. I ne samo to, već se indeks jučer zatvorio na 3.119 bodova, što je znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka od 1.296,52 i 128% više nego na početku godine.

Nagli rast indeksa BDI pozitivno se odrazio i na cijene dionica hrvatskih Dry-Bulkera. U usporedbi s njihovim cijenama početkom 2020. godine, Jadroplov je porastao za 254,6%, dok je Alpha Adriatic porastao za 183,1%. U međuvremenu, unatoč porastu od 192% od početka godine, cijena dionice Atlantske Plovidbe porasla je samo 15,2% u odnosu na cijenu s početka 2020. godine.

Tagovi: BDI Index, brodari, brodarsko tržište, Jadroplov, Alpha Adriatic, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon velike rasprodaje u utorak, a trgovci su pratili trgovinske podatke iz Japana i Singapura u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE