GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beograd: Napadnut novinar Ivan Ninić

Beograd: Napadnut novinar Ivan Ninić
NAPAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2015 / 17:30
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Novinar Ivan Ninić napadnut je sinoć oko 23.30 na ulazu u stambenu zgradu na Karaburmi.
"Dok sam zaključavao auto na parkingu u povratku iz grada video sam dvojicu mladića od oko dvadesetak godina kako sede na stepeništu kod zgrade. Imali su na sebi trenerke i kačkete, ali sam im video lica jer sam krenuo ka ulazu u zgradu i prošao pred njih. Policiji sam opisao kako izgledaju. Kada sam ih obišao, čuo sam da nešto šuška u žbunju i tada sam video da odatle vade dve metalne šipke. Napali su me i brutalno me udarali. Sada imam podliv ispod oka, modrice na butnoj kosti i povredu desnog ramena. Policiji sam dao sve smernice i rezimirao svoje novinarske aktivnosti u poslednjih deset godina koliko na dnevnom nivou istražujem korupciju", rekao je Ninić za UNS.

Ninić ističe da je sa grupom prijatelja u martu ove godine osnovao nevladinu organizaciju „Centar za vladavinu prava" koja planira da pokrene i svoj sajt na kojem će se objavljivati istraživačke priče.

"Sajt je registrovan i već četiri meseca se radi na pripremama tema. Trenutno radimo dve posebno zanimljive priče koje mogu mnogo da utiuču na političku elitu u Srbiji. To je priča o kabinetu predsednika Tomislava Nikolića i priča o prebacivanju državnog novca za finansiranje Socijalističke partije Srbije. Do sada smo poslali više od 100 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja i može se pretpostaviti da se neko zbog toga osetio ugroženim. Policija je za sada odradila svoj posao, i ja očekujem da se pronađu i kazne ne samo napadači, već i nalogodavci, kako bih znao ko mi šalje ovu poruku", kaže Ninić UNS-u.

Ivan Ninić je autor oko 300 tekstova i poznatih istraživačkih priča. Istraživačkim novinarstvom bavi se od srednje škole. Radio na portalu Pištaljka gde je objavio oko 90 tekstova u periodu od 2009. do 2013. godine, a kao pravni savetnik učestvovao je u pisanju ovogodišnjeg Izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji. Trenutno, kako kaže za UNS, učestvuje u pisanju izveštaja Saveta o oglašavanju i marketingu državnih organa. Bio je savetnik u kabinetu ministra Saše Radulovića, a od marta ove godine je izvršni direktor NVO „Centar za vladavinu prava". Predavač je u Novinarskoj školi UNS-a i advokatski pripravnik. U periodu od 2008. do 2012. godine bio je politički angažovan u Srpskoj radikalnoj stranci.

UNS je posebno zabrinut zbog napada jer se radi o jednom od naših najpoznatijih novinara istraživača i i veruje da napad ima veze sa novinarskim poslom koji Ninić obavlja.

UNS podseća da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora i očekuje od nadležnih da što pre otkriju odgovorne i procesuiraju ih u skladu sa zakonom.

Tagovi: Ivan Ninić, Centar za vladavinu prava, Srpska radikalna stranka
PROČITAJ I OVO
Novalja demantirala napise o Zrću kao leglu zaraze 94 Austrijanca
DEMANTI
Novalja demantirala napise o Zrću kao leglu zaraze 94 Austrijanca
NOVALJA - Stožer civilne zaštite Grada Novalje i tamošnja Turistička zajednica u četvrtak su opovrgnuli napise po kojima je Festival "Austrija goes Zrce" bio leglo zaraze za najmanje 94 Austrijanca oboljelih od covida-19, ističući da je u njihovoj karanteni sada 12 pozitivnih, ali nitko nije iz Austrije.
Dolar blago oslabio četvrti dan zaredom
FOREX
Dolar blago oslabio četvrti dan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i u četvrtak, četvrti dan zaredom, nakon poruka američke središnje banke da će i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku i da je povećanje kamatnih stopa još uvijek daleko.
M+ Grupa sekundarnom javnom ponudom dionica prikupila više od 105 milijuna kuna
KAPITAL
M+ Grupa sekundarnom javnom ponudom dionica prikupila više od 105 milijuna kuna
ZAGREB - Uz snažnu ekspanziju pokretanu organskim rastom i akvizicijama, vrijednost dionice M+ Grupe u dvije se godine više nego utrostručila, a kompanija će svježi kapital iskoristiti za jačanje tehnološke nadmoći i nove akvizicije na zapadnim tržištima.
DZS: Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini
RAST
DZS: Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini

ZAGREB - Ukupan promet industrije u svibnju je bio za 36 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, a porastao je i na mjesečnoj razini i to za 3,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, prvi put nakon tri dana pada, što se zahvaljuje djelomičnom oporavku kineskih tržišta, dok je dolar oslabio prema košarici valuta nakon poruka čelnika Feda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE