GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: BELEX indeksi u plusu, visok promet obveznica

Beogradska berza: BELEX indeksi u plusu, visok promet obveznica
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2022 / 19:59
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Na domaćem tržištu kapitala ostvaren je danas solidan promet, vođen trgovinom državnim dužničkim hartijama, a berzanski indeksi su zaključeni na pozitivnoj teritoriji.

Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je 50,7 miliona dinara (oko 432,3 hiljade evra).

Indeks BELEX15 se zadržao na nivou od 809,77 poena, a BELEXline je zabeležio minimalnu pozitivnu korekciju na 1.767,33 poena.

Na tržištu akcija je dominiralo „Dunav osiguranje“ s prometom od približno 2,4 miliona dinara, po ceni od 1.062 dinara, za 0,1 posto nižoj nego u ponedeljak.

Preferencijalna akcija duvanske kompanije „Philip Morris“ je pala za 1,4 procenta na 7.378 dinara, uz realizaciju iznad 0,9 miliona dinara, a vrednost Naftne industrije Srbije je skliznula za 0,1 odsto na 674 dinara po akciji, koje su istrgovane za 0,9 miliona dinara.

Proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna je isprometovano za četvrt miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 8.000 dinara.

Niško preduzeće Žitopek ostvarilo je na MTP tržištu promet od 0,2 miliona dinara po ceni od 800 dinara, slabijoj za 1,8 posto u odnosu na prethodnu sesiju.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 2,14 posto, u kupovini 3,26 procenata, a u prodaji 1,0 odsto.

Sedamnaest serija državnih obveznica, jedna dinarska i 16 denominovanih u evrima isprometovane su zajedno u iznosu od 37,2 miliona dinara (317,6 hiljada evra).

Najveći promet, vredan 15,3 miliona dinara (130,4 hiljade evra) imala je serija RSO16137 denominovana u evrima, s rokom dopeća u maju 2026.

Dinarska obveznica RSO20193, koja dospeva na naplatu u avgustu 2032. godine, istrgovana je za 12,7 miliona dinara.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Philip Morris, Dunav osiguranje, Alfa Plam, Aerodrom Nikoal Tesla
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE