GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: BELEX15 bliži se trogodišnjem maksimumu iz februara

Beogradska berza: BELEX15 bliži se trogodišnjem maksimumu iz februara
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2022 / 19:03
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Trgovanje državnim obveznicama obezbedilo je danas da ukupan promet na domaćem tržištu kapitala dostigne zavidnih 1,17 milijardi dinara (9, 94 miliona evra), a značajno su ojačali i berzanski indeksi.

Indeks najlikvidnijih akcija BELEX15 porastao je za 0,7 odsto i zaključio dan na 857,23 poena, napredujući ka trogodišnjim maksimalnim vrednostima od preko 860 poena zabeleženim u drugoj dekadi februara ove godine, a BELEXline se popeo za više od trećine procenta na 1.756,38 poena.

Sve akcije kojima se trgovalo zabeležile su porast, ali uz skromne promete.

Na Open marketu je najbolji učinak, vredan četvrt miliona dinara, imala akcija Aerodroma „Nikola Tesla“, koja je napredovala za 0,1 procenat na 1.420 dinara.

Preferencijalna akcija duvanske industrije „FPhilip Morris“ porasla je za 1,5 posto na 6.800 dinara uz realizaciju od 0,2 miliona dinara, dok se vranjski Afla plam, proizvođač grejnih tela i štednjaka, zadržao na nivou od 25.000 dinara, a isprometovan je za nesto manje od 0,2 miliona dinara.

Naftna industrija Srbije je bila najveći dobitnik dana sa skokom cene od 3,4 odsto na 571 dinar, uz promet ispod 0,2 miliona dinara, dok je valjaonica aluminijuma Impol Seval iz Sevojna istrgovanja za oko 0,1 milion dinara po nepromenjenoj ceni od 3.600 dinara.

Na MTP tržištu je najviše trgovano akcijama preduzeća Jugoprevoz iz Kruševca, u iznosu od 0,5 miliona dinara po ceni od 3.000 dinara, istoj kao na prethodnoj sesiji.

Učešće stranih investitora u ukupnom prometu na tržištu akcija iznosilo je svega 2,44 posto, u kupovini 4,16 procenata, a u prodaji 0,71 odsto.

Pet serija državnih obveznica, dve dinarske i tri denominovane u evrima, ostvarile su ukupan promet od 1,169 milijardi dinara (gotovo 9,93 miliona evra), od čega su najveći deo odnele dve dinarske dužničke hartije.

Dinarska obveznica serije RSO20190, s rokom dopseća u julu 2025. godine, istrgovana je za 696,3 miliona dinara, a serija RSO19181, koja dospeva u januaru 2026, isprometovana je za 470,5 miliona dinara.

Tagovi: Beogradska berza, Jugoprevoz, BELEX15, BELEXline, Philip Morris, Dunav osiguranje, Alfa Plam, Aerodrom Nikoal Tesla
PROČITAJ I OVO
Stonska obilaznica uskoro u funkciji
INVESTICIJE
Stonska obilaznica uskoro u funkciji
ZAGREB - Nakon završetka i srpanjskog svečanog puštanja u promet Pelješkog mosta te dionica pristupnih cesta od Komarne do Prapratnog, ažurni su nas statističari ovog tjedna izvijestili kako je tijekom nepuna četiri mjeseca preko najpoznatijeg i najmodernijeg mosta u Hrvatskoj prešlo ukupno milijun vozila.
Uskoro raspisivanje natječaja za gradnju trećeg kraka autoceste Karlovac-Zagreb
AUTOCESTE
Uskoro raspisivanje natječaja za gradnju trećeg kraka autoceste Karlovac-Zagreb
ZAGREB - Godinama se priča o gradnji trećeg traka autoceste A-1, od Zagreba do Karlovca, a čini se da se uskoro kreće i u realizaciju projekta.
David Solomon nije pogriješio
PRISJEĆANJE
David Solomon nije pogriješio
NEW YORK - Prije godinu dana, kada je Wall Street obarao rekorde, David Solomon, čelni čovjek Goldman Sachsa, upozoravao je da financijska tržišta nisu spremna za eventualno brže zaoštravanje monetarne politike.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, očekuje se sporiji tempo povećanja kamata
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, očekuje se sporiji tempo povećanja kamata
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će uskoro središnje banke u svijetu usporiti tempo povećanja kamata, s obzirom da inflacijskih pritisci pomalo popuštaju.
Dolar slabi, čeka se sporije povećanje kamatnih stopa
TJEDNI FOREX
Dolar slabi, čeka se sporije povećanje kamatnih stopa
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala jer je sve izglednije da će američka središnja banka usporiti tempo podizanja kamatnih stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE