GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: BELEX15 blizu jednoipogodišnjeg maksimuma

Beogradska berza: BELEX15 blizu jednoipogodišnjeg maksimuma
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2021 / 19:36
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Uspon indeksa Beogradske berze, započet na startu ove trgovačke nedelje, nastavljen je danas, a investiciona aktivnost je stagnirala u odnosu na sredu.

Indeks BELEX 15 je napredovao za dodatnih 0,3 odsto na 792,14 poena, približavajući se najvišem nivou u poslednjih 18 meseci. Početkom februara 2020, beležio je vrednost od preko 816 poena.

BELEXlajn je porastao za nešto manje od petine procenta na 1.689,47 poena, što je takođe njegov najbolji rezutat od marta prošle godine.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je približno 5,4 miliona dinara (46 hiljada evra).

Najveći promet je imala preferencijalna akcija duvanske industrije „Philip Morris“, u iznosu od 1,1 milion dinara, uz pad cene za 1,0 procenat na 7.222 dinara.

Proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna se zadržalo na nivou od 8.700 dinara po akciji, uz realizaciju od 0,8 miliona dinara, dok je valjaonica aluminijuma Impol Seval iz Sevojna pala za 1,2 posto na 3.400 dinara, a isprometovana je u iznosu neznatno manjem od 0,8 miliona dinara.

Aerodrom „Nikola Tesla“ je istrgovan za 0,7 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 1.012 dinara, a Naftna industrija Srbije je bila najveći dobitnik sa skokom vrednosti akcije od 1,3 procenta na 618 dinara, uz promet od 0,4 miliona dinara.

Akcijama „Dunav osiguranja“ je trgovano u iznosu od približno 0,3 miliona dinara po ceni od 3.601 dinar, istoj kao na prethodnoj sesiji.

Na MTP tržištu je solidan učinak, vredan 1,0 milion dinara, zabeležilo preduzeće Utva silosi iz Kovina, uz blago povećanje cene od 0,1 odsto na 3.003 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 6,97 posto, u kupovini 13,94 procenta, a u prodaji nisu učestvovali.

Pet serija državnih obveznica denominovanih u evrima isprometovano je zajedno za 190,9 hiljada dinara (neznatno iznad 1.600 evar), a polovinu prometa su realizovali strani investitori.

Tagovi: Beogradska berza, Philip Morris, Dunav osiguranje, Kopaonik, Naftna industrija Srbije, Philip Morris, BELEX15, BELEXline, MIN DIV,
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Pojačana aktivnost stranih investitora
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Pojačana aktivnost stranih investitora
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi je danas, posle dugo vremena, zabeležen visok nivo aktivnosti stranih investitora na tržištu akcija, a indeksi su se umereno oporavili od jučerašnjih gubitaka.
Zagrebačka burza: Katastrofalan promet i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Katastrofalan promet i pad indeksa
ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u srijedu su pali, u danu u kojemu nijednom dionicom nije ostvaren promet veći od milijun kuna.
MMF: Zelena tranzicija potaknut će neviđenu potražnju za metalima
PROCJENE
MMF: Zelena tranzicija potaknut će neviđenu potražnju za metalima
ZAGREB - Prijelaz na obnovljive izvore energije mogao bi u idućim desetljećima zahtijevati čak tri milijarde tona metala poput kobalta i litija, a proizvođači će teško pratiti snažnu potražnju, upozorio je u srijedu Međunarodni monetarni fond (MMF).
Dolar oslabio prema košarici valuta
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta
LONDON - Dolar je u srijedu oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, na kojima i dalje vlada poboljšano ozračje pa su investitori skloniji riziku, a u njihovu su fokusu opet potezi središnjih banaka.
Atlantic, HPB i Modra špilja dobitnici priznanja za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja
PRIZNANJA
Atlantic, HPB i Modra špilja dobitnici priznanja za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja
ZAGREB – Kvaliteta korporativnog upravljanja bila je tema današnjeg okupljanja gospodarske zajednice na konferenciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) „Korporativno upravljanje u Hrvatskoj – Održiva poduzeća kao jamac ekonomskog rasta“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE