GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Dunav osiguranje i Vital najtraženiji

Beogradska berza: Dunav osiguranje i Vital najtraženiji
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2021 / 18:33
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Ukupan promet na Beogradskoj berzi uzleteo je danas na preko 339,5 miliona dinara (oko 2,9 miliona evra), podstaknut trgovanjem državnim dugom, dok su na tržištu akcija dominirali „Dunav osiguranje“ i kompanija Vital.

Oba berzanska indeksa su blago skliznula. BELEX15 je oslabio za 0,3 posto, na 779,23 poena, a BELEXline se spustio za 0,1 procenat, na 1.652,76 poena.

„Dunav osiguranje“ je drugi dan zaredom na Open Marketu imalo najveći promet u iznosu od 2,7 miliona dinara, uz porast cene za četvrtinu procenta na 3.639 dinara, a u istom procentu je ojačala i akcija saobraćajnog preduzeća Lasta na 1.105 dinara, koja je istrgovana za nešto manje od 0,6 miliona dinara.

Na čelu liste dobitnika dana bila je preferencijalna akcija duvanske industrije „Philip Morris“ čija je vrednost povećana za 0,7 odsto, na 6.950 dinara, uz realizaciju iznad 0,4 miliona dinara, dok se proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna zadržalo na nivou od 8.000 dinara, a isprometovano je za 0,4 miliona dinara.

Među dobitnicima je bila i Naftna industrija Srbije koja je zaključila dan na 610 dinara, u plusu za više od 0,1 posto, a ostvarila je promet iznad 0,3 miliona dinara.

Preferencijalna akcija Komercijalne banke nastavila je uzlazni trend s dobitkom od 0,1 odsto, dostigavši 1.202 dinara uz trgovanje od 0,1 milion dinara, a toliki učinak je imala i akcija proizvođača i distributera tehničkih gasova Meser Tehnogasa po nepromenjenoj ceni od 14.250 dinara.

Zvezda dana na MTP tržištu je bila fabrika ulja i biljnih masti Vital iz Vrbasa, koja je registrovala skok cene od 4,3 posto na 1.100 dinara i promet od 3,5 miliona dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 7,56 posto, pri čemu u kupovini 14,92 procenata, a u prodaji zanemarljiv.

Dinarska državna obveznica serije RSO19181, s rokom dospeća u januaru 2026. godine, isprometovana je u iznosu od 330,5 miliona dinara.

Tagovi: Beogradska berza, Philip Morris, Jedinstvo Sevojno, BELEX15, BELEXline, Dunav osiguranje, Vital, Naftna industrija Srbije
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
ZAGREB - Zagrebačka je burza ovoga tjedna iznjedrila skok prometa uz rast indeksa.
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
NOĆENJA
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
ZAGREB - Jadran se prilično ispraznio u odnosu na ljeto kad je u Hrvatskoj dnevno bilo i po milijun gostiju, ali na obali ih je još oko 280.000, piše u subotu Večernji list.
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
MLIJEKO
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
ZAGREB - Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2020. godini porasla je u odnosu na prethodnu godinu za 5,8 posto, a količine mlijeka koje ta gospodarstva daju u otkup porasle su za 13,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
ODRŽIVOST
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
LOŠINJ - Na Lošinju ovih dana odabrani strani stručnjaci, okupljeni oko europskog međunarodnog projekta InterregDestiMed Plus, ocjenjuju novi inovativni eko-turistički paket aranžman i mjere njegov ekološki otisak održivosti, što je prvo takvo međunarodno mjerenje u Hrvatskoj.
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE