GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Indeksi napreduju, Metalac najtrgovaniji

Beogradska berza: Indeksi napreduju, Metalac najtrgovaniji
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 20:08
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Trgovanje državnim dužničkim hartijama podiglo je ukupan promet na Beogradskoj berzi na 565,6 miliona dinara (4,8 miliona evra).

Investiciona aktivnost na tržištu akcija je ostala slaba, a oba berzanska indeksa su nastavila rast.

Indeks BELEX15 je ojačao za petinu procenta, na 655,53 poena, a BELEXline je napredovao za 0,1 posto, na 1.476,92 poena.

Najveći promet je ostvarila akcija gornjomilanovačkog Metalca u iznosu od 5,7 miliona dinara, po ceni od 1.900 dinara, neznatno većoj nego na jučerašnjem trgovanju.

Naftna industrija Srbije je registrovala rast cene od 1,1 odsto, na 549 dinara, uz realizaciju od 1,5 miliona dinara, dok je Aerodrom "Nikola Tesla" bio najveći gubitnik s padom od 2,1 posto, na 891 dinar, a istrgovan je za nešto više od 0,5 miliona dinara.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova Messer Tehnogas se zadržao na cenovnom nivou od 13.000 dinara, uz promet od preko četvrt miliona dinara.

Prioritetna akcija duvanske industrije "Philip Morris" je oslabila za 0,8 procenata, na 5.950 dinara, a isprometovana je za 0,2 miliona dinara.

Dobitnik dana je bila obična akcija Komercijalne banke s rastom od 2,1 posto, na 2.200 dinara, uz neveliku realizaciju.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 45,62 posto, u kupovini 22,39 procenata a u prodaji 68,85 odsto.

Tri serije državnih obveznica, jedna dinarska i dve denominovane u evrima, ostvarile su zajedno trgovanje u vrednosti od 557,3 miliona dinara.

Dinarska obveznica serije RSO19181, koja dospeva u januaru 2026. godine, dominirala je po visini prometa sa iznosom od 556 miliona dinara.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Metalac, Naftna industrija Srbije, Philip Morris, Messer Tehnogas, Komercijalna banka, Aerodrom Nikola Tesla
PROČITAJ I OVO
Jack Ma i Ant Group ispisuju povijest javnih ponuda dionica
REKORDERI
Jack Ma i Ant Group ispisuju povijest javnih ponuda dionica
ŠANGAJ - Kineski milijarder i "tehnološki tajkun" Jack Ma je ispisao povijest očekivanom prodajom dionica u vrijednosti od 34 milijarde dolara čime je nadmašio rekord koji je ranije držala saudijska naftna kompanija Saudi Aramco.
Zagrebačka burza: Saponia i Atlantic Grupa nagrađene za dobre rezultate
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Saponia i Atlantic Grupa nagrađene za dobre rezultate
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su indeksi blago ojačali, u opreznom trgovanju dok ulagači za nove smjernice čekaju poslovna izvješća kompanija za prvih devet mjeseci.
Turska lira potonula rekordno nisko u odnosu na dolar
POTONUĆE
Turska lira potonula rekordno nisko u odnosu na dolar
ANKARA - Turska lira je pala na rekordno nisku vrijednost od 8,15 lira na prema jedan dolar, uslijed zabrinutosti investitora zbog turske ekonomije koja je pogođena koronavirusom, ali i sukobom sa saveznicima iz NATO-a.
Istraživanje Harvarda: Jako nizak rizik od zaraze koronavirusom u avionu
ZARAZA
Istraživanje Harvarda: Jako nizak rizik od zaraze koronavirusom u avionu
NEW YORK - Rizik od zaraze koronavirusom u zrakoplovu je uz sigurnosne mjere vrlo nizak, puno manji nego u trgovinama ili u restoranu, objavio je u utorak Harvard.
UNWTO: U svjetskom turizmu u osam mjeseci pad od 70 posto
OŠTAR PAD
UNWTO: U svjetskom turizmu u osam mjeseci pad od 70 posto
LONDON - U svijetu je zbog pandemije i ograničenja putovanja u prvih osam ovogodišnjih mjeseci bilo 70 posto ili oko 700 milijuna međunarodnih turističkih dolazaka manje nego u isto vrijeme prošle godine, izvijestili su u utorak iz Svjetske turističke organizacije-UNWTO.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE