GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Indeksi potonuli dublje, trgovanje akcijama podbacilo

Beogradska berza: Indeksi potonuli dublje, trgovanje akcijama podbacilo
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 17:01
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Promet na domaćem tržištu akcija je podbacio danas, a BELEX indeksi su povećali gubitke.

Ukupan promet na Beogradskoj berzi, uključujući i trgovanje državnim obveznicama, iznosio je približno 22,6 miliona dinara (192 hiljade evra).

Indeks BELEX15 se spustio za četvrtinu procenta na 750,72 poena, a BELEXlajn je skliznuo za nešto više od 0,1 posto, na 1.617,01 poen.

Znatno je opala investiciona aktivnost na Open Marketu, gde je najveći promet iznosio 0,7 miliona dinara, koji je ostvarila obična akcija Komercijalne banke uz rast cene od 1,0 posto, na 3.302 dinara.

Istovremeno, preferencijalna akcija ovog zajmodavca je bila najveći gubitnik s padom od 21,1 odsto, na 1.206 dinara, uz realizaciju od 0,4 miliona dinara.

Saobraćajno preduzeće Lasta je registrovalo rast vrednosti od 1,3 procenta, na 1.100 dinara, a isprometovano je za preko 0,5 miliona dinara, dok se akcija Naftne industrije Srbije povukla sa ranijeg nivoa za trećinu procenta, na 618 dinara, uz promet od 0,5 miliona dinara.

Vranjski proizvođač grejnih tela i šteđnaka Alfa plam je istrgovan za 0,2 miliona dinara po ceni od 20.700 dinara, za 0,2 posto nižoj nego u sredu, a identičnu realizaciju imala je akcija Alta banke koja je skliznula za 0,1 procenat, na 4.301 dinar. .

Osetno bolje raspoloženje investitora vladalo je na MTP tržištu.

Poljoprivredno preduzeće Borac iz Šurjana isprometovano je za 6,9 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 3.450 dinara, dok je akcija poljoprivrednog društva Irmovo Kisač skočila za 6,3 procenta, na 1.927 dinara, uz trgovaje vredno 2,6 miliona dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 2,43 posto, u kupovini 4,81 procenat, a u prodaji zanemaljiv.

Državna obveznica serije RSO15118, denominovana u evrima i s rokom dospeća u julu 2025. godine, zabeležila je promet od 9,2 miliona dinara (oko 78,6 hiljada evra), pri čemu su strani ulagači učestvovali u kupovini sa 50 posto.

Tagovi: Beogradska berza, Lasta, Alta banka, BELEX15, BELEXline, Dunav osiguranje, Messer Tehnogas, Komercijalna banka, Philip Morris, Naftna industrija Srbije
PROČITAJ I OVO
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
AKCIZE
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
BEOGRAD – Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
CIJENE I DIONICE
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
NEW YORK - U SAD-u je inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) porasla iznad 4% prvi put od 2008. (4,2).
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
ITALIJA
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
RIJEKA - Kao i neke druge zemlje, Talijani su odlučili ne čekati, već krenuti u spašavanje turističke sezone s obzirom na to da je pandemija COVID-19 desetkovala turistički sektor ove turističke velesile.
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
TJEDNI FOREX
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna ostala gotovo nepromijenjena, blizu najniže razine u više od dva mjeseca, a u fokusu ulagača bilo je jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u.
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
PAD
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer je ulagače zabrinulo jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u, što bi američku središnju banku moglo navesti na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE