GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Indeksi se povukli na kraju nedelje, posustao i promet

Beogradska berza: Indeksi se povukli na kraju nedelje, posustao i promet
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2021 / 17:19
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Promet na domaćem tržištu akcija je posustao poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, a i rast indeksa Beogradske berze je zaustavljen, mada i pored toga sedmicu završavaju sa značajnim dobicima.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je nešto manje od 10,6 miliona dinara (približno 90 hiljada evra).

Oba indeksa su oslabila za po 0,3 posto. BELEX15 je zaključen na 757,93 poena, ali je na nedeljnom nivou ojačao za skoro 1,5 procenata, a BELEXline završio dan na 1.591,41 poena, pri čemu je u odnosu na prošlu sedmicu u plusu za 1,2 odsto.

Najveće interesovanje investitora vladalo je za akcijama "Dunav osiguranja", koje su ostvarile promet od preko 3,6 miliona dinara po ceni od 3.881 dinara, zanemarljivo većoj nego na prethodnoj trgovinskoj sesiji.

Obična akcija Komercijalne banke je oslabila za 0,6 odsto, na 3.261 dinar, i istrgovana je za 1,9 miliona dinara, dok je valjaonica aluminijuma Impol Seval iz Sevojna registrovala rast cene od 1,4 procenta, na 3.550 dinara, uz realizaciju od nepunih 1,3 miliona dinara.

Akcija Naftne industrije Srbije je povećala vrednost za trećinu procenta, na 615 dinara, a isprometovana je za 1,0 milion dinara, dok je proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna napredovalo za 0,1 posto, na 6.508 dinara, uz promet od 0,8 miliona dinara.

Snažan pad, od 1,4 procenta na 1.034 dinara, imala je akcija Aerodroma "Nikola Tesla", koja je istrgovana za 0,3 miliona dinara, dok je prefrencijalna akcija duvanske industrije "Philip Morris" bila jedan od najvećih dobitnika, s rastom cene od preko 1,4 odsto na 6.550 dinara, uz realizaciju od približno 0,2 miliona dinara.

Na MTP tržištu je poljoprivredno društvo Omoljica skočilo za 3,9 posto, na 2.598 dinara, a isprometovano je u iznosu od 0,7 miliona dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 20,37 posto, u kupovini 22,61 procenat, a u prodaji 18,14 odsto.

Na Berzi danas nije trgovano državnim dužničkim hartijama.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Philip Morris, Naftna industrija Srbije, Impol Seval, Dunav osiguranje, Aerodrom Nikola Tesla, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Istraživanje WTTC-a: Turistima sve važnija održivost
PUTOVANJA
Istraživanje WTTC-a: Turistima sve važnija održivost
LONDON - Dok Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC) otvara svoj 22. Globalni samit u Rijadu, novo globalno istraživanje potrošača pokazalo je da je apetit za međunarodnim putovanjima sada na najvišoj točki od početka pandemije.
Hoće li inflacija ubiti zimsku sezonu?
ZIMSKI TURIZAM
Hoće li inflacija ubiti zimsku sezonu?
BERLIN - Nakon dvije pandemijske godine, turistički radnici u zimski centrima su se nadali oporavku. No obični građani zbog inflacije štede. Što se ne bi moglo reći za goste dubljeg džepa.
Stonska obilaznica uskoro u funkciji
INVESTICIJE
Stonska obilaznica uskoro u funkciji
ZAGREB - Nakon završetka i srpanjskog svečanog puštanja u promet Pelješkog mosta te dionica pristupnih cesta od Komarne do Prapratnog, ažurni su nas statističari ovog tjedna izvijestili kako je tijekom nepuna četiri mjeseca preko najpoznatijeg i najmodernijeg mosta u Hrvatskoj prešlo ukupno milijun vozila.
Uskoro raspisivanje natječaja za gradnju trećeg kraka autoceste Karlovac-Zagreb
AUTOCESTE
Uskoro raspisivanje natječaja za gradnju trećeg kraka autoceste Karlovac-Zagreb
ZAGREB - Godinama se priča o gradnji trećeg traka autoceste A-1, od Zagreba do Karlovca, a čini se da se uskoro kreće i u realizaciju projekta.
David Solomon nije pogriješio
PRISJEĆANJE
David Solomon nije pogriješio
NEW YORK - Prije godinu dana, kada je Wall Street obarao rekorde, David Solomon, čelni čovjek Goldman Sachsa, upozoravao je da financijska tržišta nisu spremna za eventualno brže zaoštravanje monetarne politike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE