GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Indeksi znatno ojačali u skraćenoj trgovačkoj nedelji

Beogradska berza: Indeksi znatno ojačali u skraćenoj trgovačkoj nedelji
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2020 / 22:15
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Trgovanje akcijama na Beogradskoj berzi danas je osetno palo, budući da su se investitori okrenuli kupovini državnih obveznica Srbije, dok su BELEX indeksi ojačali, završavajući skraćenu trgovačku nedelju, u kojoj se slavio Božić po Julijanskom kalendaru, sa znatnim dobicima.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 72,7 miliona dinara (618,3 hiljade evra).

Indeks BELEX15 je porastao za preko 0,6 posto na dnevnom nivou, na 805,40 poena, dok na nedeljnom beleži rast od oko pola procenta, a BELEXlajn je danas napredovao za četvrtinu procenta na 1.736,55 poena, povećavši vrednost u odnosu na prošlu sedmicu za više od 0,5 posto.

Na čelu liste dobitnika dana je bila obična akcija Komercijalne banka sa skokom cene od 1,9 odsto na 3.350 dinara, koja je ujedno bila i najtrgovanija s prometom od oko 1,7 miliona dinara.

Naftna industrija Srbije je nadoknadila gubitke zabeležene prethodnih dana ojačavši za 0,9 posto na 748 dinara, uz realizaciju u iznosu od 0,6 miliona dinara.

Aerodrom „Nikola Tesla" je napredovao za 1,0 procenat do nivoa od 998 dinara i isprometovan je za 0,5 miliona dinara, a dobitak od 0,3 posto je registrovalo i saobraćajno preduzeće „Lasta" zaključivši trgovanje na 637 dinara, uz promet od 0,4 miliona dinara.

Energoprojekt holding je pao za 2,9 odsto na 670 dinara, a istrgovan je za 0,1 milion dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 49,48 odsto, pri čemu u kupovini 59,94 procenta, a u prodaji 39 posto.

Dve serije državnih obveznica Republike Srbije, jedna dinarska i druga denominovana u evrima, zajedno su ostvarile promet od 68,4 miliona dinara (582 hiljade evra).

Gro tog prometa, u kojem su strani investitori imali udeo od 50 odsto, odnela je obveznica serije RSO16137 denominovana u evrima, koja je istrgovana za 68,1 miliona dinara (oko 579,5 hiljada evra). Rok dospeća ove hartije je u maju 2026. godine,

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Naftna industrija Srbije, Aerodrom Nikola Tesla, Energoprojekt Holding, Lasta
PROČITAJ I OVO
Istraživanje WTTC-a: Turistima sve važnija održivost
PUTOVANJA
Istraživanje WTTC-a: Turistima sve važnija održivost
LONDON - Dok Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC) otvara svoj 22. Globalni samit u Rijadu, novo globalno istraživanje potrošača pokazalo je da je apetit za međunarodnim putovanjima sada na najvišoj točki od početka pandemije.
Hoće li inflacija ubiti zimsku sezonu?
ZIMSKI TURIZAM
Hoće li inflacija ubiti zimsku sezonu?
BERLIN - Nakon dvije pandemijske godine, turistički radnici u zimski centrima su se nadali oporavku. No obični građani zbog inflacije štede. Što se ne bi moglo reći za goste dubljeg džepa.
Stonska obilaznica uskoro u funkciji
INVESTICIJE
Stonska obilaznica uskoro u funkciji
ZAGREB - Nakon završetka i srpanjskog svečanog puštanja u promet Pelješkog mosta te dionica pristupnih cesta od Komarne do Prapratnog, ažurni su nas statističari ovog tjedna izvijestili kako je tijekom nepuna četiri mjeseca preko najpoznatijeg i najmodernijeg mosta u Hrvatskoj prešlo ukupno milijun vozila.
Uskoro raspisivanje natječaja za gradnju trećeg kraka autoceste Karlovac-Zagreb
AUTOCESTE
Uskoro raspisivanje natječaja za gradnju trećeg kraka autoceste Karlovac-Zagreb
ZAGREB - Godinama se priča o gradnji trećeg traka autoceste A-1, od Zagreba do Karlovca, a čini se da se uskoro kreće i u realizaciju projekta.
David Solomon nije pogriješio
PRISJEĆANJE
David Solomon nije pogriješio
NEW YORK - Prije godinu dana, kada je Wall Street obarao rekorde, David Solomon, čelni čovjek Goldman Sachsa, upozoravao je da financijska tržišta nisu spremna za eventualno brže zaoštravanje monetarne politike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE