GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Komercijalna vinula promet na preko 5,1 mlrd dinara

Beogradska berza: Komercijalna vinula promet na preko 5,1 mlrd dinara
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2019 / 20:59
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Promet na Beogradskoj berzi dostigao je danas 5,16 milijardi dinara (oko 43,8 miliona evra), zahvaljujući blok transakciji u kojoj je Republika Srbija kupila 6,8 odsto običnih akcija Komercijalne banke od akcionara – DEG i SVED fonda.

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, porastao je za četvrtinu procenta na 724,06 poena, dok je BELEXline pao za 0,2 odsto na 1.539,51 poen.

Obična akcija Komercijalne banke je dominirala na trgovanju kako po rastu cene, tako i po vrednosti prometa. Cena ove hartije je skočila za skoro 4,2 procenta na 2.854 dinara, a zabeležila je, mimo blok transakcije, trgovanje u iznosu od 2,8 miliona dinara.

Država je u blok transakciji kupila na berzi od fondova iz Nemačke i Švedske ukupno 1.159.270 običnih akcija Komercijalne banke po ceni od 4.447 dinara po akciji. Ukupna vrednost ove transakcije iznosila je 5,15 milijardi dinara (43,7 miliona evra).

Tenderska komisije koja prati sprovođenje postupka prodaje državnog udela u Komercijalnoj banci, utvrdila je danas da izjave o zainteresovanosti šest investitora ispunjavaju uslove propisane javnim pozivom, odnosno da su dostavljene blagovremeno i da sadrže svu potrebnu dokumentaciju.

Akcija Naftne industrije Srbije oslabila je za 0,3 posto na 686 dinara, a istrgovana je za skoro 1,4 miliona dinara, dok se bečejski Sojaprotein zadržao na 180 dinara, uz realizaciju od oko 1,1 milion dinara.

Aerodrom „Nikola Tesla" je isprometovan u iznosu od gotovo 0,8 miliona dinara po ceni od 805 dinara, nižoj za skoro 0,9 procenata nego na prethodnom trgovanju, dok je preduzeće Hempro za spoljnu i unutrašnju trgovinu palo za 1,5 posto na 512 dinara i zabeležilo promet 0,5 miliona dinara.

Valjaonica aluminijuma Impol Seval iz Sevojna je zaključila trgovanje s dobitkom nešto manjim od 0,2 procenta, na nivou od 3.210 dinara, uz realizaciju od približno 0,4 miliona dinara, a Mešer Tehnogas je potonuo za 0,8 posto na 11.500 dinara uz promet od 0,2 miliona dinara.

Gubitnik dana je bio Energoprojekt holding s padom cene od skoro 9,0 procenata na 610 dinara, uz simbolično trgovanje.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 49,96 odsto, u kupovini nisu učestvovali, a u prodaji su imali udeo od 99,89 odsto.

Dinarska državna obveznica serije RSO1478, s rokom dospeća u junu 2021. godine, zabeležila je promet od 454,4 hiljade dinara, a polovinu tog prometa realizovali su strani ulagači.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15: BELEXline, Komercijalna banka, Naftna industrija Srbije, Aerodrom Nikola Tesla, Galenika Fitofarmacija, BSE:KMBN, BSE:FITO, BSE:AERO
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Rast vozarina podiže dionice brodara
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rast vozarina podiže dionice brodara
ZAGREB - Slab promet i različiti smjerovi indeksa danas na Zagrebačkoj burzi.
Vozarine rastu, brodarsko tržište opet u fokusu
BRODARI
Vozarine rastu, brodarsko tržište opet u fokusu
ZAGREB - Vozarine su posljednjih dana u ozbiljnom porastu, a promatrači primjećuju da je izgledan potencijal daljnjeg rasta.
HUT: Hrvatska i dalje najsigurnija na Mediteranu
DOBRE VIJESTI
HUT: Hrvatska i dalje najsigurnija na Mediteranu
ZAGREB - Hrvatska je i dalje najsigurnija EU zemlja na Mediteranu po novim podacima američkog Johns Hopkins University, koji računa tzv. kotrljajući prosjek 7-dnevne incidencije, a čvrsto je i u ”zelenom” prema kriterijima europskog centra ECDC.
Dobra godina za hrvatske marine
NAUTIČKI TURIZAM
Dobra godina za hrvatske marine
RIJEKA - Prema podacima sustava e-Visitor, od početka godine u segmentu nautičkog čartera ostvareno je 170 tisuća dolazaka i više od milijun noćenja. Mnogo je to bolji rezultat nego lani, a polako se približava i rekordnim brojevima iz 2019.
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica pale i u srijedu, treći dan zaredom, jer ulagače zabrinjava slabost kineskih tržišta, dok je dolar oslabio prema košarici valuta uoči poruka čelnika Feda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE