GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Oštar pad indeksa na početku nedelje

Beogradska berza: Oštar pad indeksa na početku nedelje
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2021 / 21:40
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Akcije na Beogradskoj berzi zabeležile su na početku trgovačke nedelje velike gubitke, gurnuvši u dubok minus oba reperna indeksa.

Ukupan promet na trgovanju ostao je skroman i iznosio je 7,3 miliona dinara (oko 62,2 hiljade evra).

Indeks BELEX15 je pao za 1,3 procenta, na 768,56 poena, a BELEXline je izgubio 1,0 posto vrednosti i zaključio dan na 1.633,04 poena.

Na čelu liste gubitnika dana našle su se dve banke – Alta i Komercijalna. Najveći promet imala je preferencijalna akcija duvanske industrije „Filip Moris“ u vrednosti 2,2 miliona dinara, koji je ostvaren po nepromenjenoj ceni od 6.900 dinara.

Naftna industrija Srbije je oslabila za 0,6 odsto, na 610 dinara, a isprometovana je za 1,9 miliona dinara, dok je „Dinav osiguranje“ bilo jedini dobitnik s rastom cene od 0,1 posto na 3.630 dinara, uz realizaciju nešto manju od 0,9 miliona dinara.

Saobraćajno preduzeće Lasta je isprometovano u iznosu ispod 0,5 miliona dinara po ceni od 1.100 dinara, slabijoj za više od četvrtine procenta nego na prethodnoj sesiji, a Aerodrom „Nikola Tesla“ se zadržao na nivou od 1.040 dinara uz promet od nepunih 0,4 miliona dinara.

Fintel energija je potonula za 0,8 procenata na 630 dinara, a istrgovana je za 0,3 miliona dinara.

Običnom akcijom Komercijalne banke trgovalo se u iznosu od 0,1 milion dinara uz pad cene za 5,4 posto, na 3.501 dinar, dok je preferencijalna akcija te banke skliznula za oko 0,1 procenat na 1.200 dinara, a ostvarila je promet od 0,2 miliona dinara.

Najveći gibitnik je bila Alta banka s padom vrednosti od čak 7,6 odsto, na 4.020 dinara, uz zanemarljivu realizaciju.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 12,53 posto, pri čemu u prodaji 24,89 procenata, a u kupovini zanemarljiv.

Državim dužničkim hartijama nije trgovano na Berzi.

Tagovi: Beogradska berza, Lasta, Fintel energija, BELEX15, BELEX15, Philip Morris, Naftna industrija Srbije, Impol Seval
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, brodari u crvenom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, brodari u crvenom
ZAGREB - Domaće tržište kapitala se i drugi dan za redom kretalo bez nekog jasnog trenda.
Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka
PROŠEK
Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka
ZAGREB - Europska komisija je prihvatila hrvatsku prijavu za zaštitu prošeka kao tradicionalnog proizvoda, što je još jedna korak prema zaštiti tog tradicionalnog dalmatinskog desertnog vina, priopći je u utorak ured hravtskog eurozastupnika Tonina Picule.
Poreč ostvario milijunto noćenje u ovoj godini
USPJESI
Poreč ostvario milijunto noćenje u ovoj godini
POREČ - Poreč je s jučerašnjim danom ostvario milijunto turističko noćenje u ovoj godini, što je 22 dana ranije nego lani, te rekord u broju gostiju na dan s obzirom da trenutno u gradu boravi 28 tisuća gostiju, izvijestili su u utorak iz Grada Poreča temeljem podataka iz sustava eVisitor.
Dolar blago oslabio drugi dan zaredom
FOREX
Dolar blago oslabio drugi dan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta u utorak blago pala, drugi dan zaredom, jer ulagači s oprezom čekaju poruke sa sjednice američke središnje banke.
Niz investicija na Brijunima
INVESTICIJE
Niz investicija na Brijunima
PULA - Započela je revitalizacija Malog Brijuna i uređenje građevine s edukacijsko-istraživačkom namjenom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE