GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Oštar pad indeksa na početku nedelje

Beogradska berza: Oštar pad indeksa na početku nedelje
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2021 / 21:40
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Akcije na Beogradskoj berzi zabeležile su na početku trgovačke nedelje velike gubitke, gurnuvši u dubok minus oba reperna indeksa.

Ukupan promet na trgovanju ostao je skroman i iznosio je 7,3 miliona dinara (oko 62,2 hiljade evra).

Indeks BELEX15 je pao za 1,3 procenta, na 768,56 poena, a BELEXline je izgubio 1,0 posto vrednosti i zaključio dan na 1.633,04 poena.

Na čelu liste gubitnika dana našle su se dve banke – Alta i Komercijalna. Najveći promet imala je preferencijalna akcija duvanske industrije „Filip Moris“ u vrednosti 2,2 miliona dinara, koji je ostvaren po nepromenjenoj ceni od 6.900 dinara.

Naftna industrija Srbije je oslabila za 0,6 odsto, na 610 dinara, a isprometovana je za 1,9 miliona dinara, dok je „Dinav osiguranje“ bilo jedini dobitnik s rastom cene od 0,1 posto na 3.630 dinara, uz realizaciju nešto manju od 0,9 miliona dinara.

Saobraćajno preduzeće Lasta je isprometovano u iznosu ispod 0,5 miliona dinara po ceni od 1.100 dinara, slabijoj za više od četvrtine procenta nego na prethodnoj sesiji, a Aerodrom „Nikola Tesla“ se zadržao na nivou od 1.040 dinara uz promet od nepunih 0,4 miliona dinara.

Fintel energija je potonula za 0,8 procenata na 630 dinara, a istrgovana je za 0,3 miliona dinara.

Običnom akcijom Komercijalne banke trgovalo se u iznosu od 0,1 milion dinara uz pad cene za 5,4 posto, na 3.501 dinar, dok je preferencijalna akcija te banke skliznula za oko 0,1 procenat na 1.200 dinara, a ostvarila je promet od 0,2 miliona dinara.

Najveći gibitnik je bila Alta banka s padom vrednosti od čak 7,6 odsto, na 4.020 dinara, uz zanemarljivu realizaciju.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 12,53 posto, pri čemu u prodaji 24,89 procenata, a u kupovini zanemarljiv.

Državim dužničkim hartijama nije trgovano na Berzi.

Tagovi: Beogradska berza, Lasta, Fintel energija, BELEX15, BELEX15, Philip Morris, Naftna industrija Srbije, Impol Seval
PROČITAJ I OVO
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE