GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza privremeno obustavila trgovanje akcijama Komercijalne banke

Beogradska berza privremeno obustavila trgovanje akcijama Komercijalne banke
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2022 / 17:17
Autor: SEEbiz

BEOGRAD - Nakon što je u petak Beogradska berza obustavila trgovanje preferencijalnim akcijama NLB Komercijalne banke, danas je privremeno obustavljena trgovina i običnim akcijama ove banke.

Kao razlog obustave trgovanja navodi se „nastanak okolnosti koje su u vezi sa objavljivanjem informacija od materijalnog značaja za donošenje investicionih odluka tokom perioda kotacije akcija Izdavaoca na tržištu Berze, te narušavanja poverenja u trgovinu hartijama od vrednosti“.

U obrazloženju Berze kaže se da je Komisija za listing razmatrala korporativne izveštaje NLB Komercijalne banke o pokrenutom postupku prinudnog otkupa akcija.

Naime, NLB banka, vlasnik 90,2 odsto akcija Komercijalne banke poslala je poziv za prinudni okup akcija i pri tome je dostavila različite cene za obične i preferencijalne akcije, tvrdeći da preferencijane akcije nisu osnovni kapital, već dodatni osnovni kapital banke.

NLB banka je ponudila malim akcionarima 4.532 dinara za jednu običnu i 1.000 dinara za preferencijalnu akciju.

Procenom vrednosti firme BDO utvrđeno je da je vrednost preferencijalne akcije 868,65 dinara, a NLB banka tvrdi da je knjigovodstvena vrednost akcije 1.000 dinara, pa su po zakonu ponudili višu cenu.

Međutim, kako se navodi u obrazloženju Berze utvrđeno je da se u ranijem periodu u korporativnim izveštajima i berzanskim informatorima u kontinuitetu iskazivala ista knjigovodstvena i obračunska vrednost običnih i preferencijalnih akcija koje su obe listirane na regulisanom tržištu.

Takođe se navodi da je u Ponudi za preuzimanje koju je odobrila Komisija za hartije od vrednosti navedeno da knjigovodstvena vrednost akcije na dan 31. 12. 2019. iznosi 4.412,2 dinara, kao i da je u ponudi za preuzimanje Upravni i Izvršni odbor banke potvrdio da su svi podaci u ponudi za preuzimanje tačni.

„U vezi sa navedenim Komisija za listing je konstatovala odstupanje od konzistentnosti pristupa Izdavaoca u utvrđivanju knjigovodstvene vrednosti akcija Izdavaoca“, navodi se u obrazloženju privremene obustave trgovine akcijama.

Tagovi: Beogradska berza, Komercijalna banka, NLB Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Lenac gubitnik dana, indeksi potonuli za više od jedan posto
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Lenac gubitnik dana, indeksi potonuli za više od jedan posto
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobex indeksi oštro pali pod utjecajem negativnih kretanja na europskim burzama, uz nešto veći promet nego proteklih dana.
Vlada Srbije privremeno zabranila izvoz evro dizela, ograničene visine cena osnovnih namirnica
ODLUKE
Vlada Srbije privremeno zabranila izvoz evro dizela, ograničene visine cena osnovnih namirnica
BEOGRAD - Na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojene su Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica i Uredba o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte, a privremeno je zabranjen izvoz evro dizela EN 590, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.
Švicarska puni strateške zalihe hrane
HRANA
Švicarska puni strateške zalihe hrane
ZUERICH - Švicarska planira povećati zalihe kave, kukuruza, žitarica i šećera kako bi građane zaštitila od posljedica mogućih poremećaja u nabavnim lancima, klimatskih promjena i oružanih sukoba.
Prvo tromjesečje dosad najbolje u hrvatskom turizmu
SJAJNE BROJKE
Prvo tromjesečje dosad najbolje u hrvatskom turizmu
ZAGREB - Ministarstvo turizma i sporta priopćilo je u četvrtak da je prvo ovogodišnje tromjesečje po ostvarenom prihodu od stranih turista dosad najbolje u hrvatskom turizmu te da s obzirom na podatke o fiskalizaciji očekuje nastavak pozitivnih trendova.
Hrvatski restorani zadržali prestižne Michelinove zvjezdice
PRIZNANJA
Hrvatski restorani zadržali prestižne Michelinove zvjezdice
ZAGREB - Novom selekcijom Michelina, svi dosadašnji hrvatski restorani nositelji prestižne Michelinove zvjezdice zadržali su tu oznaku, priopćila je u četvrtak Hrvatska turistička zajednica (HTZ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE