GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Zaustavljen pad indeksa, zamajac trgovanja na MTP

Beogradska berza: Zaustavljen pad indeksa, zamajac trgovanja na MTP
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2021 / 17:39
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je poslednjeg trgovačkog dana u nedelji 22,7 miliona dinara (193,3 hiljade evra), pri čemu je aktivnost na MTP tržištu bila znatno intenzivnija nego na Open marketu.

Zaustavljen je pad oba berzanska indeksa. BELEX15 se zadržao na 755,92 poena, dok je u odnosu na prošlu sedmicu oslabio za skoro petinu procenta, a BELEXlajn je ojačao za 0,5 posto, na 1.625,52 poena, i u dobitku je za 0,1 procenat na nedeljnom nivou.

Preferencijalna akcija duvanske industrije Philip Morris je imala najveći promet na Open marketu, vredan nešto manje od 1,6 miliona dinara, uz rast cene od preko 0,1 posto, na 6.611 dinara.

Aerodrom „Nikola Tesla“ je zaključio dan u plusu od 0,1 odsto, na 1.000 dinara, a istrgovan je za približno 0,9 miliona dinara, dok je saobraćajno preduzeće Lasta skočilo za 10,5 procenata, na 1.161 dinar, uz realizaciju od 0,4 miliona dinara.

Akcijama gornjomilanovačkog Metalca je trgovano u iznosu od 0,3 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 1.870 dinara, dok je Naftna industrija Srbije skliznula za više od 0,1 odsto, na 621 dinar, uz promet od 0,1 milion dinara.

Na MTP platformi se trgovalo akcijama čak 13 privrednih društava, među kojima je dominirala fabrika opreme i mašina Goša FOM iz Smedervske Palanke s prometom od 9,9 miliona dinara, uz skok cene od 7,1 odsto, na 350 dinara.

Vrednost akcije AMS Osiguranja je takođe porasla, i to za 4,0 procenta na 1.306 dinara, uz realizaciju od 4,8 miliona dinara, dok je poljoprivredno društvo Borac iz Šurjana isprometovano za nepunih 2,1 milion dinara po nepromenjenoj ceni od 3.500 dinara.

Aktivnost stranih investitora je osetno pala, što ilustruje podatak da su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od minimalnih 1,77 posto, pri čemu u kupovini 3,55 procenata, a u prodaji nisu učestvovali.

Pet serija državnih obveznica denominovanih u evrima ostvarilo je ukupan promet od oko 1,2 miliona dinara (10 hiljada evra), uz učešće stranih ulagača od 50 posto.

Tagovi: Beogradska berza, Goša FOM, BELEX15, BELEXline, Dunav osiguranje, Messer Tehnogas, Komercijalna banka, Philip Morris, Naftna industrija Srbije
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
ZAGREB - Zagrebačka je burza ovoga tjedna iznjedrila skok prometa uz rast indeksa.
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
NOĆENJA
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
ZAGREB - Jadran se prilično ispraznio u odnosu na ljeto kad je u Hrvatskoj dnevno bilo i po milijun gostiju, ali na obali ih je još oko 280.000, piše u subotu Večernji list.
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
MLIJEKO
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
ZAGREB - Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2020. godini porasla je u odnosu na prethodnu godinu za 5,8 posto, a količine mlijeka koje ta gospodarstva daju u otkup porasle su za 13,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
ODRŽIVOST
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
LOŠINJ - Na Lošinju ovih dana odabrani strani stručnjaci, okupljeni oko europskog međunarodnog projekta InterregDestiMed Plus, ocjenjuju novi inovativni eko-turistički paket aranžman i mjere njegov ekološki otisak održivosti, što je prvo takvo međunarodno mjerenje u Hrvatskoj.
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE