GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Berkshire Hathaway vratio profitabilnost, najavio divovski otkup dionica

Berkshire Hathaway vratio profitabilnost, najavio divovski otkup dionica
NA STARIM STAZAMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2021 / 20:23
Autor: Siniša Malus
OMAHA - Čini se da je Buffettov Berkshire Hathaway poprilično popravio poslovanje na početku 2021. godine.

Operativna dobit u prvom kvartalu porasla je 20 posto, a kompanija je najavila masivni otkup dionica u vrijednosti 6,6 milijardi dolara.

Doista, Berkshire je rekao da mnoga poduzeća uživaju "znatno veću" zaradu i prihod, dok se druga poput jedinice za dijelove zrakoplova Precision Castparts još uvijek bore.

"Rezultati su bili stvarno dobri", rekao je Jim Shanahan, analitičar Edwarda Jones & Co koji dionicama Berkshirea daje preporuku "kupiti".

"Uvođenje cijepljenja i širi ekonomski oporavak vidljivi su u cijeloj Berkshireovoj franšizi."

Otkup dionica od 6,6 milijardi dolara u tromjesečju omogućuje Buffettu da raspoloži višak kapitala, jer visoke procjene i rast tvrtki za stjecanje posebne namjene otežavaju preuzimanje cijelih tvrtki.

Do dodatnih otkupa vjerojatno je došlo između 31. ožujka i 22. travnja jer je broj dionica Berkshirea opao i mogao je premašiti 1,2 milijarde dolara. Berkshire je otkupio 24,7 milijardi dolara vlastitih dionica u 2020. godini.

Kvartalna operativna dobit porasla je na 7,02 milijarde dolara, odnosno oko 4.600 dolara po dionici klase A, s 5,87 milijardi dolara godinu ranije.

Ostvarena je neto dobit od 11,71 milijarde USD, odnosno 7638 USD po dionici klase A, u usporedbi s neto gubitkom godinu dana ranije od 49,75 milijardi USD, odnosno 30 653 USD po dionici.

Prošlogodišnji rezultati odražavali su 55,62 milijarde dolara gubitaka na investicijama i izvedenicama, jer su tržišta dionica širom svijeta potonula na početku 2020.

Tagovi: Berkshire Hathaway, Warren Buffett, poslovni rezultati, Wall Street, American Express, Bank of America, Wells Fargo, American Airlines, Delta Airlines
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Peti uzastopni rast, Zaba u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Peti uzastopni rast, Zaba u fokusu
ZAGREB - Kraj tjedna na Zagrebačkoj je burzi protekao u znaku optimizma.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor predvodi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor predvodi rast indeksa
ŠANGAJ - Azijski su indeksu porasli u petak jer su dionice iz sektora tehnologije nastavile bilježiti obnovljeni interes i dovele do rasta na Wall Streetu, pri čemu su se neki oslobodili zabrinutosti od daljnje bankarske krize.
Wall Street: Indeksi porasli, strahovi znatno manji
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, strahovi znatno manji
NEW YORK - Američki su indeksi porasli drugi uzastopni dan, a čini se da su investitori odagnali strahove u vezi bankarske krize.
Popuštaju uska grla u lancima isporuke
POBOLJŠANJE
Popuštaju uska grla u lancima isporuke
BERLIN - Problem s nabavom materijala za rad u njemačkoj industriji osjetno jenjava, pa se u ožujku 41,6 posto njemačkih tvrtki žalilo na uska grla u opskrbnim lancima, upola manje nego prethodni mjesec, objavio je u četvrtak institut Ifo.
Ljubljanska burza: Krka zaslužna za rast indeksa SBI TOP
CLOSING BELL LJSE
Ljubljanska burza: Krka zaslužna za rast indeksa SBI TOP
LJUBLJANA - Indeks najvažnijih kompanija na Ljubljanskoj burzi SBI TOP porastao je danas za 1,22 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE