GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BeyondSnow: Kako će alpska skijališta riješiti problem pomanjkanja snijega?

BeyondSnow: Kako će alpska skijališta riješiti problem pomanjkanja snijega?
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2023 / 20:51
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Klimatske promjene imaju veliki utjecaj na količinu snijega u Alpama, što najviše utječe na zimski skijaški turizam. Zato je 13 partnera iz šest zemalja nedavno pokrenulo projekt BeyondSnow, čiji je cilj pomoći zimskim turističkim odredištima da zadrže i povećaju svoju privlačnost unatoč sve manjoj pouzdanosti snježnog pokrivača.

Kako je objasnio Klemen Klinar iz Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, koja je jedan od dva slovenska partnera projekta, u trogodišnjem projektu koji pokriva šest alpskih zemalja, a financira se iz europskog programa Interreg Alpine Region, oni će bave se time kako pomoći skijalištima na niskim i srednjim nadmorskim visinama da postanu manje ovisna o snijegu i otpornija na klimatske promjene.

Skraćuje se sezona rada skijališta na nižim nadmorskim visinama, što dovodi do problema s financiranjem i nedoumica o smislu održavanja i ulaganja u skijašku infrastrukturu. Smanjenje turističkih tokova i veliki problemi u amortizaciji investicija smanjuju održivost zimskih turističkih središta, što može dodatno pridonijeti depopulaciji planinskih područja.

„U projektu ćemo izraditi alate koji će na temelju podataka pomoći zajednicama na području zimskog sportskog centra da donesu odluke u kojem smjeru se razvijati i kako produžiti sezonu izvan same skijaške sezone. ”, pojasnio je Klinar.

U tome će pomoći još jedan slovenski partner u projektu, novogorska tvrtka Arctur, koja će razviti digitalni alat koji će donositeljima političkih i gospodarskih odluka pomoći pri odlučivanju na što bi se koja destinacija trebala fokusirati, kako s demografskog, tako i s gledišta prostornog planiranja.

"Svrha projekta je osigurati očuvanje i manjih skijališta, kako bi mogla nastaviti s radom uz širenje djelatnosti i očuvanje skijaške tradicije koja je dio našeg alpskog identiteta", istaknuo je Klinar.

Rješenja će koristiti za deset pilot područja projekta, kao i za sve druge zajednice u alpskom području. U Sloveniji je pilot područje Bohinj kao cjelina, što znači da će se razmatrati sva skijališta u destinaciji, od Vogla i Soriške planine do Kozjeg hrbta na Kobli i skijališta Senožeta.

„Bohinj ima sreću što ima Vogel, što pokazuje da će, unatoč klimatskim promjenama, još neko vrijeme moći opstati kao skijalište. Ujedno imamo Pokljuku koja je također obdarena prirodnim snijegom. No, imamo i manja skijališta, gdje su nužna brojna infrastrukturna ulaganja i umjetno zasnježenje kako bi se zadovoljile želje posjetitelja“, objasnio je direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.

Zadovoljan je projektom BeyondSnow da će se moći bolje pripremiti za klimatske promjene koje će se dogoditi u srednjem roku. "Teško ćemo moći konkurirati u skijaškom području, pa tražimo druge aktivnosti koje bi privukle posjetitelje i zimi", istaknuo je Langus. Ujedno se nada da će projekt odgovoriti i na pitanje što s manjim skijalištima.

"Uz dobro gospodarenje Kozje Brbto pokazalo je da se takvim skijalištem može relativno dobro upravljati i da postoji interes za skijanje na njemu", rekao je Langus i ocijenio da će se morati naći ravnoteža oko ulaganja daljnjih sredstava. “Vjerojatno se neće puno ulagati, ali dovoljno da se barem omogući skijanje početnicima, obiteljima, djeci i školskim grupama”, ocijenio je.

Tagovi: BeyondSnow, snijeg, Arctur, klimatske promjene, Klemen Klinar, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE