GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Biden izdao izvršnu naredbu o kriptovalutama, evo što u njoj piše

Biden izdao izvršnu naredbu o kriptovalutama, evo što u njoj piše
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2022 / 21:50
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u srijedu izvršnu naredbu pozivajući vladu da ispita rizike i prednosti kriptovaluta.

To je dugo očekivana direktiva koja je dovela kripto industriju na rub, ne samo zbog rastuće regulatorne zabrinutosti diljem svijeta oko novonastalog tržišta digitalne imovine.

Bilo je izvješća o podjelu između dužnosnika Bijele kuće i ministrice financija Janet Yellen što je dovelo do kašnjenja u uvođenju politike.

Kripto tržište je preko noći doznalo o izvršnoj naredbi nakon što je Ministarstvo financija slučajno dalo obrisanu izjavu nazvavši je "povijesnom" i objavilo neke pojedinosti prije vremena.

Naredba je konačno potpisana u srijedu. Poziva savezne agencije da zauzmu jedinstven pristup regulaciji i nadzoru digitalne imovine, prema podacima Bijele kuće.

Zaštita potrošača važan je dio direktive. Bilo je bezbroj priča o ulagačima koji su nasjeli na kripto prijevare, ili su izgubili ogromne svote novca putem cyber napada na burze ili same korisnike.

Bidenova administracija poziva riznicu da procijeni i razvije preporuke politike o kriptovalutama. Također želi da regulatori "osiguraju dovoljan nadzor i zaštitu od svih sustavnih financijskih rizika koje predstavlja digitalna imovina".

Iako su kreatori politike željeli umanjiti sve sistemske rizike koji proizlaze iz kriptovaluta, sve je veća zabrinutost oko uloge stabilnih kovanica. To su digitalni tokeni koji su namijenjeni da budu vezani za vrijednost postojećih valuta poput američkog dolara.

Tether, najveći svjetski stablecoin s 80 milijardi dolara u optjecaju, privukao je bijes regulatora zbog tvrdnji da njegov token nije dovoljno podržan dolarima koji se drže u pričuvi. Tether kaže da je njegov novčić u potpunosti osiguran, no sastav njegovih rezervi uključuje kratkoročne dužničke obveze poput komercijalnih zapisa, a ne samo gotovinu.

Tema stabilnih kovanica nije bila vidljiva u objavi Bijele kuće u srijedu, iako je Yellen jasno dala do znanja da želi vidjeti da Kongres uvodi regulativu za sektor.

Još jedno ključno područje na koje se fokusira Bidenova izvršna naredba je iskorijenjivanje ilegalnih aktivnosti u kripto prostoru.

Predsjednik je pozvao savezne agencije da se "bez presedana fokusiraju na koordinirano djelovanje" u ublažavanju rizika od nezakonitog financiranja i nacionalne sigurnosti koje predstavljaju kriptovalute. Također poziva na međunarodnu suradnju po tom pitanju.

Tagovi: Joe Biden, kriptovalute, tether, Janet Yellen, stablecoin
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE