GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bidenov infrastrukturni plan podiže optimizam na Wall Streetu

Bidenov infrastrukturni plan podiže optimizam na Wall Streetu
VJETAR U LEĐA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2021 / 10:09
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Opsežni infrastrukturni plan predsjednika Joea Bidena, usred najvećeg rasta tvorničkih aktivnosti u SAD-u od 1983. godine, dodatno je ojačao pozitivan sentiment na tržištima ovog tjedna.

Indeks S&P 500 tako je probio vrijednost od 4000 bodova. Globalna tržišta dionica nastavljaju sinhronizirani rast na temelju povoljnih makroekonomskih podataka i prognoza investicija. Globalni indeks dionica W1DOW ove je godine već zaradio 10 posto, računato u eurima.

Bidenov infrastrukturni plan i europski problemi s programima cijepljenja osigurat će da se potražnja u SAD-u oporavi mnogo prije nego u Europi. Dosadašnje fiskalne mjere mnogo su veće u SAD-u nego u Europi. SAD je već dodijelio protuvrijednost od 25 posto BDP-a kroz razne fiskalne mjere, dok je taj udio za Njemačku 10%, a još je niži u zemljama poput Francuske, Italije i Španjolske. Također možemo spomenuti da američka Centralna banka provodi poticajniju monetarnu politiku od europske.

Dok većina američkih država ukida ograničenja i otvara se, veliki dijelovi Europe ponovno se zatvaraju. Visoke poticajne mjere u SAD-u snažno će potaknuti gospodarski rast u narednim kvartalima kako se države otvaraju, a možemo očekivati da će se SAD vratiti na razinu BDP-a prije krize, četvrtinu do dvije prije nego u Europi. Iz istog naslova možemo očekivati veću inflaciju u SAD-u četvrtinu ili dvije ranije, što bi dovelo do deprecijacije dolara prema euru u slučaju neaktivnosti središnje banke.

Očitavanja indeksa proizvodnje PMI pokazuju visok rast proizvodnje s obje strane Atlantika i kašnjenja u opskrbi sirovinama. Otvaranjem zemalja možemo očekivati rast cijena u industrijskom sektoru i u sektoru materijala. Otvaranjem američkih država možemo očekivati porast potražnje kućanstava, jer je 2020., u odnosu na kraj 2019., raspoloživi dohodak u SAD-u porastao za sedam posto.

Ekonomskim otvaranjem država u SAD-u možemo očekivati oživljavanje potražnje za ugostiteljskim i turističkim uslugama, kao i za transportnim sektorom. Zajedno s porastom potrošnje kućanstava, možemo očekivati i porast korporativne potrošnje kroz povećana kapitalna ulaganja, što će dodatno pridonijeti rastu u Sjedinjenim Državama. Uz nulte kamatne stope i bankovne depozite, možemo nastaviti očekivati pozitivne cjenovne pritiske na burzama u kontekstu globalnog gospodarskog rasta 2021. godine.

Tagovi: Bidenov infrastrukturni plan, Wall Street, Joe Biden
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE