GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bidenova administracija razmatra potencijalne prijetnje digitalnog juana

Bidenova administracija razmatra potencijalne prijetnje digitalnog juana
DIGITALNI JUAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2021 / 12:22
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Administracija američkog predsjednika Joea Bidena prikuplja podatke o planovima Kine za uporabu digitalnog juana, a američke službe upozoravaju da bi Kina uz pomoć digitalne valute mogla oslabiti svjetsku ulogu i poziciju dolara, piše Bloomberg.

Navodeći svoje izvore iz State Departmenta, Ministarstva financija i Vijeća nacionalne sigurnosti, Bloomberg tvrdi kako su u tim i drugim institucijama i agencijama aktivirani napori kako bi se shvatilo kakve mogu biti posljedice uporabe digitalnog juana.

Neki američki dužnosnici boje se da bi uporaba digitalnog juana mogla postati jednim od elemenata dugoročnih nastojanja da se dolar zbaci s trona globalne valute, navodi Bloomberg i dodaje kako Ameriku posebno zanima kako će se distribuirati digitalni juan i hoće li se uz njegovu pomoć moći zaobići američke sankcije.

Također, dodaje novina, Washington analizira i posljedice optjecaja digitalnog juana na svjetski financijski sustav u dugoročnoj perspektivi.

Boomberg tvrdi da Bidenova administracija trenutno ne planira bilo kakve mjera za protudjelovanje od eventualne ugroze koju donosi kineska digitalna valuta.

Osim toga, dodaje, i u Washingtonu raste interes za mogućnosti stvaranja digitalnog dolara te se već razmatraju zakonski koraci u tom smjeru.

Kina je jedan od svjetskih lidera u razvoju vlastite digitalne valute, koja može biti dostupna za korištenje čak i bez mrežnog signala i interneta. U kolovozu prošle godine odjel za monetarno-kreditnu politiku Narodne banke Kine priopćio je da Kina provodi unutarnje zatvoreno testiranje digitalnog juana u raznim gradovima, no još nema konkretnog datuma početka njegove primjene.

I Europska središnja banka (ECB) razmatra uvođenje digitalnog eura u idućih pet godina, ali takvim planovima protivi se njemačka središnja banka Bundesbank, strahujući da bi mogao predstavljati rizik za banke.

Prihvaćanje digitalnih valuta u međunarodnoj trgovini i plaćanjima sve više uzima maha i moglo bi u konačnici ugroziti status dolara kao de facto valute svjetske trgovine i potkopati utjecaj SAD-a, mišljenja su mnogi analitičari.

Ne očekuje se da bi digitalne valute istisnule iz uporabe klasični novac.

Tagovi: digitalni juan, Joe Biden, Europska središnja banka, Bundesbank, digitalne valute
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE