GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bijenale u Veneciji: Prvo umjetničko okupljanje Ex-YU

Bijenale u Veneciji: Prvo umjetničko okupljanje Ex-YU
PREDSTAVLJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2013 / 21:34
Autor: SEEbiz / Pobjeda
VENECIJA - Jedan od kurioziteta ovogodišnjeg 55. Bijenala suvremene umjetnosti u Veneciji jest, svakako, i prvo umjetničko okupljanje svih ex-Yu republika na jednom mjestu.
Made in Slovenija

U paviljonu Slovenije, koji se tradicionalno nalazi u Galeriji A%2BA u Palači Malipiero (u istom prostoru ove godine nalaze se i paviljoni Bosne i Hercegovine i Crne Gore), predstavila se Jasmina Cibic (1979), umjetnica koja djeluje na relaciji Ljubljana – London. Umetnički projekt „Za naše gospodarstvo i kulturu“ višemedijska je instalacija kojom se preispituju (ne)mogućnosti preoblikovanja prostora (arhitekture) shodno (aktuelnim) promenama nacionalnih, kulturnih, ekonomskih, političkih – samim tim i umetničkih prilika/modela kroz koje prolaze zemlje u tranziciji. U tom kontekstu u instalaciju je uvršten i umetnički film sniman u zdanju slovenskog parlamenta koji predstavlja simulaciju debate (kazališnog komada) na temu umjetničkih djela kojima bi trebalo da bude ukrašena zgrada parlamenta. Na diskusiju o djelima koja na najprimereniji način reprezentiraju stanje duha nacije, nadovezuju se mrtve prirode (ulja na platnu) za ovu priliku pozajmljene upravo iz zgrade Paralmenta kao i slike/prikazi endemskog, domicilno slovenačkog kukca „Anophthalmus hitleria“ (spomenuti kukac svojevremeno je figurirao kao kandidat za status nacionalnog simbola).  Rad Jasmine Cibic podesan je za iščitavanje na više značenjskih nivoa upravo činjenicom da se bavi izgradnjom/simulacijom/konstrukcijom identiteta (nacionalne ikonografije) kroz vrijeme. Kustos projekta je Tevž Logar a produkcijsku podršku daju Muzeji i galerije grada Ljubljane i Galerija ŠKUC.

Hrvatska: Arhiv snova

Susreti, preplitanja i mogući/zamišljeni dijalog između svesnog i nesvesnog ja polazišna je osnova u razvijanju projekta „Između neba i zemlje“ umetnice Kate Mijatović (1956) kojim se predstavila Hrvatska.

Riječ je o višegodišnjem istraživanju (započetom 2003) kojim ova Mijatovićeva kontinuirano arhivira/beleži vlastite, ali snove svojih prijatelja, poznanika kao i njoj sasvim nepoznatih ljudi. „Arhiv snova“ do sada je bio dostupan kao on-line baza podataka (www.arhivsnova.hr), a za potrebe venecijanskog Bijenala dopunjen je prostornom instalacijom kao i mnoštvom video radova kojima se nastoji vizualizirati iskustvo sanjanog. Povjerenik i kustos paviljona je Branko Frančeski a produkcijska podrška Muzeja Mimara.

BiH: Vrt uživanja

Pitanjima identiteta (individualnim i nacionalnim/kolektivnim) bavi se i projekt „Vrt uživanja“ kojim Bosna i Hercegovina predstavlja banjalučki umetnik Mladen Miljanović (1981). Inspiriran slavnim triptihom „Vrt zemaljskog uživanja“ Hijeronimusa Boša, Miljanovićev rad duhovito je i na više ravni angažovano delo koje, iz konteksta specifične post-ratne istorijske perspektive i realnosti Bosne i Hercegovine, istovremeno progovara i društvenim, političkim, kulturološkim, etičkim i ekonomskim kontekstima vrednosno konfuznih i često grotesknih balkanskih društava današnjice. Miljanovićev Vrt uživanja čini triptih sačinjen od crnog, tzv. grobljanskog mramora u koji su ugravirani prikazi različitih funeralnih predstava i kompozicija (portreta umrlih). Nastao kao proizvod višegodišnjih istraživanja na temu predstavljanja umrlih, Miljanović sociološki precizno analizira fenomen banalizacije smrti, itekako prisutan na ovim prostorima.

Također tu je i video rad, prostorna instalacija i mramorna ploča na kojoj su uklesane poruke koje je Miljanović dobijao od svojih poznanika i prijatelja, na temu šta bi voleli da vide izloženo u paviljonu Bosne i Hercegovine. Istovremeno, rad ima i izrazit autobiografski karakter (Miljanović, školovani vojnik a potom i umjetnik jedno vrijeme i sam se izdržavao upravo graviranjem portreta na nadgrobnim spomenicima). Opći je dojam da je riječ o zrelom, ozbiljnom umjetniku sa već zavidnom umjetničkom karijerom. Povjerenici paviljona su Sarita Vujković i Irfan Hošić a producent Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske.

CG: Misliti slikom

Oblikovanje (percipiranje) prostora (realnog, fizičkog mjesta u kojem se umjetnički rad postavlja/instalira), mišljenje prostorom ali i mišljenje prostora, mogućnosti njegovih transformacija, relacijski odnosi sa tzv. širom društvenom zajednicom kao konzumentom (materijalom) umjetničkih praksi teme su kojima se, godinama već, s uspjehom bavi crnogorska umjetnica Irena Lagator Pejović (1976). Projekat „Misliti slikom“ ovaj put fokus baca na posmatrača umetničkog dela, njegove perceptivne potencijale, strahove i limite – proistekle upravo iz mogućnosti (odnosno nemogućnosti) da se, pri susretu sa umetničkim delom i neposrednim (fizičkim) doživljavanjem istog, preispituju sposobnosti vizualnog i intelektualnog percipiranja trodimenzionalnog (umjetničkog) prostora.

Dramaturški vešto  komponovana, trodelna prostorna konstrukcija Irene Lagator Pejović kod posmatrača izaziva osećaje nelagode, teskobe i blage dezorijentisanosti. Sama umetnica ističe kako svrha slike jest da započne/inicira misao (prije nego sama prezentacija) što njena venecijanska instalacija koncepcijski nesumnjivo uspijeva. Povjerenica i kustosica paviljona je Nataša Nikčević, a organizator izložbe i izdavač obimnog kataloga Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

Srbija: Nothing between us

Paviljon Srbije na Đardinima predstavio se kolaborativnim projektom Vladimira Perića (Talenta) i Miloša Tomića nazvanim „Nema ničega između nas“. Već proslavljen kao sakupljač svega i svačega Vladimir Perić (1962) svojim sjajnim projektom Muzej detinjstva, ali i ostalim instalacijama/akumulacijama jedno je od istaknutijih imena suvremene srpske art scene. Instalacijom Horor Vakui sačinjenom od 4.000 žileta kao i 3D tapeta za dječju sobu napravljenog od 250 gumenih Mickey Mouse Diesnyjevih igračaka – Perić ekspanzivno osvaja prostor paviljona, precizno i koncizno referirajući i na vlastiti dosadašnji rad. U Muzikalnim dnevnicima Miloš Tomić (1976) nastoji da vizuelno registruje sam proces proizvođenja različitih zvučnih efekata (muzike) nastalih ready made koncertnom upotrebom predmeta iz svakodnevice. Također, Tomićev projekt čine i kratki filmovi u kojima mali profesori (djeca) podučavaju muzici.  I pored činjenice da su izabrana dva nesumnjivo vanredna autora, utisak je da (nepotrebno) spajanje dva umjetnika među kojima zaista ima malo toga zajedničkog nije najsretnije izvedeno. Zaslugom umjetnika Paviljon Srbije srećom ipak odašilje optimističnu i pozitivnu energiju – unekoliko kompenzirajući vanredno konfuznu atmosferu i probleme koji su pratili kako sam izbor tako i predstavljanje Srbije. Spomenutoj konfuziji doprinosi i prateći katalog  – zapravo autorski strip proslavljenog crtača Aleksandra Zografa koji je, u ovakvoj „koncepciji“, onda svakako morao biti i službeno uvršten kao treći umjetnik u srpskom paviljonu. Povjerenica paviljona je Maja Ćirić, a produkcijsku podršku pružio je beogradski Muzej savremene umetnosti.

Kosovo: Premijera

Za prvo predstavljanje Kosova na Bijenalu izabrana je prostorna instalacija Petrita Halilaja (1986) postavljena u prostoru Arsenala. Sačinjen od korijenja, tkanina, zemlje, blata i metalnih šipki Halilajev rad (građevinski objekt) konstituiran je kao tunel kojim se prolazi kroz unutrašnjost špilje, čime se fizičko iskustvo prolaženja miješa sa mentalnom percepcijom teskobe, izoliranosti, odsječenosti… Revitalizirajući atavističke predstave pećine/špilje/utočišta/skloništa – ovaj rad direktno referira i na nedavnu prošlost Kosova. Sam umjetnik ističe kako je rad zapravo bio inspiriran idejom njegove majke da stvori strukturu unutar strukture, a zamisao da unutar prostora nastani i dva kanarinca koji su donedavno živjeli u umjetnikovom stanu, unese žensku haljinu kao i prazne vješalice bez robe, nažalost čitavu (tehnički umješno realiziranu) ideju u priličnoj mjeri patetiziraju. Povjerenik paviljona je Erzen Shkolli, kuratorica Kathrin Rhomberg dok produkciju potpisuje Galerija umjetnosti Kosova.

Makedonija: Silentio

Paviljon Makedonije predstavio se se ambicioznom instalacijom „Silentio Pathologia“ Elpide Hadži Vasiljeve (1971). Sačinjena od zavesa od čeličnog lima, svilenih tkanina, svilenih buba, kože albino štakora (naručenim od dobavljača hrane za životinje u zatočeništvu – ovim štakorima obično se hrane ptice, sisavci, grabljivice i zmije) ali i živim štakorima (u kavezima) Silentio Pathologia angažiran je rad koji neposrednim fizičkim suočenjem sa tržištem životinja, odnosno prezentacijom pune istine o istom, posetioce izložbe potiče na razmišljanje o sudbini životinja koje jesu „predmetom“ ovakve trgovine, ali i preispitivanje vlastitih etičkih načela prilikom, recimo, relaksirane nedeljne posjete zoološkom vrtu. Kustosica izložbe je Ana Frangovska a producent Nacionalna galerija Makedonije.

Dostojno predstavljanje

Na kraju, usprkos primećenim manjkavostima ili nedosljednostima, nakon posjete paviljonima opći dojam je da se ex-yu umjetnička scena u umetničkom i produkcijskom smislu na ovogodišnjem Bijenalu predstavila na sasvim dostojan i reprezentativan način. U tom kontekstu posebno pada u oči činjenica da se – izuzev svega nekoliko muzejsko-galerijskih institucija koje regionalnu suradnju fokusiraju među svoje programske prioritete – kulturološke, ekonomske, povijesne i ostale (tranzicijske) sličnosti (prednosti) nažalost ne koriste  dovoljno. Ako ni zbog čeg drugog to bi bilo neophodno makar zbog podizanja konkurentnosti na međunarodnom umjetničkom tržištu – ili, da parafraziram naziv jedne od izložbi, pošto ne malo toga zajedničkog, ipak, postoji između nas!

www.pobjeda.me
Tagovi: Venecijanski bijenale, Jasmina Cibic, Kata Mijatović, Mladen Miljanović, Irena Lagator Pajović, Vladimir Perić, Petrit Halilaj, Miloš Tomić
PROČITAJ I OVO
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
AKCIZE
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
BEOGRAD – Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
CIJENE I DIONICE
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
NEW YORK - U SAD-u je inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) porasla iznad 4% prvi put od 2008. (4,2).
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
ITALIJA
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
RIJEKA - Kao i neke druge zemlje, Talijani su odlučili ne čekati, već krenuti u spašavanje turističke sezone s obzirom na to da je pandemija COVID-19 desetkovala turistički sektor ove turističke velesile.
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
TJEDNI FOREX
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna ostala gotovo nepromijenjena, blizu najniže razine u više od dva mjeseca, a u fokusu ulagača bilo je jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u.
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
PAD
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer je ulagače zabrinulo jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u, što bi američku središnju banku moglo navesti na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE