" /> "> Biografija Milovana Đilasa iz pera Borislava Lalića | SEEbiz.eu

Biografija Milovana Đilasa iz pera Borislava Lalića

Biografija Milovana Đilasa iz pera Borislava Lalića
NAJPOZNATIJI YU DISIDENT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2011 / 18:53
Autor: SEEbiz / AG
BEOGRAD - Milovan Đilas je bio "mislilac koji je otkrio suštinu komunističkog sistema" i već 1953. godine došao do "poraznog zaključka" da ideja komunizma može da postoji samo kao utopija, izjavio je danas novinar i publicist Borislav Lalić, autor knjige "Milovan Đilas. Vjernik, buntovnik, mučenik".
Đilas je imao "hrabrosti i pameti da toj istini pogleda u oči", rekao je Lalić, nekadašnji suradnik "Studenta", novinar Tanjuga i dugogodišnji dopisnik jugoslavenskih medija iz inozemstva i član Udruženja književnika Srbije.

Na predstavljanju knjige, u izdanju Kompanije "Novosti", Lalić je rekao da je Đilas - ratnik, robijaš i najmlađi član Politbiroa CK KPJ, od studentskih dana imao briljantnu političku karijeru.

Od svoje 41. godine svrstao se među pisce, a poslije siječnja 1954. - kada je smijenjen sa svih funkcija, mnogi su predvidjeli kraj njegove karijere, što se nije desilo nego je on "izrastao ne samo u najvećeg disidenta, već i u jednu od najznačajnijih političkih ličnosti".

Lalić je naveo da je Đilas poslije "pada", do smrti 1995. godine, napisao 25 knjiga, koje su objavljenje u 400 izdanja u 60 zemalja.

Podsjećajući da "generacije Jugoslavena nisu imale prilike da pročitaju nijednu njegovu knjigu" i da su Đilasova djela - čak i literarna, bila zabranjena pune 34 godine u njegovoj zemlji, autor biografije "revolucinara, jeretika, pisca" je istakao da je pisanjem o Đilasovom životu pokušao vratiti čitatelje u vrijeme i na teme kojima se on bavio.

Nazivajući Đilasa jednim od najplodonosnijih pisaca u Srbiji i najdarovitijih ljudi, i ističući da je "Đilas proveo život kao političar koji je nešto pisao" a da je "poslije smrti postao pisac koji se bavio politikom", akademik Matija Bećković je na prezentaciji rekao da je Đilas "pisac neobičnog, jedinstvenog životopisa, kakvog nije bilo u srpskoj književnoj povijesti".

"Sve što je napisao, napisao je većinom na robiji, na kojoj je bio duže nego na vlasti, ali je u našem javnom mnijenju ta vlast odnijela primat", rekao je Bećković, dodajući da je Đilas i dalje "više 'strani', nego 'domaći' pisac", i da je "bio ideolog, ali nije bio ideološki pisac".

Prema Bećkovićevim riječima, "nikada se nisu srela tri misleća čovjeka u srpskom narodu" a da Đilas nije spomenut, a bio je i "čovjek koji je ostavio možda najviše pisanih tragova o svom životu".

Manojlo Vukotić, generalni direktor i glavni urednik "Novosti", rekao je da su uglavnom dosadašnja izdanja o Đilasu manje-više bila sabrani intervjui ili sjećanja, kao i da se nada da će čitaoci u ovoj biografiji pronaći "činjenice koje su naizgled toliko kontradiktorne".

Vukotić je rekao da je knjiga "Milovan Đilas" zamišljena kao sastavni dio trilogije, koju bi sačinjavale i biografije nekadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića i premijera Srbije Zorana Đinđića.

Tagovi: Milovan Đilas, Josip Broz Tito, Borislav Lalić, Matija Bećković, Slobodan Milošević, Zoran Đinđić
PROČITAJ I OVO
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
RUDNICI
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
BOR – Rudari Bora i Majdanpeka u martu su ostvarili najbolji rezultat od dolaska kineske kompanije Zijin, pošto je proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu, saopštila je danas kompanija Zijin.
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVI ISKORAK
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVALJA - Trendovi u turizmu nesumnjivo su se promijenili, gostima više nije dovoljno sunce, more i ugostiteljska ponuda, nego sve više i češće odmore provode aktivno se baveći sportovima na otvorenom.
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
UPOZORENJE
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
ZAGREB - Proizvođač jabuka Željko Ledinski, inače predsjednik Kriznog stožera pri Hrvatskoj voćarskoj zajednici, upozorava na opasne voćke.
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
OČEKIVANJA
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
BERLIN - Njemačka turistička branša ne računa s oporavkom ove godine i govori o padu bukinga u usporedbi s prošlom godinom za dvije trećine.
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
POTEZI
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
BJELOVAR - Studenti svih godina preddiplomskih stručnih studija mehatronike, računarstva i sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru svoje školarine plaćaju kriptovalutama, piše u nedjelju Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE