GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?

Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2024 / 08:10
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Bitcoin mreža je u petak navečer dovršila svoje četvrto "prepolovljavanje" (halving), smanjujući nagrade koje zarađuju rudari na 3.125 bitcoina sa 6.25.

Cijena bitcoina bila je nestabilna uoči događaja i pala je oko 4% ovog tjedna na oko 64.100 dolara, prema Coin Metricsu.

Mehanički, samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima, na temelju učinka kriptovalute nakon prethodnih prepolovljenja. Nakon prepolovljenja 2012., 2016. i 2020., cijena bitcoina porasla je oko 93x, 30x odnosno 8x, od cijene dana prepolovljenja do vrha ciklusa.

Međutim, događaj je veliki test za rudarske tvrtke.

"Uz sve ostalo jednako, prepolovljenje će prepoloviti prihode industrije, potaknuti val konsolidacije i zatvaranja poslovanja, dok će (nadajmo se) racionalizirati hashrate mreže i kapitalne troškove industrije, što je u konačnici dobro za preostale operatere", rekao je analitičar JPMorgana Reginald Smith u nedavnoj bilješci ulagačima.

Stope raspršivanja mjera su računalne snage koja se koristi za obradu transakcija na bitcoin mreži. Što je veći hash rate rudara, to mu je veća prilika za prihod.

Rudarske dionice bile su nestabilne u danima koji su prethodili događaju. Mnogi su u padu za dvoznamenkastu brojku tijekom godine, nakon što su se 2023. povećali između oko 300% i 600%. Riot Platforms, na primjer, pao je za oko 41% u 2024. do zatvaranja u petak, ali je porastao za 356% u 2023.

"Tržište je dosad vidjelo dionice rudara bitcoina kao puke proxyje BTC-a, u nedostatku bitcoin ETF-ova", rekao je Bernsteinov analitičar Gautam Chhugani. "[Prepolovljavanje] dodatno bi razlikovalo dobitnike niske cijene, velike konsolidacije u odnosu na ostale manje rudare koji bi mogli biti u nepovoljnijem položaju nakon prepolovljavanja."

Ipak, špekulanti još uvijek mogu trgovati tim događajem. Još jedan analitičar JPMorgana, Nikolaos Panigirtzoglou, rekao je u četvrtak da očekuje kratkoročni pad cijene bitcoina nakon prepolovljenja, navodeći uvjete prekupljenosti i cijene koje su još uvijek iznad usporedbe kriptovalute sa zlatom kada se prilagode volatilnosti. Također je ukazao na prigušeno financiranje kripto projekata rizičnim kapitalom.

Sličnog stava su i analitičari Deutsche Bank.

"Tržište je već djelomično procijenilo cijenu [prepolovljavanja] Bitcoina i ne očekujemo da će cijene značajno porasti nakon događaja prepolovljenja", izjavila je Marion Laboure iz tvrtke u bilješci u četvrtak, dodajući da se to "naveliko očekivalo unaprijed zbog prirode Bitcoin algoritma."

"Gledajući unaprijed, i dalje očekujemo da će cijene ostati visoke", dodala je, navodeći očekivanja budućih odobrenja Ethereum ETF-a, budućeg smanjenja stopa središnje banke i regulatornog razvoja.

Bitcoin se trenutno trguje za nešto manje od 64.000 dolara, što je otprilike 13% niže od njegove najviše vrijednosti od 14. ožujka od 73.797,68 dolara.

Tagovi: halving, bitcoin, kriptovalute, hashrate, ethereum, tržište, zlato
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs ne očekuje smanjenje kamata prije rujna
KAMATNE STOPE
Goldman Sachs ne očekuje smanjenje kamata prije rujna
NEW YORK - Njujorška bankarska korporacija Goldman Sachs objavila je da ne očekuje da će američka središnja banka Fed smanjiti kamatne stope prije rujna.
Komen Bujas: Cijene u ugostiteljstvu i turizmu će rasti, ali ne kao lani
PREDVIĐANJA
Komen Bujas: Cijene u ugostiteljstvu i turizmu će rasti, ali ne kao lani
ZAGREB - Primjenom proširenog Kolektivnog ugovora u ugostiteljstvu, od 1. svibnja minimalne plaće povećavaju se prosječno 17 posto za temeljna ugostiteljska zanimanja.
Od lipnja uspon na Eiffelov toranj skuplji za petinu
POSKUPLJENJA
Od lipnja uspon na Eiffelov toranj skuplji za petinu
PARIZ - Kako bi prikupili više novca za hitne restauratorske radove, gradsko vijeće Pariza izglasalo je povećanje cijene ulaznice za Eiffelov toranj. Ulaznice za odrasle sljedeći mjesec bit će skuplje za 20 posto.
Ljubljanska borza: Telekom Slovenije dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: Telekom Slovenije dobitnik tjedna
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi ovaj je tjedan vladalo optimistično ozračje, a indeks SBI TOP je ojačao oko pola posto. Pogurale su ga cijene gotovo svih najvažnijih dionica, osim dionica Zavarovalnice Triglav.
Odlični rezultati NLB-a, Krke i Save Re
SJAJNE BROJKE
Odlični rezultati NLB-a, Krke i Save Re
LJUBLJANA - Tri slovenske bluechip kompanije ostvarile su sjajne rezultate u prvom kvartalu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE