GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bitcoin prvi put u pet mjeseci pao ispod 30.000 dolara

Bitcoin prvi put u pet mjeseci pao ispod 30.000 dolara
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2021 / 18:22
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Vrijednost bitcoina danas je pala ispod 30.000 dolara, prvi put od kraja siječnja, i to je prva kriptovaluta koja je osjetila posljedice kineskih mjera za regulaciju tog decentraliziranog tržišta.

Oko 14.50 po srednjoeuropskom vremenu bitcoin se trgovao za 29.590 dolara, što je pad od 9,25 posto. Ta vrlo nestabilna kriptovaluta i dalje vrijedi 2,2 posto više nego početkom godine, ali vrijednost joj je pala za 54 posto u odnosu na povijesni maksimum postignut sredinom travnja. U to je vrijeme bitcoin vrijedio 64.870 dolara.

"Zabrinutost zbog pooštravanja mjera od strane kineske vlade i strah da će prihvaćanje bitcoina i drugih kriptovaluta biti odgođeno zbog njihovog utjecaja na okoliš vrše pritisak na tržišta", rekao je jedan analitičar.

Kineska vlada vodi aktivnu kampanju za suzbijanje industrije rudarstva bitcoina, jer tržište naziva računalne transakcije s kriptovalutama.

Prema bivšim proizvođačima kriptovaluta, dobavljačima energije u kineskoj provinciji Sečuan naloženo je da na neko vrijeme prestanu isporučivati električnu energiju toj tvrtki.

Od kraja 2020. godine bitcoin sve više privlači interese institucionalnih investitora, od banaka na Wall Streetu do industrijskih grupa poput proizvođača električnih automobila Tesla.

Osim toga, neki pojedinačni ulagači kriptovalute su vidjeli kao dobar način da stave dio svoje ušteđevine nakupljene tijekom pandemije.

Kao rezultat toga, tržište kriptovaluta, na kojem je bitcoin i dalje daleko najveći, raslo je dok sredinom svibnja nije doseglo gotovo 2,5 bilijuna dolara.

Međutim, od tada se, uz sve snažniju kinesku poziciju, bitcoin kritizira zbog visoke upotrebe električne energije.

Multimilijarder Elon Musk, koji obično hvali kriptovalute i koji je dio imovine Tesla grupe uložio u bitcoin, najavio je da se njegova električna vozila više neće moći kupiti za kriptovalute dok se industrija ne okrene obnovljivim izvorima energije.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, dolar, tržište kriptovaluta, rudarenje bitcoina
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE