GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a

BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2024 / 16:22
Autor: SEEbiz
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.

Objava je u utorak uslijedila nakon potpisivanja memoranduma o razumijevanju između saudijskog odjela BlackRocka i PIF-a s ciljem poticanja rasta tržišta kapitala u naftom bogatoj zaljevskoj zemlji.

BlackRock, najveći svjetski upravitelj imovinom s 10 trilijuna dolara imovine pod upravljanjem, "pokrenut će investicijske strategije u različitim klasama imovine za saudijsko tržište, uključujući javna i privatna tržišta, kojima upravlja investicijski tim sa sjedištem u Rijadu", zajedničko je priopćenje za javnost iz firma i glasi PIF.

Nova platforma zvat će se BlackRock Riyadh Investment Management ili BRIM.

BRIM ima za cilj pomoći u dovođenju inozemnih institucionalnih ulaganja u Saudijsku Arabiju, kao i razviti saudijsku industriju upravljanja imovinom, proširiti lokalna tržišta kapitala i diverzifikaciju ulagača te podržati razvoj talenta za upravljanje imovinom u kraljevstvu, navodi se u priopćenju.

Inicijativa, kao i mnoge druge od strane PIF-a, koji nadzire 925 milijardi dolara imovine pod upravljanjem, pridonosi Viziji Saudijske Arabije 2030, projektu vrijednom više trilijuna dolara koji ima za cilj modernizirati gospodarstvo kraljevstva i diverzificirati ga dalje od nafte. Središnji dio tog napora je dovođenje velikih međunarodnih institucija, ulaganja i stranih talenata u samu Saudijsku Arabiju.

Uspostava BRIM-a ima za cilj poticanje ″daljnjeg rasta u ekosustavu saudijskog tržišta kapitala i omogućavanje rastućeg međunarodnog sektora upravljanja ulaganjima sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji,” stoji u izjavi za tisak.

Larry Fink, izvršni direktor BlackRocka, rekao je u izjavi da je kraljevstvo "postalo sve privlačnije odredište za međunarodna ulaganja kako Vizija 2030 oživljava".

Div za upravljanje imovinom godinama surađuje sa Saudijskom Arabijom, a 2018. je jasno dao do znanja da se neće povući unatoč velikim kontroverzama oko ubojstva novinara Jamala Khashoggija od strane saudijskih agenata.

U drugom potezu kojim je ojačao svoje veze s kraljevstvom, BlackRock je u srpnju 2023. dao izvršnom direktoru Saudi Aramca Aminu Nasseru mjesto u svom upravnom odboru. Aramco je najveća naftna kompanija na svijetu.

U to je vrijeme BlackRock rekao da taj potez odražava naglasak tvrtke na Bliskom istoku kao dio njegove dugoročne strategije.

Tagovi: BlackRock, pif, rijad, brim, aramco, fink
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na rekordnim razinama
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na rekordnim razinama
NEW YORK - S&P 500 i Nasdaq Composite skočili su na rekordno visoke razine u srijedu i pridodali svojim snažnim rezultatima u 2024. godini. Glavni prosjeci potaknuti su slabijim od očekivanog izvješća o potrošačkoj inflaciji u SAD-u.
Zagrebačka burza: Indeksi rastu, HT i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi rastu, HT i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze i u srijedu su nastavili rast, no likvidnost i dalje nije na visokoj razini.
Radnici Varteksa prekinuli štrajk
ŠTRAJK
Radnici Varteksa prekinuli štrajk
VARAŽDIN - Samostalni radnički sindikat Varteksa donio je odluku kojom se štrajk radnika Varteksa s jučerašnjim danom prekida te da danas radnici nastavljaju s radom.
Hrvatska uz Italiju vodeća inozemna destinacija Austrijanaca u 2024.
DOBRE VIJESTI
Hrvatska uz Italiju vodeća inozemna destinacija Austrijanaca u 2024.
ZAGREB - Odlične vijesti za Hrvatsku kao turističku destinaciju stižu iz Austrije, jednog od najvažnijih tržišta s kojeg se u našoj zemlji ostvaruje značajan broj turističkih dolazaka i noćenja.
Cijene bakra uzletjele do rekorda
METALI
Cijene bakra uzletjele do rekorda
LONDON - Terminske cijene bakra u srijedu su dosegle rekordno visoku razinu jer potražnja za osnovnim metalom ostaje snažna usred pomame za izgradnjom podatkovnih centara i kontinuirane elektrifikacije globalnog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE