GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Blackrock prvi puta investirao u kripto

Blackrock prvi puta investirao u kripto
NOVI ISKORAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2022 / 08:32
Autor: SEEbiz / Lider
NEW YORK - BlackRock je sklopio šire strateško partnerstvo s Circleom, jednim od primarnih izdavatelja USDC-a.

Vijest je objavljena prošli tjedan zajedno s krugom financiranja vrijednim 400 milijuna dolara koji je Circle prikupio od BlackRocka, Fidelity Management and Researcha, Marshall Wace LLP-a i Fin Capitala. Circle planira javno debitirati putem SPAC ugovora, čija se vrijednost procjenjuje na 9 milijardi dolara, do kraja ove godine.

Iako su iz BlackRocka odbili komentirati pojedinosti dogovora, prema prošlotjednom pozivu za zaradu (earnings call) za prvi kvartal, financijaši gledaju na područje veće od samih kriptovaluta i stablecoina, prema tokenizacija imovine i zatvorenim blockchain sustavima. U lipnju je objavljeno da BlackRock želi zaposliti voditelja blockchain odjela.

Ovo partnerstvo je također vrijedno pažnje jer je to prvi angažman digitalne imovine koji uključuje bilancu samog BlackRocka. Ranije je upravitelj imovine bio izložen kriptu putem 7,3 postotnog udjela u MicroStrategyu, najvećem korporativnom vlasniku bitcoina s gotovo 5 milijardi dolara vrijednom kriptovalutom u bilanci i nekoliko desetaka ugovora CME bitcoin futuresa. Ali ta su ulaganja izvršena putem BlackRockovih podružnica ili fondova koji upravljaju imovinom klijenata.

U razgovoru za Forbes, izvršni direktor Circlea, Jeremy Allaire rekao je da će partnerstvo 'istražiti načine primjene USDC-a na tradicionalnim tržištima kapitala'. Iako je Allaire dodao da se odnos razvija gotovo godinu dana, nije otkrio kolikim postotkom rezervi stablecoina BlackRock upravlja.

U financijskim dokumentima objavljenim uz najavu revidiranog SPAC ugovora u veljači, Circle očekuje da će njegove rezerve USDC-a generirati 438 milijuna dolara prihoda u 2022., te do 2.2 milijarde dolara u 2023. godini.

Sporazum je također veliki znak regulatornog odobrenja USDC-a. Njegova tržišna kapitalizacija narasla je s 4 milijarde dolara početkom prošle godine na preko 50 milijardi dolara danas, ali još nije sustigla tetherovih 82.5 milijardi dolara. Unatoč nedostatku transparentnosti u pogledu veličine i sastava svojih rezervi i regulatornog nadzora, tether je uspio zadržati svoju poziciju preferiranog stablecoina među kripto investitorima velikim dijelom zbog ranog dolaska 2014. godine.

USDC, koji su pokrenuli Circle i Coinbase četiri godine kasnije, također je kritiziran zbog svoje netransparentnosti u prijavljivanju svojih rezervi, posebno kada je riječ o veličini i kreditnoj sposobnosti komercijalnih papira i korporativnih obveznica na kojima se temelji imovina. Međutim, u kolovozu prošle godine prilagodili su svoju strategiju rizika i obećali da će imovinu poduprijeti samo fizičkim novcem i državnim obveznicama. Circle je također podnio zahtjev da postane nacionalna banka.

Tagovi: Blackrock, Circle, kriptovalute, Jeremy Allaire, digitalne valute
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE