GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bloomberg: Europi prijeti nestašica hrane

Bloomberg: Europi prijeti nestašica hrane
IZAZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2024 / 12:32
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Vremenske nepogode i ubrzane klimatske promjene redovito pogađaju poljoprivrednike, smanjujući prinose i prihode, što je Europu 2022. koštalo više od 50 milijardi eura.

Vremenski fenomeni El Niño i La Niña utjecali su na proizvodnju soje u Latinskoj Americi, invazija na Ukrajinu poremetila je tržište žitarica, Indonezija je zabranila isporuku palminog ulja u Europu, a klima na području Sredozemlja sve više podsjeća na pustinju.

Prije dva mjeseca 60 dužnosnika Europske unije, stručnjaka za sigurnost hrane, predstavnika prehrambene industrije i nekoliko novinara okupilo se u Bruxellesu kako bi dva dana raspravljali o ovom problemu kako bi Europu na vrijeme pripremili za moguće izazove u opskrbi hranom, piše Bloomberg.

U to vrijeme, nekoliko ulica dalje, nezadovoljni farmeri prosvjedovali su protiv poljoprivredne politike EU.

“Očekujte kaos”, upozorava Piotr Magnuzewski, znanstveni direktor Centra za sistemska rješenja iz Wrocława.

U protekle četiri godine nekoliko je klimatskih, ekonomskih, političkih i drugih šokova uzdrmalo način uzgoja, distribucije i konzumiranja hrane, podsjeća Bloomberg. Pandemija koronavirusa, ruska invazija na Ukrajinu i prekidi u prometu na ključnim pomorskim rutama prekinuli su opskrbne lance i doveli do skoka cijena. Ekstremni i nestabilni vremenski uvjeti redovito ometaju poljoprivredu.

Zbog svega toga dužnosnici se više ne pitaju kada bi mogla nastupiti prehrambena kriza, nego s koliko kriza mogu nositi odjednom.

Europa je jedan od najvećih svjetskih dobavljača prehrambenih proizvoda, od žitarica i mliječnih proizvoda do svinjskog mesa i maslinovog ulja.

U prosjeku je 2021. samo 14 posto potrošnje europskih kućanstava odlazilo na hranu, u Nigeriji je taj postotak iznosio 60 posto, a u Egiptu 40 posto. Globalni indeks sigurnosti hrane redovito označava europske zemlje kao najsigurnije na svijetu.

Ali postoje pukotine. Vremenske i klimatske promjene redovito utječu na poljoprivrednike. Troškovi gnojiva i energije potrebne za uzgoj usjeva i održavanje staklenika vrtoglavo su porasli od ruske invazije na Ukrajinu.

Stvari bi se mogle još više zakomplicirati 2025. Prema nekim scenarijima prehrambene krize o kojima govore dužnosnici iz Bruxellesa, prikazuju i uznemirujuće scene, od pljačke trgovina do nereda i sukoba s policijom.


"Malo je vlada u Europi spremno upravljati budućim prehrambenim krizama", tvrdi Chris Hegadorn, američki diplomat koji je organizirao radionicu.

“Posljednje tri godine živimo u krizi. Krize će dolaziti samo brže i teže", tvrdi on i dodaje da treba učiniti više kako bi se spriječile teže posljedice.

Tagovi: hrana, bloomberg, klima, el ninjo
PROČITAJ I OVO
Svjetska tržišta: Nasdaq na krilima Nvidije poletio do rekorda
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Nasdaq na krilima Nvidije poletio do rekorda
NEW YORK - Svjetska tržišta ovoga su tjedna imala mješovitu izvedbu, a na krilima sjajnih rezultata Nvidije najviše je profitirao Nasdaq.
Nijemci putuju više nego ikad
PUTOVANJA
Nijemci putuju više nego ikad
BERLIN - Želja za putovanjima kod Nijemaca je sve veća. Nijemci putuju više nego ikad prije i to ih košta puno novca. Trend zbog koje turistička branša slavi.
Hrvatski mirovinski fondovi prepoznaju prilike na slovenskom tržištu kapitala
MIROVINCI
Hrvatski mirovinski fondovi prepoznaju prilike na slovenskom tržištu kapitala
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj je burzi indeks SBITOP prošli tjedan ojačao pola posto, prešavši u srijedu 1500 bodova prvi put od pada Lehman Brothersa 2008. godine.
Srbija povećala izvoz kozmetike za 40 posto
RAST
Srbija povećala izvoz kozmetike za 40 posto
BEOGRAD - Srbija je prošle godine povećala izvoz kozmetičkih proizvoda za gotovo 40 posto u odnosu na 2022. Ukupna vrijednost tih izvezenih proizvoda iznosila je 80,3 milijuna eura, a u posljednjih pet godina 278 milijuna eura, rekao je prošli tjedan za Euronews Srbija Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.
Smanjuje se broj potopljenih brodova, sve više piratskih napada
STATISTIKA
Smanjuje se broj potopljenih brodova, sve više piratskih napada
LONDON - Broj brodoloma diljem svijeta prošle je godine pao na rekordno nisku razinu nakon što je potonulo 26 većih plovila, gotovo trećinu manje nego godinu prije. No, s druge strane, opasnost od piratstva je sve veća, pokazuje najnovije godišnje izvješće o rizicima u brodarstvu njemačkog osiguravatelja Allianz Commerciala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE