GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brijuni dobivaju novi katamaran

Brijuni dobivaju novi katamaran
POJAČANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2021 / 14:20
Autor: SEEbiz/Jutarnji list
PULA - Otočje Brijuni dobilo je još jedan putnički brod. Jučer je popodne u pulskom brodogradilištu Tehnomont porinut katamaran „Mali Brijun“.

Putnički brod je dugačak 21,85 metara, širok 9,00 metara, a može primiti s 150 putnika. Aluminijske je konstrukcije i specifičan je jer je pogonjen diesel električnom propulzijom. Primopredaja broda planirana je za rujan 2021. godine, a on će prije svega povezivati Mali Brijun koji će se uskoro otvoriti javnosti s kopnom. Naime, dosad je za posjetitelje i izletnike otvoren samo Veliki Brijun.

„Gradnja putničkog broda jedna je od najznačajnijih aktivnosti projekta „Novo ruho Brijuna“ i izrazito bitan čimbenik cjelokupnog funkcioniranja posjetiteljskih aktivnosti Nacionalnog parka Brijuni. Rijetkost za Ustanovu je da realizira projekte kao što je izgradnja broda jer to zahtijeva značajna financijska sredstva koje Ustanova iz redovnog poslovanja ne može pokrivati samostalno. Radujemo se završetku projekta i potpunoj realizaciji svih prijavljenih aktivnosti, ponosni smo na ostvarenje ciljeva i nastavljamo dalje s investicijama u infrastrukturu parka“, rekla je prilikom porinuća Maša Mihelić, voditeljica Službe za pripremu i provedbu projekata JU NP Brijuni.


Ugovor o projektiranju i gradnji putničkog broda između Javne ustanove Nacionalni park Brijuni i Tehnomont - Brodogradilišta Pula d.o.o. ukupne vrijednosti 15.435.000 kuna potpisan je u prosincu 2019. godine. Inače, projektiranje i gradnja novog putničkog broda za Nacionalni park Brijuni jedna je od aktivnosti projekta „Novo ruho Brijuna“ sufinanciranog u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.” iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Što se tiče ostatka aktivnosti u sklopu tog projekta, privode se kraju građevinski radovi na smještajnim objektima na Malom Brijunu, koji će se prije svega koristiti za posebne programe poput škola u prirodi, znanstvenih, umjetničkih i stručnih radionica.

Već su i neki sadržaji iz ovog projekta dostupni posjetiteljima, poput novog info punkta na Velikom Brijunu s interaktivnim ekranom koji prezentira sve brijunske atrakcije, dva homologirana turistička vlaka koji omogućuju razgled otoka i osobama u invalidskim kolicima, Ljetno kino, Cites aplikacija o ugroženim životinjskim vrstama.

Tagovi: brijuni, katamaran, mali brijun, brodogradilište tehnomont,
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE