GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brijuni idu u koncesiju

Brijuni idu u koncesiju
KONCESIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2013 / 09:25
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Brijunski će hoteli i vile, odluka je Ministarstva zaštite okoliša, u koncesiju, a pripreme natječaja za konzultanta koji će osmisliti koncesijski model u samoj je završnici.
Konzultantski poslovi moraju biti obavljeni do kraja ove godine, zacrtao je ministar Zmajlović, a investitori i hotelski operatori trebaju biti izabrani do sredine iduće godine, piše Večernji list.

– Nacionalni park Brijuni je nacionalno bogatstvo i želimo da tako i ostane. Nema prodaje, otuđivanje na bilo koji način ne dolazi u obzir, ali to bogatstvo mora biti u funkciji razvoja. Bivše vlade to nisu prepoznale kao strateški interes Hrvatske, a prepreke su često bile i partikularni, regionalni interesi. No, sad je tome kraj – jasan je ministar Zmajlović, čije ministarstvo upravlja nacionalnim parkovima.

– Želimo međunarodni natječaj za potencijalne koncesionare koji će privući svjetsku ulagaču kremu i hotelske lance najvišeg ranga. Natječaj mora biti kvalitetno pripremljen, posve transparentan. I to nije samo parola, uzimamo konzultante za njegovu pripremu kako se u nekoj fazi ne bi ispostavilo da ga državna administracija sama ne može provesti dovoljno kvalitetno. Ne želimo ostaviti mogućnost da ta činjenica u nekom trenutku eventualno postane prepreka. Sve ispod vrhunskog standarda, kad su Brijuni u pitanju, bio bi čisti promašaj. Na tom projektu radimo s Ministarstvom turizma i, naravno, upravom Nacionalnog parka Brijuni. Od konzultanata koji će pripremati tu transakciju očekujemo, pak, tri-četiri koncesijska modela, a odluku hoće li se tražiti jedan ili više koncesionara će na kraju donijeti Vlada – kaže ministar Zmajlović.

No, već je sada posve izvjesno da budući turistički brijunski sadržaji neće bitno iskakati iz sadašnjih gabarita. Nove gradnje na mjestima gdje već nisu postojali neki temelji zapravo i neće biti, a prema postojećoj prostornoj dokumentaciji, sadašnji objekti mogu u tlocrtu rasti maksimalno za trideset posto. Drugim riječima, hoteli Neptun, Istra i Karmen, vile Primorka. Lovorka i Dubravka, te kuće za iznajmljivanje Fažanka i Magnolija, recimo, koji sada imaju 304 turističke postelje, ni ubuduće neće biti hotelski mastodonti. Prostorni planovi, doduše, dopuštaju, primjerice, rušenje objekata Jurina i Franina, koji trenutačno nemaju kategoriju i nisu u komercijalnoj funkciji, te da umjesto njih nikne ekskluzivni golf&wellness hotel sa 110 soba.

Tagovi: Brijuni, Brijuni riviera, Mihael Zmajlović, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica  Telekoma Srbije
OBJAŠNJENJE
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica Telekoma Srbije
BEOGRAD - Narodna banka Srbije demantovala je informaciju koju je objavio dnevni list "Danas" - da je odmah po emitovanju otkupila maksimalno dozvoljenu količinu korporativnih obveznica "Telekoma Srbija". Odgovor Narodne banke Srbije objavljujemo u celini.
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
ANALITIČARI
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
BEOGRAD - Finansijski analitičar Branislav Jorgić rekao je danas da bi bilo poželjnije da je Telekom Srbija objavio prospekt o poslovanju i emitovao korporativne obveznice za "nepoznate" kupce među kojima su građani, investicioni, penzioni i osiguravajući fondovi, umesto što ih je namenio unapred poznatim kupcima, bankama, kao profesionalnim ulagačima.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - Još jedna mlitava trgovina na Zagrebačkoj burzi donijela je minimalne promjene indeksa i slab promet.
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
SVINJETINA
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
ZAGREB - U Kini se u prošloj godini zbog pojave afričke svinjske kuge prepolovila svinjogojska proizvodnja. To je za rezultat imalo izvoz europske svinjetine na to tržište i dovelo do povijesno najviših cijena.
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
FOREX
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
LONDON - Dolar je u srijedu blago ojačao na međunarodnim tržištima prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, nadoknadivši dio gubitaka nakon dva dana slabljenja, dok investitori analiziraju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE