GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brijuni: Stižu investicije teške milijardu i pol kuna

Brijuni: Stižu investicije teške milijardu i pol kuna
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.08.2015 / 18:30
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
PULA - Brijuni bi uskoro trebali dobiti modernije turističko ruho.

Cilj je hotele Neptun, Istra i Karmen pretvoriti u dva objekta s pet zvjezdica, kapaciteta 335 planiranih kreveta. Tu je i izmjena i rekonstrukcija svih postojećih objekata. Planira se i gradnja novog hotela Golf i spa resorta kapaciteta 186 soba, koji će sagraditi jedna od najrenomiranijih hotelskih kuća u svijetu. Građevinska operativa će na Brijune za koji mjesec i već bi sljedeće sezone otok mogao poprimiti donekle drukčiji izgled, doznaje Jutarnji list.

Početak je to ambicioznog projekta koji će od Brijuna stvoriti "čudo na Mediteranu".

"Na projektu se intenzivno radi. S obzirom na to da je visina ulaganja koju želimo preko milijardu kuna, to pred nas stavlja obavezu da od početka prema investitorima nastupimo tako da su jasne mogućnosti i ograničenja", rečeno je u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

Razlog zbog kojeg javnost gotovo na kapaljku doznaje što se sprema očito je taj da se mogućim investitorima ostavi mogućnost da mirno, bez pritisaka, mogu donijeti odluke koje će dugoročno izmijeniti izgled Brijuna.

A ništa više neće biti kao do sada, s oronulim hotelima i vilama. Ukupno bi na Brijunima trebalo investirati 1,5 milijardi kuna, obavljene su dubinske analize, a ministar Mihael Zmajlović kaže da se računa na top turističku klasu i da je zainteresiranih više nego za Kupare. Posebno vodi računa kako bi se pomirila turistička ponuda i zaštita okoliša.

"Konzervatorska studija ukazala je na čak i više mogućnosti nego što smo procjenjivali, jer je preporuka konzervatora da se Brijuni vrate u 'zlatno doba', odnosno razdoblje između dva svjetska rata. Tada je bilo puno više objekata koji nakon bombardiranja uglavnom nisu obnovljeni jer se Veliki Brijun pretvorio u gotovo privatni prostor. To omogućava ulaganja i gradnju u puno većim gabaritima nego što smo mislili", tvrde u ministarstvu.

Do sada je tako napravljena studija izvedivosti projekta koja je u skladu s uobičajenim svjetskim normama. Završena je prva faza i predložen koncesijski model i obuhvat koncesijskog područja koji se sastoji od središnje zone otoka veliki Brijun, zone izdvojenih vila, zone golf igrališta i uslužne zone u Fažani.

"Upravo je studija koju je izradio konzultant detektirala neke značajne prepreke koje bez ovakve dubinske analize nisu bile vidljive. A to je, među ostalim, značajni dio neriješenih imovinskopravnih odnosa, problem infrastrukture, kao i potreba izmjene prostornog plana jer ne odražava ni trenutno stanje, a kamoli omogućuje razvoj Brijuna na održiv način", tvrde u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

Napravljena je, tvrde, konzervatorska studija koja je baza svega i, što je najvažnija stvar, koja se dogodila u zadnjih 30 godina.

Sve dosadašnje rasprave, ideje i planovi bez te studije nisu bili ničim utemeljeni. Nalazi konzervatora dali su jasne smjernice za izmjene prostornog plana koji priprema Ministarstvo graditeljstva kao nositelj izrade prostornog plana državne razine i prema informacijama s njihove strane očekuje se da će se koncem godine naći u Saboru koji ga mora usvojiti, s obzirom na to se radi o prostoru nacionalnog parka.

Tagovi: Brijuni, Hotel Neptun, Hotel Istra, Hotel Karmen, Veliki Brijun, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Air New Zealand: Nemojte očekivati putovanja između Australije i Novog Zelanda u 2020.
TUŽNO
Air New Zealand: Nemojte očekivati putovanja između Australije i Novog Zelanda u 2020.
WELLINGTON - Australci koji se nadaju ljetnom odmoru na Novom Zelandu kako bi vidjeli obitelj i prijatelje morat će ponovno razmisliti o tome.
Uzlet Snowflakea: Tehnološke dionice čine se iznimno precijenjenima
VALUACIJE
Uzlet Snowflakea: Tehnološke dionice čine se iznimno precijenjenima
ANALIZA - Tehnološka kompanija Snowlake u utorak je u javnoj prodaji postavila cijenu na 120 dolara, znatno iznad očekivanog raspona od 100-110.
Oštar pad prodaje pršuta, a to nije jedini problem
PRŠUTARI
Oštar pad prodaje pršuta, a to nije jedini problem
ZAGREB - Svadbe, krizme, pričesti, krštenja, sajmovi, sprovodi, turizam..., domaći se pršutari uglavnom oslanjaju na takve oblike prodaje. A kako su ove godine izostali ili je na njima puno manje ljudi, prodaja je nekima pala 30, a nekima i 80 posto.
Svjetska tržišta: Wall Street pao treći tjedan zaredom, pale i europske burze
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street pao treći tjedan zaredom, pale i europske burze
NEW YORK - Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i prošloga tjedna, trećega zaredom, što je posljedica nastavka korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok su europske burze pod pritiskom zbog pojačanog širenja koronavirusa.
Dolar oslabio prema košarici valuta nakon dva tjedna rasta
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta nakon dva tjedna rasta
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, nakon dva tjedna rasta, a u fokusu ulagača bile su sjednice čelnika središnjih banaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE