GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanski regulator tržišta želi da burze budu otvorene unatoč drastičnim prodajama

Britanski regulator tržišta želi da burze budu otvorene unatoč drastičnim prodajama
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2020 / 15:12
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanski regulator tržišta u utorak je objavio da želi da tržišta dionica ostanu otvorena unatoč ekstremnim prodajama posljednjih dana zbog kojih su neke europske zemlje ograničile trgovanje.

"Naša je namjera da unatoč aktualnim oscilacijama tržišta ostanu otvorena i nastave s urednim trgovanjem", objavio je u priopćenju britanski regulator tržišta FCA.

Dodaje da je spreman poduzeti sve nužne korake kako bi se zajamčila zaštita klijenata.

Tržišta dobro funkcioniraju, zaključio je FCA.

Njegov američki pandan objavio je jučer da će Wall Street ostati otvoren za trgovanje unatoč oštrom padu cijena dionica i špekulacijama da će vlada zatvoriti tržišta.

Britanski regulator signalizirao je pak veću fleksibilnost za trgovce koji dioničke transakcije obavljaju s rezervnih lokacija ili od kuće kako bi se minimaliziralo širenje koronavirusa.

Ta je mogućnost otvorila pitanje poštivanja pravila o postupanju, poput raspolaganja opremom za evidentiranje i praćenje trgovine kako bi regulatori mogli uočiti eventualne tržišne zloporabe.

"Tvrtke moraju i dalje snimati pozive, no prihvaćamo i da bi se mogli pojaviti i scenariji u kojima to ne bi bilo moguće", priznaju britanski regulatori.

"Moraju nas obavijestiti ako nisu u mogućnosti udovoljiti tim zahtjevima. Ako ne mogu ispuniti svoje obaveze snimanja glasovne komunikacije, očekujemo da razmisle kakve bi korake mogle poduzeti kako bi se ublažili izraženiji rizici".

Nakon što se situacija normalizira, trgovci mogu uvesti "pojačani monitoring,odnosno retrospektivni pregled", ističe britanski regulator.

Primjećuju ujedno da su pojedine financijske tvrtke već poduzele korake kako bi klijentima osigurale pristup gotovini, poput ukidanja naknade za štedne račune i osiguranog pristupa oročenim depozitima prije isteka roka oročavanja, napominje FCA.

"Britanske tvrtke poduzimaju korake kako bi klijentima zajamčile pristup novcu, uključujući i povećanje limita za podizanje novca na bankomatima", poručuju.

"Uvjereni smo da pružatelji usluga elektroničkih plaćanja imaju kapacitete nositi se s mogućim promjenama u broju izvršenih transakcija", zaključuje britanski regulator.

Tagovi: tržište kapitala, britanski regulator, Wall Street, Londonska burza
PROČITAJ I OVO
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE