GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brlošić: Pune potpore do 15. travnja za lakšu sjetvu

Brlošić: Pune potpore do 15. travnja za lakšu sjetvu
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2020 / 13:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Poljoprivrednim proizvođačima trenutno bi najveća pomoć bila isplata potpora u punom iznosu i to najkasnije do 15. travnja, kako bi mogli investirati u sjetvu, izjavio je u petak za Hinu potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne Komore (HPK) Mato Brlošić.

Kazao je kako pripreme za proljetnu sjetvu teku prilično dobro, dio sjetve je već odrađen, a trgovine specijalizirane za repromaterijale u poljoprivredi funkcioniraju i rade.

Ali nije dobro, ističe Brlošić, što ne rade trgovine specijalizirane za rezervne dijelove.

"Jako je važno imati repromaterijal i rezervne dijelove, jedno bez drugoga ne ide i moramo hitno poraditi na tome da se otvore te specijalizirane trgovine za prodaju poljoprivrednih dijelova i mehanizacije. To je nužno", rekao je.

Repromaterijala, sjemena, zaštitnih sredstava, po njegovim informacijama je dovoljno, a i vrijeme poljoprivrednicima ide na ruku.

"U idućih mjesec, mjesec i pol dana proljetna sjetva bit će intenzivna, kao i prihrana kultura zasijanih jesenas, poput pšenice. Za tri, tri i pol mjeseca žeti ćemo pšenicu i onoga najvažnijega proizvoda za ishranu ljudi Hrvatska će sigurno imati dovoljno za svoje potrebe", rekao je Brlošić.

Osvrnuo se i na propusnice za poljoprivrednike, napominjući kako je prvotni prijedlog komore bio da osobna iskaznica i iskaznica poljoprivrednog gospodarstva budu dovoljne za njihovo nesmetano kretanje, bez obzira gdje su im njive, ili kod nabavke materijala ili dijelova.

Imamo 170 tisuća upisanih OPG-a, a više od 70 posto njih ne može na internet, jer je riječ o starijim osobama, kazao je Brlošić napominjući da se treba pobrinuti kako im dostaviti propusnice.

Postoje čak, kako je naveo, i specifičnosti poput pčelara koji pčele drže i nekoliko stotina kilometara od svoga prebivališta, a nisu upisani u upisnike.

"Sve je to dosta složeno i teško rješivo u jednom danu", rekao je Brlošić.

Kazao je i kako je poljoprivrednike razljutila nedavna odluka o zatvaranju tržnica, čime je malim proizvođačima onemogućena prodaja njihovih proizvoda.

"Sada se došlo do nekog prijelaznog rješenja i nadam se da će već za vikend voće i povrće koje su proizveli mali OPG-i doći na tržnice i do potrošača", rekao je.

Naime, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović jutros je uz ostalo najavio dopuštanje rada određenih specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica kako bi se povećao kapacitet opskrbe hrvatskih građana i pomoglo hrvatskoj poljoprivredi.

To su trgovine koje prodaju hranu i higijenske artikle, poljoprivredne trgovine i trgovine koje prodaju hranu za životinje.

Odluka stupa na snagu danas, a očekuje se da trgovine počnu raditi od sutra ujutro, rekao je Božinović.

Tagovi: Matija Brlošić, Hrvatska poljoprivredna komora, poljoprivreda, sjetva
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE