GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnjac: Financijski pokazatelji u turizmu bolji od fizičkih u odnosu na 2019.

Brnjac: Financijski pokazatelji u turizmu bolji od fizičkih u odnosu na 2019.
TURIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2021 / 09:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Od početka godine do jučerašnjeg dana u Hrvatskoj je ostvareno 74 posto noćenja iz istog razdoblja 2019., dok je vrijednost fiskaliziranih računa u djelatnostima izravno vezanih za turizam 79 posto, iznosi za Hinu ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Na pitanje o procjenama dosadašnjeg i ukupnog financijskog rezultata od turizma ove godine, a s obzirom na znatno bolje fizičke brojke od lanjskih i objave o ovogodišnjoj boljoj potrošnji turista, ministrica kaže da su financijski pokazatelji nešto bolji od fizičkih (u usporedbi s istim razdobljem 2019.) te da je trenutno prerano za davanje procjene ukupnog prihoda od turizma u ovoj godini.

Za sada jedino dostupne podatke o financijskom rezultatu turizma, one Porezne uprave o fiskaliziranim računima, smatra dobrim indikatorima aktualnog stanja, te dodaje da ti podaci obuhvaćaju značajan dio turističkog sustava, ali ipak ne sve segmente turizma.

Stoga će, kako poručuje, konkretnije procjene za cijelu 2021. o prihodima od turizma biti moguće tek po objavi rezultata Hrvatske narodne banke (HNB) o prihodima stranih turista za treće tromjesečje, koji se objavljuju krajem godine, a nakon toga, uobičajeno krajem ožujka 2022. idu i podaci za cijelu 2021.

Kolovoz dodatno 'pojačao' kumulativ fizičkih i financijskih rezultata

Iznoseći podatke o fizičkom turističkom prometu iz sustava eVisitor, ministrica ističe da je od početka ove godine u Hrvatsku došlo 9,8 milijuna turista, koji su ostvarili 61,3 milijuna noćenja, što je 64 posto dolazaka i 74 posto noćenja u isto vrijeme 2019. godine.

Samo u kolovozu je do sada 3,4 milijuna turista ostvarilo 24,1 milijun noćenja, što je razina od 87 odnosno 92 posto u usporedbi sa istim danima kolovoza 2019.

"Kada je u pitanju srpanj i dosadašnji dio kolovoza ove godine u usporedbi s rezultatima iz istog razdoblja 2019. to je oko 85 dolazaka i 87 posto noćenja iz istog razdoblja 2019., odnosno može se reći da se tijekom srpnja i kolovoza ove godine ostvaruje promet od oko 90 posto iz istih mjeseci 2019.", kaže Brnjac.

Vezano za prihode odnosno financijske pokazatelje ove sezone, ministrica prema do sada dostupnim podacima Porezne uprave o fiskaliziranim računima iznosi da je od početka godine do sredine tj. 17. kolovoza u djelatnostima pružanja usluga smještaja, posluživanja hrane i pića te poslovanja turističkih agencija ukupno fiskalizirano računa u vrijednosti nešto višoj od 14,9 milijardi kuna, čime je dostignuta spomenuta razina od 79 posto vrijednosti računa iz istog razdoblja 2019.

U kolovozu i 20 posto veća vrijednost fiskaliziranih računa u turizmu

Samo u kolovozu, do datuma 17.-og, vrijednost tih računa iznosila je gotovo četiri milijarde kuna (3,98 milijarde), čime su ti računi za čak 20 posto premašili vrijednost iz istih dana kolovoza 2019., ističe Brnjac.

I vrijednost fiskaliziranih računa za srpanj i kolovoz tj. od 1. srpnja do 17. kolovoza ove godine veća je, kako dodaje, nego u istom razdoblje srpnja i kolovoza 2019., i to za 9 posto.

Najave za rujan i ostatak godine za sada dobre - nastavak povećane potražnje

Što se tiče najava za rujan i ostatak godine, ministrica turizma i sporta naglašava da su rezervacije dobre i da je potražnja i dalje povećana, dok se zahvaljujući standardiziranju procesa putovanja unutar EU, neovisno o epidemiološkoj situaciji u pojedinim zemljama, putovanja u većoj mjeri odvijaju bez poteškoća.

"Hrvatska je ove godine prepoznata kao destinacija koja je poduzela sve mjere kako bi se stvorili preduvjeti za sigurno okruženje, a to su prepoznali i naši gosti", naglašava ministrica, podsjećajući da je zbog lakšeg povratka kućama za turiste u Hrvatskoj osigurano postavljanje 350 punktova za testiranje, dok je Ministarstvo turizma i sporta osiguralo i distribuciju više od milijun testova po povoljnijim cijenama za turiste koji ostvare tri ili više noćenja u komercijalnom smještaju.

Uz to, s obzirom na uvjete o prelasku granica te interesu turista za cijepljenjem, za strane državljane je omogućeno i besplatno cijepljenje u Hrvatskoj, kaže ministrica, smatrajući da su time ove godine i bolji preduvjeti za odvijanja turističkog prometa i u nastavku godine, ali to prije svega ovisi i o epidemiološkoj situaciji diljem Europe.

"Naša želja je zadržati status zemlje s najpovoljnijom epidemiološkom situacijom na Mediteranu i zato ćemo kao i dosad kontinuirano stavljati fokus na sigurnost kako bi se turistička i društvena zbivanja u ostatku godinu mogla što kvalitetnije odvijati", poručuje ministrica Brnjac.

Fotografija: Saša Miljević, Pixsell

Tagovi: Nikolina Brnjac, Ministarstvo turizma i sporta, hrvatski turizam, nautički turizam
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE