" />

"> Brnjac: Novi prikaz na ECDC karti prekretnica i dodatno upozorenje svima | SEEbiz.eu

Brnjac: Novi prikaz na ECDC karti prekretnica i dodatno upozorenje svima

Brnjac: Novi prikaz na ECDC karti prekretnica i dodatno upozorenje svima
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2021 / 19:18
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac prikaz hrvatske obale u narančastom na ECDC epidemiološkoj karti ocijenila je prekretnicom i dodatnim upozorenjem svima da "moramo biti svjesni kako je epidemiološka situacija ključna za daljnji interes gostiju i da moramo odlučiti želimo li imati uspješnu sezonu ili ne".

"Još jednom apeliram na sve građane, turističke djelatnike i ugostitelje, kao i turiste da budu odgovorni, cijepe se i poštuju epidemiološke mjere", poručila je ministrica Brnjac, komentirajući za Hinu novu situaciju na ECDC (Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti) karti.

Od 25. lipnja do danas, Hrvatska je na toj karti bila cijela zelena, što je dalo dodatni optimizam i dobar start turističke ljetne sezone.

Ministrica ističe i da su upravo u lipnju krenuli s obilaskom županija kako bi upozorili na važnost pridržavanja epidemioloških mjera i održavanja dobre epidemiološke situacije.

"Novi prikaz na ECDC epidemiološkoj karti u kojem je hrvatska obala u narančastom svima nam je dodatno upozorenje. Poduzeli smo sve aktivnosti kojima smo Hrvatsku pozicionirali kao sigurnu destinaciju, čemu u prilog ide turistički promet kao i značajna potražnja za našom destinacijom, ali ovo je sada prekretnica jer svi moramo biti svjesni kako je epidemiološka situacija ključna za daljnji interes gostiju i moramo odlučiti želimo li imati uspješnu sezonu ili ne. Još jednom apeliram na sve građane, turističke djelatnike i ugostitelje, kao i turiste da budu odgovorni, cijepe se i poštuju epidemiološke mjere", naglasila je.

Na pitanje koliko se može ta ECDC-ova, tzv. "korona karta" i njezin način i model zoniranja mijenjati, za što već dulje vrijeme apeliraju iz sektora turizma i pojedinih hrvatskih regija/županija, ministrica kaže da se Hrvatska od početka snažno zalaže za nadogradnju karte na ECDC-u i REOPEN-u EU kako bi se osigurao detaljniji prikaz po regijama - umjesto sadašnjeg prikaza po NUTS 2 regijama, prikazom po NUTS 3 (razina županija), upravo onako kako na prikaz epidemiološke situacije u Hrvatskoj gleda primjerice Njemačka, na temelju podataka Robert Koch-Instituta.

"Zajedno s potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem poslala sam prijedlog svim ministrima turizma i unutarnjih poslova EU da se omogući takav prikaz", izjavila je minstrica.

Komentirala je i dolaske britanskih turista, kojih se od kraja srpnja očekuje u većem broju zbog ukidanja gotovo svih mjera u Britaniji, napominjući da "s obzirom da se i dalje nalazimo u uvjetima pandemije te svjedočimo i pojavi novog soja virusa koji se i brže širi, nužno je prije svega biti oprezan".

"Svakako me zabrinjava činjenica da je u Ujedinjenoj Kraljevini vrlo rasprostranjen delta soj, međutim, vjerujem da se uz dodatne mjere može kontrolirati i dolazak eventualnih nositelja tog soja", poručila je ministrica turizma i sporta Brnjac.

Tagovi: Nikolina Brnjac, hrvatski turizam, ECDC karta
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE