GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnjac: Turistički promet u srpnju na 75 posto od rekordne 2019.

Brnjac: Turistički promet u srpnju na 75 posto od rekordne 2019.
DOBRE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2021 / 20:05
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u središnjem Dnevniku HTV-a ističe kako Hrvatska može spasiti ovogodišnju sezonu ako se svi pridržavamo epidemioloških mjera

U Hrvatskoj je trenutačno 730 tisuća gostiju, čime je turistički promet u srpnju dosegnuo 75 posto prometa iz rekordne 2019. Nakon što od jučer hrvatska obala više nije na zelenoj, nago narančastoj europskoj korona listi, sa svih strana stižu apeli da se mjere poštuju te ubrza cijepljenje kako bi se spasila sezona.

- Na današnji dan je 730 tisuća turista u Hrvatskoj, to je 150 tisuća više nego prošle godine u isto vrijeme. Već tradicionalno najviše je gostiju iz Njemačke, zatim Slovenija, Austrije i Poljske. Najbolje su posjećene Istarska, primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija, otkriva ministrica Nikolina Brnjac u središnjem Dnevniku HTV-a.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) predviđa nagli porast zaraza koronavirusom u Europi do 1. kolovoza. Trebamo li se bojati naglog sloma sezone?

- Ova narančasta boja nam je jedno dobro upozorenje da se moramo pridržavati epidemioloških mjera, da se moramo cijepiti. Upozorenje je i današnje izvješće ECDC-a da je delta-soj ovdje i da se jako brzo širi. Ono o čemu prvenstveno moramo voditi računa je vlastito zdravlje, poručila je ministrica.

Kaže kako za sada nemamo upita iz drugih zemalja vezano uz narančasti status jadranskih županija.

- Ovo nam je upozorenje da se moramo držati propisanih epidemioloških mjera. Upravo zato smo mi i krenuli po županijama da vidimo kako ide provođenje samih mjera. Organizirali smo i sastanke s cijelim turističkim sektorom. Mi stalno upozoravamo da se sve manifestacije i događanja moraju odvijati u kontroliranim uvjetima jer jedino tako možemo sačuvati ne samo turističku sezonu već i cijelu turističku godinu. Moramo razmišljati i o jeseni, turistička sezona ne mora završiti s krajem kolovoza, ona može trajati i u rujnu i listopadu i mi moramo voditi računa i o to aspektu, istaknula je.

Turistički sektor danas je uputio apel za spas ovogodišnje turističke sezone. Brnjac je rekla da razumije njihov apel.

- Trebamo razmišljati kako spustiti brojke i opet doći "u zeleno". Malo nam za to treba. Uz redovne kontrole događanja, odgovorno ponašanje, cijepljenje i pridržavanje svih mjera možemo i dalje imati dobru sezonu, izjavila je Brnjac dodavši da treba osmisliti način kako bolje kontrolirati ulaske iz npr. UK-a i Rusije.

Tagovi: Nikolina Brnjac, hrvatski turizam, ECDC karta
PROČITAJ I OVO
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE