GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnjac: Želimo razviti cjelogodišnji turizam

Brnjac: Želimo razviti cjelogodišnji turizam
RAZVOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2022 / 09:53
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Ministrica turizma Nikolina Brnjac izjavila je u razgovoru za Jutarnji list da se kroz strategiju razvoja održivog turizma planira odmaknuti od koncepta "sunce i more" te razviti cjelogodišnji turizam.

Ministrica kaže da je Vlada krenula u promjene kroz "Strategiju razvoja održivog turizma do 2030." koja uskoro ide na eSavjetovanje.

"Planiramo se kroz poticanje razvoja inovativnih i održivih turističkih proizvoda odmaknuti od koncepta 'sunce i more' te tako razviti cjelogodišnji turizam. Zdravstveni turizam prepoznat je kao pokretačka snaga koja može pridonijeti razvoju cjelogodišnjeg turizma, ali i kao pokretač gospodarskog razvoja i dobrobiti šire zajednice. Smještaj kod domaćina je dio našeg nasljeđa, a ljubaznost i gostoljubivost su neke od najvećih prednosti našeg turizma. Stoga je jako važno razlikovati pružanje usluge smještaja kod domaćina od apartmanizacije, koja je samo isplativ biznis i ne doprinosi kvaliteti života lokalne zajednice, već pretvara turistička mjesta u velike spavaonice bez sadržaja i infrastrukture koja to može pratiti", kazala je.

Ustvrdila je da je za rješavanje dvije najveće prepreke održivosti u turizmu apartmanizaciju i sezonalnost potreban sveobuhvatan i koordiniran pristup Vlade, regionalne i lokalne vlasti, poduzetnika, ali i građana.

Po njezinim riječima, alati za borbu protiv apartmanizacije su prostorno planiranje i kategorizacija, koji su u rukama jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Ustvrdila je da je potrebno značajno ulaganje u razvoj smještajnih kapaciteta koji omogućuju produljenje sezone, između ostalog u hotelski smještaj.

Vezano za problem radne snage kazala je da je maksimalno pojednostavljen i digitaliziran proces zapošljavanja stranaca, čime se omogućilo da poslodavci jednostavnije i pravovremeno osiguraju radnike na sezonskim poslovima. Dodala je da se radi i na modernizaciji srednjoškolskih turističkih i ugostiteljskih programa kako bi se učenici, kada završe školu, stvarno mogli uključiti na tržište rada.

No, kako kaže, najvažniju ulogu imaju poslodavci. "Oni su ti koji dobrim uvjetima rada mogu privući i zadržati kvalitetnu radnu snagu. Nažalost, i s ovakvim nedostatkom radne snage događa se da naši stipendisti prekidaju ugovore o stipendiranju zbog neprimjerenih uvjeta rada", izjavila je ministrica turizma u razgovoru s novinarkom Jutarnjeg lista Dorom Koretić.

Tagovi: Nikolina Brnjac, hrvatski turizam, cjelogodišnji turizam
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Solidan oporavak indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Solidan oporavak indeksa
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze snažno su se oporavili danas podstaknuti znatnim rastom vrednosti većine akcija kojima se trgovalo.
Zagrebačka burza: U fokusu Plava Laguna i HPB
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: U fokusu Plava Laguna i HPB
ZAGREB - Dionice Plave Lagune i Hrvatske poštanske banke najtrgovanije su u četvrtak na Zagrebačkoj burzi u danu u kojemu su glavni indeksi porasli, kao i ukupni promet dionicama.
Žgomba: Hrvatskom turizmu dogodilo se neugodno iznenađenje
PORUKE
Žgomba: Hrvatskom turizmu dogodilo se neugodno iznenađenje
ZAGREB - Predsjednik Udruženja hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba gostovao je u Novom danu i komentirao ovogodišnju turističku sezonu.
Sirevi poskupjeli i do 100 posto
CIJENE
Sirevi poskupjeli i do 100 posto
ZAGREB - Usporedbom sadašnjih cijena sireva u trgovinama s cijenama istih proizvoda prošle godine vidljivo je da su neki od njih poskupjeli nevjerojatnih 100 posto a praktički nema akrtikla koji nije u tom periodu značajno podignuo cijenu, piše u četvrtak Jutarnji list.
Vrućine spržile salatu, rajčicu i krumpir
POSLJEDICE
Vrućine spržile salatu, rajčicu i krumpir
ZAGREB - Suša i vrelo sunce koje je ovih dana domaće povrće "peklo" i na više od 43 celzija "ubrali" su većinu uroda na otvorenom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE