GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brod u vlasništvu izraelskog MSC-a zaplijenjen u Hormuškom tjesnacu

Brod u vlasništvu izraelskog MSC-a zaplijenjen u Hormuškom tjesnacu
TENZIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2024 / 18:44
Autor: SEEbiz
LONDON - "Regionalne vlasti" između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Irana zaplijenile su brod, priopćile su u subotu pomorske sigurnosne agencije, nekoliko dana nakon što je Iran upozorio da bi mogao zatvoriti to područje za pomorski promet.

UK Maritime Trade Operations (UKMTO) priopćio je da je brod zaplijenjen 50 nautičkih milja (92 km) sjeveroistočno od Fujairaha, područja u blizini Hormuškog tjesnaca koji čini ulaz u Zaljev.

Britanska tvrtka za pomorsku sigurnost, Ambrey, izvijestila je o incidentu "ukrcaja" na istoj lokaciji, ali bez dodatnih detalja.

Pomorske stranice za praćenje kažu da je brod bio u vlasništvu MSC Aries Zodiac Maritimea, međunarodne brodarske tvrtke u djelomičnom vlasništvu izraelskog biznismena Eyala Ofera.

Reuters to nije mogao odmah potvrditi, a UKMTO je rekao da ne može pružiti više informacija na pitanje jesu li regionalne vlasti Iran i je li zaplijenjeno plovilo MSC Aries.

Zodiac Maritime nije odmah odgovorio Reutersovim zahtjevima za komentar. Iranske vlasti nisu odmah izdale nikakvu javnu izjavu o incidentu.

Dužnosnik američke obrane rekao je "svjesni smo situacije koju je izvijestio UKMTO i pratimo je", ali nije želio potvrditi niti zanijekati ime broda kada su ga upitali radi li se o MSC Ariesu.

U utorak je mornarički zapovjednik iranske Islamske revolucionarne garde Alireza Tangsiri rekao da bi mogli zatvoriti Hormuški tjesnac ako se bude smatralo potrebnim.

Rekao je da Iran smatra prijetnjom prisutnost Izraela u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, s kojima je Izrael uspostavio diplomatske odnose 2020. u sklopu 'Abrahamovog sporazuma' uz posredovanje Sjedinjenih Država.

Regionalne napetosti porasle su od početka izraelske kampanje u Gazi u listopadu, pri čemu su se Izrael i njegov saveznik Sjedinjene Države opetovano sukobljavali s iranskim skupinama u Libanonu, Siriji, Iraku i Jemenu.

Iran je zaprijetio osvetom za navodne izraelske zračne napade na njegov konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku 1. travnja u kojima je ubijeno sedam časnika Revolucionarne garde, uključujući dva viša zapovjednika.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da očekuje da će Iran napasti Izrael "prije, a ne kasnije" i upozorio Teheran da ne nastavlja.

Jemenska grupa Houthi koju podupire Iran omela je globalnu trgovinu napadima na brodove u Crvenom moru mjesecima, rekavši da cilja na brodove povezane s Izraelom kao odmazdu za izraelsku kampanju u Gazi.

Sjedinjene Države i Britanija izvele su napade na mete Hutija kao odgovor na napade na brodove.

Tagovi: msc, izrael, iran, MSC Aries Zodiac Maritime, ofer
PROČITAJ I OVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZDRAVSTVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZAGREB - Iako izdvajanja za zdravstvo rastu, ona značajno zaostaju za prosjekom Europske unije, a naročito najuspješnijim članicama EU-a, dok je zdravstveni sustav podfinanciran.
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
KOCKA
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
PODGORICA - Deset najvećih kompanija koje organiziraju sportsko klađenje i posjeduju kladionice lani su imale ukupan prihod veći od 151 milijun eura. Zajedno su ostvarili pozitivan neto rezultat od preko 41,7 milijuna eura, a zapošljavali su 2091 radnika.
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
ŠANGAJ -  Azijsko-pacifička tržišta uvelike su porasla u utorak, prateći poteze Wall Streeta, a ulagači očekuju kineski indeks menadžera nabave u proizvodnji za travanj.
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE