GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brodari postaju sjajna oklada

Brodari postaju sjajna oklada
VOZARINE RASTU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2021 / 08:39
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Ekonomski oporavak usporava se više nego što se očekivalo na račun delta soja koronavirusa, s kašnjenjima u globalnom lancu opskrbe i očekivanom nižom potražnjom kućanstava od očekivane.

U Kini je maloprodaja u kolovozu porasla samo 2,5 posto na godišnjoj razini zbog epidemioloških zabrinutosti, dok je njihov rast u srpnju iznosio još 8,5 posto. Ako negativni učinci koronavirusne verzije delte nastave utjecati na gospodarstvo, vjerojatno će središnji bankari teško izabrati mjere monetarne politike u jesensko-zimskoj sezoni.

Do sada smo saznali da se tijekom valova covida-19 potrošnja kućanstava premješta s usluga na robu. To pak uzrokuje zagušenje u globalnim lancima opskrbe. U slučaju povećane zabrinutosti javnosti zbog jesenske i zimske epidemiološke situacije, možemo očekivati pad potražnje za uslugama i porast robe, što će nastaviti iritirati cijene robe s obzirom na trenutna uska grla u globalnoj distribuciji dobara i poticanje monetarne politike središnjih banaka.

Brodari su već profitirali od ovakve situacije.

Marže jednog od najvećih brodovlasnika na svijetu, njemačke tvrtke Hapag-Lloyd, naglo su porasle. Neto ili profitna marža ovog brodovlasnika porasla je na 23 posto u 2020. sa samo 3 posto iz 2019. godine, a u drugom ovogodišnjem tromjesečju neto marža ovog brodovlasnika porasla je na 32 posto ukupne prodaje.

Očekuje se da će prihod Hapag-Lloyda ove godine porasti za 51%. Dok marže rastu za brodovlasnike, marže za određene industrijske proizvode ili artikle će se barem privremeno smanjiti zbog viših cijena sirovina i većih plaća, jer tvrtke neće moći u svim slučajevima prenijeti povećane troškove na kupca. Američka industrijska tvrtka 3M već je najavila manju operativnu maržu od 50 do 100 baznih bodova za treće tromjesečje ove godine.

Stoga ne čudi što su Hapag-Lloyd i njegov francuski rival, CMA CGM, zamrznuli daljnje povećanje cijena dostave, čime su barem djelomično pogodovali dugoročnim poslovnim odnosima i povratku. Neke cijene dostave također su porasle šest puta. Pandemija je ponovila da su globalni lanci opskrbe ekosustav osjetljiv na čitav niz šokova, kao i naše reakcije na te šokove. Stoga će pri pooštravanju monetarne politike središnji bankari također morati obratiti pozornost na to kako će poskupljenje duga u vrijeme veće inflacije utjecati na industriju i globalne opskrbne lance.

Tagovi: brodari, brodarsko tržište, vozarine, capesize brodovi
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Tek će se sljedeće godine moći znati točan datum prelaska na euro
GUVERNER
Vujčić: Tek će se sljedeće godine moći znati točan datum prelaska na euro
ZAGREB - Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je konferenciji "Što uvođenje eura donosi malom i srednjem poduzetništvu?", kako će se tek sljedeće godine moći znati točan datum prelaska s kune na euro, ali i da će se dogodine provoditi snažna kampanja kako bi javnost bila točno informirana o svemu što taj prelazak donosi.
Milanović: Euro će za Hrvatsku biti više dobar nego loš
PREDSJEDNIK
Milanović: Euro će za Hrvatsku biti više dobar nego loš
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu na Pantovčaku da će euro za Hrvatsku biti više dobar nego loš i da joj Malta može pomoći svojim iskustvom u eurozoni.
Franković: Turistička sezona u Dubrovniku zahtjevna, ne može se reći i uspješna
SEZONA
Franković: Turistička sezona u Dubrovniku zahtjevna, ne može se reći i uspješna
DUBROVNIK - Turistička sezona u Dubrovniku je bila iznimno zahtjevna, ono što je zabilježeno u nekoliko mjeseci je dobro jer daje zamah gospodarstvenicima da prežive do iduće sezone, no ipak se ne može reći da je za Dubrovnik sezona bila uspješna, kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na susretu s hotelijerima.
Azijska tržišta: Indeksi pali, ulagači oprezni
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, ulagači oprezni
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, unatoč novim rekordima na Wall Streetu dan prije, jer su ulagači oprezni zbog visoke inflacije i skorašnjeg zaoštravanja monetarne politike središnjih banaka u svijetu.
Wall Street: Novi rekordi Dow Jonesa i S&P 500 indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Novi rekordi Dow Jonesa i S&P 500 indeksa
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, no trgovalo se oprezno uoči objava kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko tehnoloških divova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE