GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broj svinja u Sloveniji lani najmanji od 1991.

Broj svinja u Sloveniji lani najmanji od 1991.
STATISTIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2024 / 12:07
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Lani je u Sloveniji u odnosu na prethodnu godinu smanjena proizvodnja kravljeg mlijeka, govedine i svinjetine. S druge strane, povećana je proizvodnja mesa peradi, ovčjeg i kozjeg mesa te kokošjih jaja.

Lani je prerađeno oko 44.000 tona goveđeg mesa, 24.000 tona svinjskog mesa, 77.000 tona mesa peradi, 1400 tona ovčjeg i 300 tona kozjeg mesa.

Količina dobivenog goveđeg mesa u klaonicama bila je osam posto manja nego 2022. godine. Domaća proizvodnja mesa manja je za oko 11 posto, a prirast žive vage manji je za oko pet posto. Slovenija je izvezla oko deset posto manje goveda, ali uvezla oko pet posto više nego 2022. godine.

Domaća proizvodnja svinjskog mesa lani je bila oko devet posto manja nego 2022. Populacija svinja ponovno se smanjila, a broj svinja lani je bio najmanji od 1991. godine. U klaonicama je dobiveno oko 12 posto manje svinjskog mesa. Lani je prirast žive vage manji za oko pet posto u odnosu na 2022. godinu.

Broj izvezenih svinja nastavio je rasti. U odnosu na prethodnu godinu porasla je za oko 24 posto. Uvoz svinja pao je oko osam posto. U odnosu na prethodnu godinu zaklano je oko devet posto manje svinja.

Proizvodnja mesa peradi veća je nego godinu prije, domaća proizvodnja mesa porasla je oko tri posto. Proizvodnja snesenih kokošjih jaja veća je za 4,8 posto. U 2023. broj kokoši nesilica također se povećao na godišnjoj razini, i to za oko 24 posto. Kokoši nesilice su snijele oko 432 milijuna jaja.

Domaća proizvodnja ovčjeg mesa veća je za oko pet posto, a kozjeg za oko jedan posto. Treba uzeti u obzir da su obje životinjske vrste mali životinjski fond u odnosu na ostale životinjske vrste.

Pomuzeno je oko 588 milijuna litara kravljeg mlijeka, oko 1,7 milijuna litara kozjeg mlijeka i oko 0,7 milijuna litara ovčjeg mlijeka. Količina pomuzenog kravljeg mlijeka manja je nego prethodne godine za oko tri posto.

Najviše se smanjio prinos meda. Dok su slovenski pčelari 2022. godine proizveli 2405 tona meda, godinu kasnije to je bilo približno 285 tona, što znači pad od 88,1 posto. Pritom je prošlogodišnji urod oko četiri puta manji od desetogodišnjeg prosjeka.

Tagovi: svinje, meso, govedina, slovenija, mlijeko
PROČITAJ I OVO
Težak pad francuskih dionica nakon Macronova potopa na izborima
POTONUĆE
Težak pad francuskih dionica nakon Macronova potopa na izborima
PARIZ - Francuske dionice pale su u petak, s indeksom blue chipa u zemlji na putu prema najgorem tjednu u više od dvije godine, dok ulagači procjenjuju potencijalnu pobjedu krajnje desnice na predstojećim parlamentarnim izborima.
Hoće li Taylor Swift odgoditi rezanje kamatnih stopa engleske središnje banke?
SHOWBIZ I EKONOMIJA
Hoće li Taylor Swift odgoditi rezanje kamatnih stopa engleske središnje banke?
LONDON - Rekordna turneja Eras Tour Taylor Swift nastavlja povećavati potrošačku potrošnju dok ulazi u dio Ujedinjenog Kraljevstva, što sugerira da Bank of England možda još nije "izašla iz šume" u svojoj borbi protiv inflacije.
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
ZAGREB - Minimalan rast indeksa uz nešto veći promet na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
MJERE
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
VINKOVCI - Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro poručio je u petak iz Vinkovaca nakon sastanka s svinjogojcima s područja kontinentalne Hrvatske, kako će raditi na mjerama za povećanje proizvodnje mesa, pri čemu je bitnim ocijenio iskorjenjivanje afričke svinjske kuge.
Pada prodaja francuskih žestokih pića
TRENDOVI
Pada prodaja francuskih žestokih pića

PARIZ - Prodaja francuskih žestica smanjila se i u prvih pet ovogodišnjih mjeseci, pokazali su podaci proizvođača, signalizirajući nastavak silaznog trenda u uvjetima smanjene kupovne moći potrošača u Francuskoj i svijetu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE