GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto inozemni dug krajem ožujka 49,3 milijarde eura

Bruto inozemni dug krajem ožujka 49,3 milijarde eura
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2015 / 18:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski bruto inozemni dug na kraju ožujka ove godine dosegnuo je 49,3 milijardi eura, stanje ukupnog bruto inozemnog duga u prva se tri mjeseca 2015. povećalo za 2,7 milijardi eura, od čega se 1,4 milijarde eura odnosi na nepovoljan utjecaj međuvalutnih promjena, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.
Po podacima iz zadnjeg Biltena HNB-a, neto inozemna zaduženost domaćih sektora u prvom se tromjesečju 2015. povećala za 0,9 milijardi eura, a tome su uvelike pridonijele kreditne institucije, čiji je neto dug povećan zbog zamjetnog smanjenja inozemne imovine.

Osim toga, povećan je dug države nakon izdavanja 1,5 milijarde eura vrijednih desetogodišnjih euroobveznica početkom ožujka.

Budući da je najveći dio pribavljenih sredstava država deponirala kod HNB-a, bruto međunarodne pričuve porasle su, a neto pozicija središnje banke poboljšala se.

Kada je riječ o središnjoj banci, analitičari HNB-a napominju kako valja voditi računa da je zabilježeni rast bruto duga posljedica ulaganja dijela međunarodnih pričuva u repo ugovore, no za isti se iznos povećavaju i bruto pričuve pa je neto učinak po toj osnovi neutralan.

Ostali su domaći sektori povećali svoje obveze prema vlasnički povezanim i nepovezanim inozemnim vjerovnicima, što se najviše odnosi na privatna nefinancijska društva.

Stanje ukupnog bruto inozemnog duga u prva se tri mjeseca 2015. povećalo za 2,7 milijardi eura, od čega se 0,7 milijardi eura odnosi na spomenute repo ugovore, a 1,4 milijarda eura na nepovoljan utjecaj međuvalutnih promjena, navode iz HNB-a.

Tagovi: inozemni dug, vanjski dug, HNB, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Kanada odobrila cjepivo Pfizera za djecu od 12 do 15 godina
CJEPIVO
Kanada odobrila cjepivo Pfizera za djecu od 12 do 15 godina
OTTAWA - Kanadsko ministarstvo zdravstva objavilo je u srijedu da je odobrilo korištenje Pfizer-BioNTechova cjepiva protiv covida za djecu od 12 do 15 godina, čime je Kanada postala prva zemlja koja ga je odobrila za djecu.
Janet Yellen pomogla bitcoinu
KRIPTOVALUTE
Janet Yellen pomogla bitcoinu
NEW YORK - Čini se da su jučerašnji komentari Janet Yellen pozitivno utjecali na cijenu bitcoina.
One&Only Portonovi otvoren za goste
DESTINACIJE
One&Only Portonovi otvoren za goste
KUMBOR - Smješten na ulazu u Bokokotorski zaliv, na obali Jadranskog mora u Crnoj Gori, One&Only Portonovi je prvi rizort ovog ultra-luksuznog brenda u Evropi, koji je od 1. maja otvoren za goste.
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba nastavila uzlet, CROBEX u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba nastavila uzlet, CROBEX u plusu
ZAGREB - Srijeda ja Zagrebačkoj burzi donijela rast najvećeg broja likvidnih izdanja i nešto bolji promet.
Beogradska berza: Slab trgovački dan, indeksi skliznuli
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Slab trgovački dan, indeksi skliznuli
BEOGRAD – Prvi trgovački dan na Beogradskoj berzi posle prvomajskih u uskršnjih praznika po Julijanskom kalendaru bio je slab, a blago su skliznula i oba indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE