GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto premija osiguravajućih društava krajem kolovoza 8,1 milijardu kuna

Bruto premija osiguravajućih društava krajem kolovoza 8,1 milijardu kuna
PREMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2021 / 15:41
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Osiguravajuća društva su od početka godine do kraja kolovoza zaračunala ukupnu bruto premiju od 8,1 milijardu kuna, što je porast za 12,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, pokazuju podaci koje je objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

Podaci HUO-a pokazuju rast bruto premije neživotnih osiguranja za 12,7 posto, na 6,1 milijardu kuna, kao i rast premije u životnim osiguranjima, za 10,3 posto, na dvije milijarde kuna.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u neživotnim osiguranjima je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem kolovoza od dvije milijarde kuna, što je na godišnjoj razini porast od 15,7 posto.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s iznosom premije od 1,9 milijardi kuna, ili 16,2 posto više nego krajem kolovoza 2020. godine. U prvih osam mjeseci ove godine sklopljeno je 1.781.384 police, što je 148.096 polica više nego u istom razdoblju lani, a prosječna premija u obveznom auto osiguranju iznosila je 1.065,45 kuna, što je na godišnjoj razini više za 6,5 posto, podaci su HUO-a.

U skupini životnih osiguranja, pak, najveći udio ima klasično životno osiguranje, s premijom u iznosu od 1,6 milijardi kuna, ili 9,4 posto višom u odnosu na kolovoz 2020. godine.

Slijede životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja, kod kojih je na godišnjoj razini zaračunata bruto premija porasla za 23,2 posto, na 250,7 milijuna kuna. Kod dopunskog osiguranja životnog osiguranja je pak zabilježen blagi pad premije, za 0,26 posto, na 80,6 milijuna kuna, a pala je i zaračunata premija rentnog osiguranja, za 22,4 posto, na 6,9 milijuna krajem kolovoza ove godine.

Među osiguravajućim društvima najveći tržišni udio prema zaračunatoj bruto premiji i nadalje drži Croatia osiguranje, uz rast zaračunate premije na godišnjoj razini za 4,8 posto, na 2,1 milijardu kuna. No, tržišni udio Croatia osiguranja je pao s 27,6 posto, koliko je iznosio krajem kolovoza prošle godine, na 25,8 posto krajem kolovoza ove godine.

Drugi je Euroherc, s tržišnim udjelom od 11,9 posto te rastom zaračunate bruto premije za 12,7 posto, na 970,8 milijuna kuna.

Slijedi Allianz Hrvatska, koja bilježi rast zaračunate bruto premije za 11,1 posto, na 900,2 milijuna kuna, uz tržišni udio od 11,1 posto.

Četvrto mjesto drži Wiener osiguranje, kojem je zaračunata bruto premija na godišnjoj razini skočila za 22,4 posto, na 877,3 milijuna kuna, uz tržišni udio od 10,8 posto.

Isplata šteta rasla za 8,3 posto

Ukupan bruto iznos likvidiranih šteta koja su osiguravajuća društva isplatila svojim osiguranicima u prvih je osam mjeseci ove godine iznosio 4,6 milijardi kuna, što je za 351,9 milijuna kuna ili 8,3 posto više no u istom razdoblju lani.

Od toga na neživotna osiguranja otpada 2,7 milijardi kuna ili 15,4 posto više na godišnjoj razini. U "neživotnom" segmentu najveći udio čini osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, s isplaćenih 912 milijuna kuna, što je za 125,4 milijuna kuna ili 15,9 posto više no lani.

Slijedi kasko osiguranje cestovnih vozila, s iznosom likvidiranih šteta krajem kolovoza od 499,5 milijuna kuna, što je za 14,9 milijuna kuna ili 3,1 posto više nego krajem kolovoza 2020. godine.

Nadalje, likvidirane štete za osiguranje od požara i elementarnih šteta krajem kolovoza iznosile su 411,2 milijuna kuna, što je za 65,05 milijuna kuna ili 18,8 posto više nego krajem kolovoza lani.

U segmentu životnih osiguranja ukupan iznos likvidiranih šteta je bio 1,9 milijardi kuna ili 0,3 posto manje u odnosu na lanjski kolovoz. Najveći dio u tom segmentu ima klasično životno osiguranje s iznosom od 1,8 milijardi kuna, uz godišnji rast od 5,4 posto.

Najveći pad na godišnjoj razini, za 95,3 milijuna kuna ili 38,2 posto, na 154,4 milijuna kuna, zabilježen je kod životnih ili rentnih osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja.

Tagovi: premija osiguravatelja, Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc, Grawe, Wiener osiguranje
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Pojačana aktivnost stranih investitora
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Pojačana aktivnost stranih investitora
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi je danas, posle dugo vremena, zabeležen visok nivo aktivnosti stranih investitora na tržištu akcija, a indeksi su se umereno oporavili od jučerašnjih gubitaka.
Zagrebačka burza: Katastrofalan promet i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Katastrofalan promet i pad indeksa
ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u srijedu su pali, u danu u kojemu nijednom dionicom nije ostvaren promet veći od milijun kuna.
MMF: Zelena tranzicija potaknut će neviđenu potražnju za metalima
PROCJENE
MMF: Zelena tranzicija potaknut će neviđenu potražnju za metalima
ZAGREB - Prijelaz na obnovljive izvore energije mogao bi u idućim desetljećima zahtijevati čak tri milijarde tona metala poput kobalta i litija, a proizvođači će teško pratiti snažnu potražnju, upozorio je u srijedu Međunarodni monetarni fond (MMF).
Dolar oslabio prema košarici valuta
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta
LONDON - Dolar je u srijedu oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, na kojima i dalje vlada poboljšano ozračje pa su investitori skloniji riziku, a u njihovu su fokusu opet potezi središnjih banaka.
Atlantic, HPB i Modra špilja dobitnici priznanja za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja
PRIZNANJA
Atlantic, HPB i Modra špilja dobitnici priznanja za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja
ZAGREB – Kvaliteta korporativnog upravljanja bila je tema današnjeg okupljanja gospodarske zajednice na konferenciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) „Korporativno upravljanje u Hrvatskoj – Održiva poduzeća kao jamac ekonomskog rasta“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE