GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto premija osiguravajućih društava krajem rujna 9,02 milijarde kuna

Bruto premija osiguravajućih društava krajem rujna 9,02 milijarde kuna
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2021 / 15:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Osiguravajuća društva su od početka godine do kraja rujna zaračunala ukupnu bruto premiju od 9,02 milijarde kuna, što je porast za 12,02 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, pokazuju podaci koje je objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

Podaci HUO-a pokazuju rast bruto premije neživotnih osiguranja za 12,9 posto, na 6,8 milijardi kuna, kao i rast premije u životnim osiguranjima, za 9,9 posto, na 2,2 milijarde kuna.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u neživotnim osiguranjima je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem rujna od 2,2 milijarde kuna, što je na godišnjoj razini porast od 15,1 posto.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s iznosom premije od 2,1 milijardu kuna, ili 15,6 posto više nego krajem rujna 2020. godine. U prvih devet mjeseci ove godine sklopljeno je 1.999.269 polica, što je 160.176 polica više nego u istom razdoblju lani, a prosječna premija u obveznom auto osiguranju iznosila je 1.067,26 kuna, što je na godišnjoj razini više za 6,3 posto, podaci su HUO-a.

U skupini životnih osiguranja, pak, najveći udio ima klasično životno osiguranje, s premijom u iznosu od 1,8 milijardi kuna, ili 8,8 posto višom u odnosu na rujan 2020. godine.

Slijede životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja, kod kojih je na godišnjoj razini zaračunata bruto premija porasla za 24 posto, na 283 milijuna kuna. Kod dopunskog osiguranja životnog osiguranja je pak zabilježen pad premije za 1,34 posto, na 90,3 milijuna kuna, a pala je i zaračunata premija rentnog osiguranja, za 26,4 posto, na 7,4 milijuna krajem rujna ove godine.

Među osiguravajućim društvima najveći tržišni udio prema zaračunatoj bruto premiji i nadalje drži Croatia osiguranje, uz rast zaračunate premije na godišnjoj razini za 5,3 posto, na 2,3 milijarde kuna. No, tržišni udio Croatia osiguranja je pao s 27,2 posto, koliko je iznosio krajem rujna prošle godine, na 25,5 posto krajem rujna ove godine.

Drugi je Euroherc, s tržišnim udjelom od 12,2 posto te rastom zaračunate bruto premije za 12 posto, na 1,1 milijardu kuna.

Slijedi Allianz Hrvatska, koja bilježi rast zaračunate bruto premije za 10,9 posto, na 980,1 milijun kuna, uz tržišni udio od 10,9 posto.

Četvrto mjesto drži Wiener osiguranje, kojem je zaračunata bruto premija na godišnjoj razini skočila za 20,6 posto, na 951,2 milijuna kuna, uz tržišni udio od 10,6 posto.

Isplata šteta rasla za devet posto

Ukupan bruto iznos likvidiranih šteta koja su osiguravajuća društva isplatila svojim osiguranicima u prvih je devet mjeseci ove godine iznosio 5,2 milijarde kuna, što je za 429,5 milijuna kuna ili devet posto više no u istom razdoblju lani.

Od toga na neživotna osiguranja otpada 3,05 milijardi kuna ili 14,4 posto više na godišnjoj razini. U "neživotnom" segmentu najveći udio čini osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, s isplaćenih 1,03 milijarde kuna, što je za 139,7 milijuna kuna ili 15,7 posto više no lani.

Slijedi kasko osiguranje cestovnih vozila, s iznosom likvidiranih šteta krajem rujna od 568,8 milijuna kuna, što je za 13,7 milijuna kuna ili 2,5 posto više nego krajem rujna 2020. godine.

Nadalje, likvidirane štete za osiguranje od požara i elementarnih šteta krajem rujna iznosile su 450,7 milijuna kuna, što je za 55,8 milijuna kuna ili 14,1 posto više nego krajem rujna lani.

U segmentu životnih osiguranja ukupan iznos likvidiranih šteta je bio 2,15 milijardi kuna ili 2,3 posto više u odnosu na lanjski rujan. Najveći dio u tom segmentu ima klasično životno osiguranje s iznosom od 1,9 milijardi kuna, uz godišnji rast od 6,8 posto.

Najveći pad na godišnjoj razini u "životnom" segmentu, za 75,9 milijuna kuna ili 29,2 posto, na 184,3 milijuna kuna, zabilježen je kod životnih ili rentnih osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja.

Tagovi: premija osiguravatelja, Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc, Grawe, Wiener osiguranje
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi pali, ulagači oprezni
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, ulagači oprezni
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, unatoč novim rekordima na Wall Streetu dan prije, jer su ulagači oprezni zbog visoke inflacije i skorašnjeg zaoštravanja monetarne politike središnjih banaka u svijetu.
Wall Street: Novi rekordi Dow Jonesa i S&P 500 indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Novi rekordi Dow Jonesa i S&P 500 indeksa
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, no trgovalo se oprezno uoči objava kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko tehnoloških divova.
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa, Valamar u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Stagnacija indeksa, Valamar u fokusu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobex indeksi stagnirali, uz nešto manji promet nego dan ranije, a najviše se trgovalo dionicama Valamar Rivijere i Atlantske plovidbe.
Danski špediterski div očekuje dugotrajne probleme na tržištu prijevoza
OČEKIVANJA
Danski špediterski div očekuje dugotrajne probleme na tržištu prijevoza
KOPENHAGEN - Kaos na tržištu zračnog i pomorskog prijevoza robe trajat će još "jako, jako dugo" i vozarine će ostati iznimno visoke, procijenio je u utorak danski špediter DSV.
Dolarov indeks stabilan pred ovotjedne sjednice središnjih banaka
FOREX
Dolarov indeks stabilan pred ovotjedne sjednice središnjih banaka
LONDON - Tečaj dolara u utorak nije bilježio veće promjene u odnosu na ostale najvažnije svjetske valute na međunarodnim tržištima, pred ovotjedne sjednice vodećih središnjih banaka koje investitori čekaju radi daljnjih smjernica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE