GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto premija osiguravajućih društava krajem siječnja porasla preko 9%

Bruto premija osiguravajućih društava krajem siječnja porasla preko 9%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2022 / 10:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) za siječanj ove godine, društva za osiguranje zaračunala su ukupnu bruto premiju u iznosu od 1,2 milijarde kuna, što predstavlja rast od 9,07 posto u odnosu na isti mjesec lani.

Podaci HUO-a pokazuju rast bruto premije neživotnih osiguranja za 9,2 posto, na 1,01 milijardu kuna, kao i rast premije u životnim osiguranjima, za 8,7 posto, na 213,2 milijuna kuna.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u neživotnim osiguranjima je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem siječnja od 231,5 milijuna kuna, što je rast od 7,9 posto prema istom lanjskom mjesecu.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s iznosom premije od 218,3 milijuna kuna, ili 8,2 posto više nego krajem siječnja lani. U siječnju je sklopljeno 185.057 polica odnosno 9.284 polica ili 5,3 posto više nego u istom razdoblju lani, a prosječna premija u obveznom auto osiguranju iznosila je 1.179,87 kuna, što je na godišnjoj razini više za 2,8 posto, podaci su HUO-a.

U skupini životnih osiguranja, pak, najveći udio ima klasično životno osiguranje, s premijom u iznosu od 168,1 milijun kuna, ili 0,9 posto manjom u odnosu na siječanj lani.

Slijede životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja, kod kojih je na godišnjoj razini zaračunata bruto premija porasla za 114,6 posto, na 32,4 milijuna kuna. Kod dopunskog osiguranja životnog osiguranja je zabilježen rast premije za 3,1 posto, na 10,3 milijuna kuna, a porasla je i zaračunata premija rentnog osiguranja, za 103,3 posto, na dva milijuna kuna krajem siječnja ove godine.

Među osiguravajućim društvima najveći tržišni udio prema zaračunatoj bruto premiji, od 26 posto, i nadalje drži Croatia osiguranje, uz rast zaračunate premije na godišnjoj razini za 11,5 posto, na 319,3 milijuna kuna.

Drugi je Allianz Hrvatska, s tržišnim udjelom od 14,3 posto te zaračunatom bruto premijom od 175,4 milijuna kuna na kraju siječnja, dok je na trećem mjestu Wiener osiguranje s tržišnim udjelom od 11,6 posto i zaračunatom bruto premijom od 142 milijuna kuna.

Tagovi: premija osiguravatelja, Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc, Grawe, Wiener osiguranje
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE