GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto premija osiguravajućih društava krajem srpnja 7,4 milijarde kuna

Bruto premija osiguravajućih društava krajem srpnja 7,4 milijarde kuna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2021 / 07:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Osiguravajuća društva od početka godine do kraja srpnja zaračunala su ukupnu bruto premiju od 7,4 milijarde kuna, što je porast za 12,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, pokazuju podaci koje je objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

Pritom je za 12,8 posto porasla je bruto premija kod neživotnih osiguranja, na 5,6 milijardi kuna, a za 11,1 posto premija u životnim osiguranjima, na 1,8 milijardi kuna, pokazuju podaci HUO-a.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u neživotnim osiguranjima je i nadalje osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem srpnja od 1,8 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini porast od gotovo 16 posto.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s iznosom premije od 1,7 milijardi kuna, ili 16,5 posto više nego krajem srpnja 2020. godine. U prvih sedam mjeseci ove godine sklopljeno je 1.592.247polica, što je njih 132.458 više nego u istom razdoblju lani, a prosječna premija u obveznom auto osiguranju iznosila je 1.067,97 kuna, što je na godišnjoj razini više za 6,8 posto, podaci su HUO-a.

U skupini životnih osiguranja, pak, najveći udio ima klasično životno osiguranje, s premijom u iznosu od 1,5 milijardi kuna, ili 11,1 posto višom u odnosu na srpanj 2020. godine.

Slijede životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja, sa zaračunatom bruto premijom od 220, 4 milijuna kuna i rastom od 17,46 posto. Kod dopunska osiguranja životnog osiguranja je zabilježen pad premije od 0,91 posto, na 71,3 milijuna kuna, dok je premija rentnog osiguranja pala 31,7 posto, na 5,6 milijuna kuna krajem srpnja ove godine.

Među osiguravajućim društvima najveći tržišni udio prema zaračunatoj bruto premiji i nadalje drži Croatia osiguranje, uz rast zaračunate premije na godišnjoj razini za 5,7 posto, na 1,9 milijardi kuna. No, tržišni udio Croatia osiguranja je blago pao, s 27,85 posto, koliko je iznosio krajem srpnja prošle godine, na 26,19 posto krajem srpnja ove godine.

Drugi je Euroherc, s tržišnim udjelom od 11,8 posto te rastom zaračunate bruto premije za 13,8 posto, na 872,7 milijuna kuna.

Slijedi Allianz Hrvatska, koja bilježi rast zaračunate bruto premije za 11,2 posto, na 822,8 milijuna kuna, uz tržišni udio od 11,13 posto.

Četvrto mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja drži Wiener osiguranje, kojem je zaračunata bruto premija na godišnjoj razini skočila za 22 posto, na 803,1 milijun kuna, uz tržišni udio od 10,86 posto.

Isplata šteta rasla za 7,1 posto

Ukupan bruto iznos likvidiranih šteta koja su osiguravajuća društva isplatila svojim osiguranicima u prvih je sedam mjeseci ove godine iznosio 4,1 milijardu kuna, što je za 272,9 milijuna kuna ili 7,1 posto više no u istom razdoblju lani.

Od toga na neživotna osiguranja otpada 2,4 milijarde kuna ili 14,5 posto više na godišnjoj razini. U "neživotnom" segmentu najveći udio čini osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, s isplaćenih 814,9 milijuna kuna, što je za 104,2 milijuna kuna ili 14,6 posto više no lani.

Slijedi kasko osiguranje cestovnih vozila, s iznosom likvidiranih šteta krajem srpnja od 444,9 milijuna kuna, što je za 10,6 milijuna kuna ili 2,4 posto više nego krajem srpnja 2020. godine.

Likvidirane štete za osiguranje od požara i elementarnih šteta krajem srpnja iznosile su 368,1 milijun kuna, što je za 66,3 milijuna kuna ili 21,9 posto više nego krajem srpnja lani.

U segmentu životnih osiguranja ukupan iznos likvidiranih šteta je bio 1,8 milijardi kuna ili 1,5 posto manje u odnosu na lanjski srpanj. Najveći dio u tom segmentu ima klasično životno osiguranje s iznosom od 1,6 milijarde kuna, što je godišnji rast od gotovo pet posto.

Tagovi: premija osiguravatelja, Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc, Grawe, Wiener osiguranje
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE