GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto premija osiguravajućih društava krajem srpnja 7,4 milijarde kuna

Bruto premija osiguravajućih društava krajem srpnja 7,4 milijarde kuna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2021 / 07:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Osiguravajuća društva od početka godine do kraja srpnja zaračunala su ukupnu bruto premiju od 7,4 milijarde kuna, što je porast za 12,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, pokazuju podaci koje je objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

Pritom je za 12,8 posto porasla je bruto premija kod neživotnih osiguranja, na 5,6 milijardi kuna, a za 11,1 posto premija u životnim osiguranjima, na 1,8 milijardi kuna, pokazuju podaci HUO-a.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u neživotnim osiguranjima je i nadalje osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem srpnja od 1,8 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini porast od gotovo 16 posto.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s iznosom premije od 1,7 milijardi kuna, ili 16,5 posto više nego krajem srpnja 2020. godine. U prvih sedam mjeseci ove godine sklopljeno je 1.592.247polica, što je njih 132.458 više nego u istom razdoblju lani, a prosječna premija u obveznom auto osiguranju iznosila je 1.067,97 kuna, što je na godišnjoj razini više za 6,8 posto, podaci su HUO-a.

U skupini životnih osiguranja, pak, najveći udio ima klasično životno osiguranje, s premijom u iznosu od 1,5 milijardi kuna, ili 11,1 posto višom u odnosu na srpanj 2020. godine.

Slijede životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja, sa zaračunatom bruto premijom od 220, 4 milijuna kuna i rastom od 17,46 posto. Kod dopunska osiguranja životnog osiguranja je zabilježen pad premije od 0,91 posto, na 71,3 milijuna kuna, dok je premija rentnog osiguranja pala 31,7 posto, na 5,6 milijuna kuna krajem srpnja ove godine.

Među osiguravajućim društvima najveći tržišni udio prema zaračunatoj bruto premiji i nadalje drži Croatia osiguranje, uz rast zaračunate premije na godišnjoj razini za 5,7 posto, na 1,9 milijardi kuna. No, tržišni udio Croatia osiguranja je blago pao, s 27,85 posto, koliko je iznosio krajem srpnja prošle godine, na 26,19 posto krajem srpnja ove godine.

Drugi je Euroherc, s tržišnim udjelom od 11,8 posto te rastom zaračunate bruto premije za 13,8 posto, na 872,7 milijuna kuna.

Slijedi Allianz Hrvatska, koja bilježi rast zaračunate bruto premije za 11,2 posto, na 822,8 milijuna kuna, uz tržišni udio od 11,13 posto.

Četvrto mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja drži Wiener osiguranje, kojem je zaračunata bruto premija na godišnjoj razini skočila za 22 posto, na 803,1 milijun kuna, uz tržišni udio od 10,86 posto.

Isplata šteta rasla za 7,1 posto

Ukupan bruto iznos likvidiranih šteta koja su osiguravajuća društva isplatila svojim osiguranicima u prvih je sedam mjeseci ove godine iznosio 4,1 milijardu kuna, što je za 272,9 milijuna kuna ili 7,1 posto više no u istom razdoblju lani.

Od toga na neživotna osiguranja otpada 2,4 milijarde kuna ili 14,5 posto više na godišnjoj razini. U "neživotnom" segmentu najveći udio čini osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, s isplaćenih 814,9 milijuna kuna, što je za 104,2 milijuna kuna ili 14,6 posto više no lani.

Slijedi kasko osiguranje cestovnih vozila, s iznosom likvidiranih šteta krajem srpnja od 444,9 milijuna kuna, što je za 10,6 milijuna kuna ili 2,4 posto više nego krajem srpnja 2020. godine.

Likvidirane štete za osiguranje od požara i elementarnih šteta krajem srpnja iznosile su 368,1 milijun kuna, što je za 66,3 milijuna kuna ili 21,9 posto više nego krajem srpnja lani.

U segmentu životnih osiguranja ukupan iznos likvidiranih šteta je bio 1,8 milijardi kuna ili 1,5 posto manje u odnosu na lanjski srpanj. Najveći dio u tom segmentu ima klasično životno osiguranje s iznosom od 1,6 milijarde kuna, što je godišnji rast od gotovo pet posto.

Tagovi: premija osiguravatelja, Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc, Grawe, Wiener osiguranje
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
POTOP
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
NEW YORK - Vrijednost bitcoina u petak je potopljena gotovo osam posoto pa je najpopularnija kriptovaluta pala na najnižu razinu u sedam tjedana.
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
POTEZI
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
MELBOURNE - Australija je u subotu uvela ograničenja osobama koje su boravile u devet južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa "omicronom", pri čemu vlada zahtijeva 14-dnevnu karantenu i za australske državljane koji se vraćaju iz tih zemalja, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
OGRANIČENJA
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
ZAGREB - Novi sojevi koronavirusa 'održavaju' ograničenja putovanja u svim svjetskim regijama, pri čemu ograničenja još uvijek ima 98 posto svih odredišta u svijetu, a jedno od pet i dalje ima potpuno zatvorene granice, podaci su iz novog izdanja izvješća Svjetske turističke organizacije-UNWTO o ograničenjima putovanja.
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak je ostvaren znatno veći promet nego prethodnih dana, dok su Crobex indeksi pratili pad svjetskih burzi, koje su pod pritiskom zbog širenja nove varijante koronavirusa.
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
FOREX
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
LONDON - Tečaj dolara u petak je oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa, što je uznemirilo investitore i okrenulo ih valutama koje percipiraju sigurnim lukama za kapital u neizvjesnim vremenima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE