GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto premija osiguravajućih društava krajem travnja 4,56 milijardi kuna

Bruto premija osiguravajućih društava krajem travnja 4,56 milijardi kuna
PREMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2022 / 14:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Osiguravajuća društva su do kraja travnja zaračunala ukupnu bruto premiju od 4,56 milijardi kuna, što je porast za 6,78 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, pokazuju kumulativni podaci koje je u utorak objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

Podaci HUO-a pokazuju rast bruto premije neživotnih osiguranja za 9,9 posto, na 3,51 milijardu kuna, ali i pad premije u životnim osiguranjima, za 2,38 posto, na 1,06 milijardi kuna.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u neživotnim osiguranjima je i nadalje osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem travnja od nešto više od milijardu kuna, što je na godišnjoj razini porast od 6,84 posto.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s iznosom premije od 957,08 milijuna kuna, ili gotovo 7 posto više nego krajem travnja 2021. godine. U prva četiri mjeseca ove godine sklopljeno je 850.907 polica, što je 36.171 policu ili 4,44 posto više nego u istom razdoblju lani, a prosječna premija u obveznom auto osiguranju iznosila je 1.124,78 kuna, što je na godišnjoj razini više za 2,44 posto, podaci su HUO-a.

U skupini životnih osiguranja, pak, najveći udio ima klasično životno osiguranje, s premijom u iznosu od 766,44 milijuna kuna, ili 17,8 posto manjom u odnosu na kraj travnja 2021. godine.

No, istodobno je zaračunata bruto premija životnih ili rentnih osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja na godišnjoj razini skočila za 133,64 posto, na 243,25 milijuna kuna.

Značajan rast zaračunate premije zabilježen je i kod rentnog osiguranja, za 64,26 posto, na 5,76 milijuna kuna, dok su dopunska osiguranja životnog osiguranja pala za 2,28 posto, na 40,8 milijuna kuna.

Među osiguravajućim društvima najveći tržišni udio prema zaračunatoj bruto premiji i nadalje drži Croatia osiguranje (CO), uz rast zaračunate premije na godišnjoj razini za 7,64 posto, na 1,24 milijarde kuna. Pritom, tržišni udio CO-a je porastao s 26,87 posto, koliko je iznosio krajem travnja prošle godine, na 27,09 posto krajem travnja ove godine.

Drugi je Allianz Hrvatska, s tržišnim udjelom od 12,99 posto te rastom zaračunate bruto premije za 11,26 posto, na 592,6 milijuna kuna.

Slijedi Wiener osiguranje, koje bilježi blagi rast zaračunate bruto premije za 0,19 posto, na 487,2 milijuna kuna, uz tržišni udio od 10,68 posto.

Isplata šteta porasla za 3,23 posto

Ukupan bruto iznos likvidiranih šteta koja su osiguravajuća društva isplatila svojim osiguranicima u prva je četri mjeseca ove godine iznosio 2,5 milijardi kuna, što je za 3,23 posto više no u istom razdoblju lani.

Pritom 1,42 milijarde kuna otpada na neživotna osiguranja, a u tom iznosu najveći udio ima osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, s isplaćenih više od 570 milijuna kuna, što je za 20,4 posto više no lani. S 277,8 milijuna kuna likvidiranih šteta slijedi kasko osiguranje cestovnih vozila, što je 10,25 posto više na godišnjoj razini.

U segmentu životnih osiguranja ukupan iznos likvidiranih šteta je bio 1,09 milijardi kuna, od čega se najveći dio, ili iznos od 933,28 milijuna kuna odnosio na klasično životno osiguranje, uz pad na godišnjoj razini za 2,48 posto.

Tagovi: premija osiguravatelja, Wiener osiguranje, Croatia osiguranje, Jadransko osiguranje, Euroherc, Allianz
PROČITAJ I OVO
U nevremenu uništena gotovo polovica hrvatske proizvodnje cvijeća
KATASTROFA
U nevremenu uništena gotovo polovica hrvatske proizvodnje cvijeća
VARAŽDIN, KRAPINA, ČAKOVEC - Snažno nevrijeme praćeno tučom koje je u srijedu poslijepodne zahvatilo sjevernu Hrvatsku izazvalo je velike štete na objektima i poljoprivrednim površinama pri čemu je uništena gotovo polovica hrvatske proizvodnja cvijeća.
Zagrebačka burza: Valamar i HT u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar i HT u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela letargičnu trgovinu i blagi rast indeksa.
Indija neće ukinuti zabranu izvoza pšenice, ali planira izravnu trgovinu s vladama
PŠENICA
Indija neće ukinuti zabranu izvoza pšenice, ali planira izravnu trgovinu s vladama
DAVOS - Indija nema plan skorog ukidanja zabrane izvoza pšenice, ali će nastaviti dogovarati poslove koji se sklapaju izravno s drugim vladama, rekao je ministar trgovine te zemlje Piyush Goyal.
Manje od trećine građana smatra da je Hrvatska spremna za euro
EURO
Manje od trećine građana smatra da je Hrvatska spremna za euro
ZAGREB - Manje od trećine građana smatra da je Hrvatska spremna za uvođenje eura početkom 2023., a velika većina boji se da će uvođenje jedinstvene valute dovesti do prešutnog povećanja cijena, pokazali su rezultati istraživanja predstavljani u srijedu u Zagrebu.
ECB: Oko 10 posto kućanstava posjeduje kripto imovinu
KRIPTOVALUTE
ECB: Oko 10 posto kućanstava posjeduje kripto imovinu
FRANKFURT - Oko 10% kućanstava u šest zemalja eura obuhvaćenih studijom Europske središnje banke (ECB) posjeduje kripto imovinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE