GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto premija osiguravajućih društava krajem travnja 4,56 milijardi kuna

Bruto premija osiguravajućih društava krajem travnja 4,56 milijardi kuna
PREMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2022 / 14:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Osiguravajuća društva su do kraja travnja zaračunala ukupnu bruto premiju od 4,56 milijardi kuna, što je porast za 6,78 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, pokazuju kumulativni podaci koje je u utorak objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

Podaci HUO-a pokazuju rast bruto premije neživotnih osiguranja za 9,9 posto, na 3,51 milijardu kuna, ali i pad premije u životnim osiguranjima, za 2,38 posto, na 1,06 milijardi kuna.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u neživotnim osiguranjima je i nadalje osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem travnja od nešto više od milijardu kuna, što je na godišnjoj razini porast od 6,84 posto.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s iznosom premije od 957,08 milijuna kuna, ili gotovo 7 posto više nego krajem travnja 2021. godine. U prva četiri mjeseca ove godine sklopljeno je 850.907 polica, što je 36.171 policu ili 4,44 posto više nego u istom razdoblju lani, a prosječna premija u obveznom auto osiguranju iznosila je 1.124,78 kuna, što je na godišnjoj razini više za 2,44 posto, podaci su HUO-a.

U skupini životnih osiguranja, pak, najveći udio ima klasično životno osiguranje, s premijom u iznosu od 766,44 milijuna kuna, ili 17,8 posto manjom u odnosu na kraj travnja 2021. godine.

No, istodobno je zaračunata bruto premija životnih ili rentnih osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja na godišnjoj razini skočila za 133,64 posto, na 243,25 milijuna kuna.

Značajan rast zaračunate premije zabilježen je i kod rentnog osiguranja, za 64,26 posto, na 5,76 milijuna kuna, dok su dopunska osiguranja životnog osiguranja pala za 2,28 posto, na 40,8 milijuna kuna.

Među osiguravajućim društvima najveći tržišni udio prema zaračunatoj bruto premiji i nadalje drži Croatia osiguranje (CO), uz rast zaračunate premije na godišnjoj razini za 7,64 posto, na 1,24 milijarde kuna. Pritom, tržišni udio CO-a je porastao s 26,87 posto, koliko je iznosio krajem travnja prošle godine, na 27,09 posto krajem travnja ove godine.

Drugi je Allianz Hrvatska, s tržišnim udjelom od 12,99 posto te rastom zaračunate bruto premije za 11,26 posto, na 592,6 milijuna kuna.

Slijedi Wiener osiguranje, koje bilježi blagi rast zaračunate bruto premije za 0,19 posto, na 487,2 milijuna kuna, uz tržišni udio od 10,68 posto.

Isplata šteta porasla za 3,23 posto

Ukupan bruto iznos likvidiranih šteta koja su osiguravajuća društva isplatila svojim osiguranicima u prva je četri mjeseca ove godine iznosio 2,5 milijardi kuna, što je za 3,23 posto više no u istom razdoblju lani.

Pritom 1,42 milijarde kuna otpada na neživotna osiguranja, a u tom iznosu najveći udio ima osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, s isplaćenih više od 570 milijuna kuna, što je za 20,4 posto više no lani. S 277,8 milijuna kuna likvidiranih šteta slijedi kasko osiguranje cestovnih vozila, što je 10,25 posto više na godišnjoj razini.

U segmentu životnih osiguranja ukupan iznos likvidiranih šteta je bio 1,09 milijardi kuna, od čega se najveći dio, ili iznos od 933,28 milijuna kuna odnosio na klasično životno osiguranje, uz pad na godišnjoj razini za 2,48 posto.

Tagovi: premija osiguravatelja, Wiener osiguranje, Croatia osiguranje, Jadransko osiguranje, Euroherc, Allianz
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE