GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto premija osiguravajućih društava u godini porasla 6,3%

Bruto premija osiguravajućih društava u godini porasla 6,3%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2022 / 17:05
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Osiguravajuća društva su do kraja svibnja zaračunala ukupnu bruto premiju od 5,7 milijardi kuna, što je porast za 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, pokazuju kumulativni podaci koje je u ponedjeljak objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

Podaci HUO-a pokazuju rast bruto premije neživotnih osiguranja za 10,7 posto, na 4,4 milijarde kuna, a s druge strane pad premije u životnim osiguranjima, za sedam posto, na 1,3 milijarde kuna.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u neživotnim osiguranjima je i nadalje osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem svibnja od 1,3 milijarde kuna, što je na godišnjoj razini porast od 6,9 posto.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s iznosom premije od 1,2 milijarde kuna, ili sedam posto više nego krajem svibnja 2021. godine. U prvih pet mjeseci ove godine sklopljeno je 1.120.548 polica, što je 47.114 polica ili 4,4 posto više nego u istom razdoblju lani, a prosječna premija u obveznom auto osiguranju iznosila je 1.103,94 kune, što je na godišnjoj razini više za 2,5 posto, podaci su HUO-a.

U skupini životnih osiguranja, pak, najveći udio ima klasično životno osiguranje, s premijom u iznosu od 941,9 milijuna kuna, ili 18,6 posto manjom u odnosu na svibanj 2021. godine.

No, istodobno je zaračunata bruto premija životnih ili rentnih osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja na godišnjoj razini skočila za 81,1 posto, na 265,1 milijun kuna.

Značajan rast zaračunate premije zabilježen je i kod rentnog osiguranja, za 65,4 posto, na 7,3 milijuna kuna, dok su dopunska osiguranja životnog osiguranja pala za 2,5 posto, na 50,5 milijuna kuna.

Među osiguravajućim društvima najveći tržišni udio prema zaračunatoj bruto premiji i nadalje drži Croatia osiguranje (CO), uz rast zaračunate premije na godišnjoj razini za 6,8 posto, na 1,6 milijardi kuna. Pritom, tržišni udio CO-a bilježi tek blagi rast, s 27,15 posto, koliko je iznosio krajem svibnja prošle godine, na 27,3 posto krajem svibnja ove godine.

Drugi je Allianz Hrvatska, s tržišnim udjelom od 12,1 posto te rastom zaračunate bruto premije za 10,4 posto, na 690,4 milijuna kuna.

Slijedi Euroherc, koji bilježi rast zaračunate bruto premije za 1,3 posto, na 610,9 milijuna kuna, uz tržišni udio od 10,7 posto.

Četvrto mjesto na tržištu osiguranja drži Wiener osiguranje, kojem je zaračunata bruto premija na godišnjoj razini porasla za 1,14 posto, na 597,5 milijuna kuna, uz tržišni udio od 10,5 posto.

Isplata šteta rasla za 3,1 posto

Ukupan bruto iznos likvidiranih šteta koja su osiguravajuća društva isplatila svojim osiguranicima u prvih je pet mjeseci ove godine iznosio 3,1 milijardu kuna, što je za 93,8 milijuna kuna ili 3,1 posto više no u istom razdoblju lani.

Pritom su neživotna osiguranja zabilježila rast za 2,5 posto ili 43,8 milijuna kuna, na 1,8 milijardi kuna. U tom iznosu najveći udio ima osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, s isplaćenih 717,3 milijuna kuna, što je za 122,8 milijuna kuna ili 20,7 posto više no lani.

S 352 milijuna kuna likvidiranih šteta slijedi kasko osiguranje cestovnih vozila, što je 36,2 milijuna kuna ili 11,5 posto više na godišnjoj razini.

No, značajniji pad je zabilježen kod likvidiranih šteta za osiguranje od požara i elementarnih šteta, koje su krajem svibnja iznosile 143,1 milijun kuna, što je za 145,4 milijuna kuna ili 50,4 posto manje nego krajem svibnja 2021. godine.

U segmentu životnih osiguranja ukupan iznos likvidiranih šteta je bio 1,3 milijarde kuna, uz godišnji rast za 49,9 milijuna kuna ili 3,9 posto.

Pritom se najveći dio, iznos od 1,14 milijardi kuna, odnosio na klasično životno osiguranje, uz pad na godišnjoj razini od 29,8 milijuna kuna ili 2,5 posto.

Najveći rast na godišnjoj razini u "životnom" segmentu, za 81,1 milijun kuna ili 86,9 posto, na 174,4 milijuna kuna, zabilježen je kod životnih ili rentnih osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja.

Tagovi: premija osiguravatelja, Wiener osiguranje, Croatia osiguranje, Jadransko osiguranje, Euroherc, Allianz
PROČITAJ I OVO
Vodostaj Rajne ispod kritične razine, ugrožena plovidba
PRESUŠUJE
Vodostaj Rajne ispod kritične razine, ugrožena plovidba
BERLIN - Vodostaj Rajne kod Kauba u Njemačkoj, što je referentna točka za procjenu plovnosti, pao je u petak ispod 40 centimetara, što se smatra minimumom za velik dio riječnog transporta.
Povratak optimizma na Wall Street, evo što ohrabruje investitore
OHRABRENJE
Povratak optimizma na Wall Street, evo što ohrabruje investitore
ANALIZA - Optimizam se vraća na američko tržište dionica, budući da su neki ulagači sve uvjereniji da bi gospodarstvo moglo izbjeći ozbiljan pad čak i dok se nosi s visokom inflacijom.
Zagrebačka burza: CROBEX iznad 2.000 bodova, Podravka i Valamar u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX iznad 2.000 bodova, Podravka i Valamar u fokusu
ZAGREB - Dionice Podravke i Valamar Riviere bile su najtrgovanije u petak na Zagrebačkoj burzi (ZSE), u danu u kojemu su indeksi porasli, a promet pao.
Banka Rusije razmatra kupnju juana, rupija i turske lire
VALUTE
Banka Rusije razmatra kupnju juana, rupija i turske lire
MOSKVA - Rusija razmatra kupnju valuta prijateljskih zemalja poput Kine, Indije i Turske za svoj Fond nacionalnog bogatstva (NWF), budući da zbog sankcija ne može kupovati dolare ili eure, objavila je danas ruska središnja banka.
Proizvođačke cijene u poljoprivredi porasle za 22,1 posto
SNAŽAN RAST
Proizvođačke cijene u poljoprivredi porasle za 22,1 posto
ZAGREB - Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju ove godine porasle su za 22,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE