GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto premija osiguravatelja u veljači snižena 3,1 posto

Bruto premija osiguravatelja u veljači snižena 3,1 posto
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2016 / 08:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zaračunata bruto premija 24 društva za osiguranje na kraju veljače iznosila je 1,61 milijardu kuna, što je 3,1 posto manje u odnosu na premiju s kraja veljače prošle godine, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).
Bruto premija u segmentu neživotnih osiguranja na kraju veljače iznosila je 1,18 milijardi kuna i porasla je za 0,85 posto u odnosu na veljaču lani. Istodobno se u segmentu životnih osiguranja bilježi pad premije za 12,6 posto, na 427,5 milijuna kuna.

Podaci HUO-a po vrstama osiguranja pokazuju da je u veljači najviše, 355,4 milijuna kuna, iznosila premija klasičnog životnog osiguranja. To je 18,1 posto manje nego krajem veljače prošle godine.

Kod proizvoda životnog osiguranja, najizraženiji rast zaračunate premije, za čak 118,9 posto, na 10,3 milijuna kuna, bilježi se kod rentnog osiguranja, dok je premija kod životnih ili rentnih osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja porasla na godišnjoj razini za 53,4 posto, na 38,1 milijun kuna.

U segmentu neživotnih osiguranja uobičajeno najveći udio ima osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila (obvezno autoosiguranje) s iznosom bruto premije krajem veljače od 298,3 milijuna kuna. No, rezultati liberalizacije tog segmenta tržišta, odnosno sniženje cijena polica obveznog autoosiguranja, i dalje se osjete na zaračunatoj premiji, koja je u odnosu na veljaču prošle godine smanjena za 6,4 posto. Istodobno je premija u osiguranju cestovnih vozila (kasko) porasla za 14,1 posto, na gotovo 132 milijuna kuna.

Statistika po društvima za osiguranje pokazuje da i dalje najveći tržišni udio drži Croatia osiguranje s 504,2 milijuna kuna zaračunate bruto premije na kraju veljače. Zaračunata bruto premija Croatia osiguranja na godišnjoj je razini smanjena za 14,8 posto, pa je i tržišni udio tog osiguravatelja smanjen s 35,6 posto krajem veljače prošle godine na 31,3 posto krajem veljače ove godine.

Drugo mjesto drži Allianz, čija je ukupna premija na kraju veljače iznosila gotovo 235 milijuna kuna, što je tržišni udio od 14,6 posto. I Allianz bilježi pad zaračunate bruto premije i to za 13,1 posto, čime je njegov tržišni udio smanjen za 1,7 postotnih bodova. Blagi rast bruto premije, za 0,09 posto, bilježi Euroherc, koji s premijom na kraju veljače od 118,6 milijuna kuna zauzima 7,4 postotni tržišni udio.

Osjetan pad premije u životnim osiguranjima rezultat je jačeg pada premije kod više osiguravajućih društava, a posebice dva osiguravatelja koja drže najveće tržišne udjele u tom segmentu - premija Allianza je na godišnjoj razini smanjena za 23,6 posto, na 84,4 milijuna kuna, a Croatia osiguranja za čak 37,6 posto, na 77,1 milijun kuna.

Croatia osiguranje, koje zauzima najveći tržišni udio u segmentu neživotnih osiguranja, i u tom segmentu bilježi pad premije, i to za 8,7 posto, na 427,1 milijun kuna, što čini 36,1 posto ukupne premije u 'neživotu'.

Na drugom je mjestu, s udjelom od 12,7 posto, Allianz, čija je premija u segmentu neživotnih osiguranja krajem veljače bila 5,9 posto manja nego u istom mjesecu lani i iznosila je 150,6 milijuna kuna.

Euroherc, koji se bavi samo neživotnim osiguranjima, u tom segmentu zauzima treće mjesto s tržišnim udjelom od 10 posto, odnosno premijom u iznosu od 118,6 milijuna kuna.

Tagovi: bruto premija osiguravatelja, Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u srijedu su porasli, uz promet manji nego u utorak i tri dionice s prometom većim od milijun kuna.
Austrija u 2021. s najmanje turističkih noćenja u više od pola stoljeća
LOŠA GODINA
Austrija u 2021. s najmanje turističkih noćenja u više od pola stoljeća
BEČ - Austrija je u 2021. godini zabilježila oko 80 milijuna turističkih noćenja, najmanje u više od pola stoljeća, pokazali su u srijedu preliminarni podaci statističkog ureda.
Plenković: Hrvatska nabavlja 89 Bradleyja za 145,3 milijuna dolara
OKLOPNA VOZILA
Plenković: Hrvatska nabavlja 89 Bradleyja za 145,3 milijuna dolara
ZAGREB - Hrvatska je s Amerikancima postigla dogovor o nabavi borbenih vozila Bradley, za što će izdvojiti 145,3 milijuna dolara, objavio je u srijedu premijer Andrej Plenković.
Tečaj dolara ojačao uoči poruka sa sjednice Feda
FOREX
Tečaj dolara ojačao uoči poruka sa sjednice Feda
LONDON - Dolar je u srijedu ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, no zadržao se ispod najviše razine u dva i pol tjedna, dok investitori čekaju poruke sa sjednice američkog Feda u vezi zaoštravanja monetarne politike.
Zračni promet i u 2021. pod snažnim utjecajem pandemije
PRITISCI
Zračni promet i u 2021. pod snažnim utjecajem pandemije
ŽENEVA - Zračni promet blago se oporavio u 2021. godini, ali je i dalje znatno zaostajao za razinama prije pandemije covida 19, priopćila je Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE