GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto vrijednost oglašavanja u Sloveniji lani porasla 4%

Bruto vrijednost oglašavanja u Sloveniji lani porasla 4%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2024 / 10:41
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Bruto vrijednost oglašavanja u Sloveniji porasla je za četiri posto u odnosu na prethodnu godinu na 1,3 milijarde eura, pokazalo je istraživanje Mediane IBO, koje sažima Marketing Magazin. Oglašavačkim kolačem i dalje snažno dominira televizija s 85% udjela.

Nakon televizije slijede tiskani mediji s pet posto, dok slovenski digitalni mediji, vanjsko oglašavanje i radio imaju po tri posto. Međutim, u analizu nisu uključeni svi digitalni mediji i sve radijske postaje.

Među praćenim televizijskim programima, po bruto vrijednosti oglašavanja, na vrhu je Pop TV, a slijede Planet TV, Kanal A i Prvi program Televizije Slovenije. Kino, u vlasništvu medijske kuće Pro Plus, zaokružuje popis pet najjačih reklamnih televizijskih programa.

Ukupna bruto vrijednost oglašavanja u tiskanim medijima iznosi 71 milijun eura odn 66 milijuna eura bez internog oglašavanja, što je isti iznos kao i 2022. Nakon tri godine zaustavljen je trend pada bruto vrijednosti oglašavanja.

No, još uvijek nema točne brojke o tome koliki se postotak oglašivačkog novca izdvaja za digitalne medije, čak ni u bruto vrijednosti. Mediana prikuplja podatke o oglašavanju na internetu, no u istraživanje su uključene samo domaće stranice, ali ne i stranice poput Googlea, Facebooka, Gmaila, YouTubea, gdje je obujam oglašavanja najveći.

Među mjerenim portalima 24ur.com, siol.net, žurnal24.si, delo.si, bolha.com, finance.si, rtvslo.si, vecer.com i metropolitan.si; potonji ima i najveći rast bruto vrijednosti oglašavanja.

Među najslušanijim radijskim postajama na nacionalnoj razini su Radio 1, Radio Aktual, Radio Antena, Radio Centar, Radio Prvi i Val 202. Bruto vrijednost oglašavanja na ovih šest postaja iznosi nešto manje od 39 milijuna eura, što je tri posto više nego godinu prije.

Ukupna bruto vrijednost oglašavanja na vanjskim površinama iznosi gotovo 45 milijuna eura, što je dobru desetinu više nego godinu prije.

Mediana IBO istraživanje temelji se na svim snimljenim oglasima i cijenama iz službenih cjenika, isključujući popuste, posebne uvjete kupnje na temelju dosegnute publike ili besplatne oglase.

Tagovi: OGLAŠAVANJE, mEDIANA, rtv sLOVENIJA, 24UR, POP TV, planet, kanal a
PROČITAJ I OVO
Hoće li Taylor Swift odgoditi rezanje kamatnih stopa engleske središnje banke?
SHOWBIZ I EKONOMIJA
Hoće li Taylor Swift odgoditi rezanje kamatnih stopa engleske središnje banke?
LONDON - Rekordna turneja Eras Tour Taylor Swift nastavlja povećavati potrošačku potrošnju dok ulazi u dio Ujedinjenog Kraljevstva, što sugerira da Bank of England možda još nije "izašla iz šume" u svojoj borbi protiv inflacije.
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
ZAGREB - Minimalan rast indeksa uz nešto veći promet na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
MJERE
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
VINKOVCI - Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro poručio je u petak iz Vinkovaca nakon sastanka s svinjogojcima s područja kontinentalne Hrvatske, kako će raditi na mjerama za povećanje proizvodnje mesa, pri čemu je bitnim ocijenio iskorjenjivanje afričke svinjske kuge.
Pada prodaja francuskih žestokih pića
TRENDOVI
Pada prodaja francuskih žestokih pića

PARIZ - Prodaja francuskih žestica smanjila se i u prvih pet ovogodišnjih mjeseci, pokazali su podaci proizvođača, signalizirajući nastavak silaznog trenda u uvjetima smanjene kupovne moći potrošača u Francuskoj i svijetu.

Potražnja za svim vrstama pomorskog prijevoza podiže vrijednost BDI Indexa
BRODARI
Potražnja za svim vrstama pomorskog prijevoza podiže vrijednost BDI Indexa
LONDON - BDI Index, lavni indeks pomorskog prijevoza Baltičke burze, koji prati stope za brodove koji prevoze suhu rasutu robu, dosegao je u četvrtak najvišu razinu u jednomjesečnom razdoblju, podržan višim stopama u svim segmentima plovila.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE