GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Buffettova logika više ne vrijedi

Buffettova logika više ne vrijedi
INVESTICIJSKI MODELI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2020 / 20:08
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Već je jasno da su tehnološke dionice najveće ovogodišnje dobitnice. Primjerice, Tesla je uzletjela nevjerojatnih 670 posto, Amazon "samo" 70.

U međuvremenu, sve više blijedi tzv. value model investiranja na temelju analize poslovnih bilanci i kupnje temeljito podcijenjenih dionica. Ovaj model ulaganja utemeljio je još Benjamin Graham u svojoj knjizi Plavi investitor prije Drugog svjetskog rata, a milijarder Warren Buffett, naravno, pobrao je svjetsku slavu ovom filozofijom ulaganja. Problem je, kako piše The Economist, u tome što je ovaj koncept donio loše rezultate tijekom posljednjeg desetljeća. 

Tko god je prije deset godina uložio jedan dolar u "value" dionice, danas ima samo 2,5 dolara, dok je tržište u cjelini naraslo 3,45 i 4,65 dolara ako iz izračuna izbacimo "value" dionice. Industrija upravljanja imovinom je pod velikim pritiskom, strategije koje su uvijek donosile rezultate ovog puta ne rade.

Naravno, preokret se može dogoditi brzo, baš kao i na prijelazu stoljeća, kada su investitori vrijednosti imali loše rezultate između 1998. i 2000. godine, a onda je uslijedilo pucanje balona u tehnološkom sektoru i stvari su odjednom izgledale drugačije.

Prije svega, "value" investitori moraju uzeti u obzir dvije radikalne promjene u globalnoj ekonomiji.

Prva promjena odnosi se na rastuću ulogu nematerijalne imovine u bilancama poduzeća (u SAD-u one već čine trećinu ulaganja), a druga je sve veća važnost eksternalija, troškova za koje je tvrtka odgovorna, ali odbija platiti. Prema današnjoj doktrini, svaki value investitor trebao bi se nakrcati dionicama automobilskih i naftnih kompanija, čija budućnost također ovisi o njihovom velikom ugljičnom otisku.

Povećavanjem regulacije ti će troškovi biti još veći. Ukratko, ako je Graham prije gotovo stotinu godina napisao da je stari način ulaganja postao beskoristan, čini se da je sada vrijeme za novu investicijsku paradigmu.

Tagovi: tržište kapitala, value investicije, Wall Street, Warren Buffett, Benjamin Graham, Tesla, Amazon
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE